Tien vuistregels tegen creativiteit

Downloadbare pdf

TIEN VUISTREGELS TEGEN CREATIVITEIT

1. Wees realistisch.

Bedenk van tevoren hoe groot je kans van slagen is, en maak op basis daarvan een afweging. Is het de moeite waard om je ervoor in te zetten, of is het op basis van de statistieken zonde van je energie?

2. Vergelijk je met anderen.

Zijn er andere mensen die al doen wat jij wilt doen? Als je ziet dat er veel mensen zijn die het al beter doen dan jij ooit denkt te kunnen, vraag je dan af of je überhaupt aan je creatieve project moet beginnen.

3. Houd je creatieve ideeën geheim.

Als anderen er lucht van krijgen zouden ze je mooie ideeën van je af kunnen pikken. Bovendien kun je gezichtsverlies lijden als het blijkt dat de dingen je toch niet zo makkelijk afgaan als je hoopte.

4. Maak en kosten/baten-overzicht.

Kun je geld verdienen met je creatieve project? Weet je zeker dat het economisch rendabel is? Als het antwoord op deze vraag twijfelachtig is, vraag je dan af of je er werkelijk aan moet beginnen.

5. Zorg dat je voldoende gekwalificeerd bent.

Haal eerst de benodigde diploma’s, en zet bij twijfel over je eigen kwalificaties je plannen on hold. Ga niet lopen beunen, en verwacht niet ‘dat je het al doende wel leert’.

6. Neem geen genoegen met halve resultaten.

Vallen je prestaties tegen, leg dan de lat niet lager, maar werk harder. Lukt je het na meerdere pogingen nog steeds niet om het kwaliteitsniveau te halen dat je graag zou willen, vraag je dan af of dit voor jou wel de geschikte weg is.

7. Zorg dat je je uitstekend voorbereid.

Als je ‘gewoon maar begint’ is de kans op mislukken groot. Alleen met de juiste spullen en de juiste werkomgeving kun je een echt goed resultaat verwachten.

8. Neem de tijd.

Zorg ervoor dat je ruim de tijd hebt en niet teveel andere dingen die je aandacht opeisen. Een gestolen uurtje hier of daar aan iets werken heeft geen zin. Creativiteit naast een baan of naast het ouderschap is vragen om problemen.

9. Neem jezelf serieus.

Wees geen ‘nobody’. Zet jezelf niet neer als beginner, en laat andere mensen vooral niet zien dat je eigenlijk hulp of steun nodig hebt.

10. Begin pas als je zeker van je zaak bent.

Twijfel je nog? Wacht dan tot die twijfel weg is. Weet je nog niet zeker of je het wel echt leuk gaat vinden, of dat je daadwerkelijk door wilt zetten op termijn? Zet dan je plannen vooralsnog in de koelkast, tot je wel zeker weet wat je wilt.

TOCH AAN DE SLAG MET JE CREATIEVE PROJECT?

 

Schrijf je hieronder in voor de eerstvolgende Kickstart Creativiteit

Pin It on Pinterest