30-dagen-coachingstraject
DAGELIJKS CREËREN TEGEN UITSTELLEN EN PERFECTIONISME
Je wilt al langere tijd iets voor elkaar krijgen:
- Een boek schrijven
- Een eigen bedrijf opzetten
- Jezelf laten zien door middel van kunst of iets anders heel eigens.
- Een belangrijke verandering doorvoeren in je leven.
- Of iets anders dat nog minder duidelijk omlijnd is
Maar het komt er niet van
- Je weet niet precies wat je wilt.
- Je weet niet wat de eerste stap is.
- En als je wel weet wat dat is, zet je hem niet.
- Je eisen zijn onredelijk hoog.
- Je bent bang voor wat anderen van je zullen denken.
- Soms werk je hard aan je project, en dan ligt het weer weken stil.
Het resultaat van dit alles is:
- Er komt niets in beweging
- Je wordt steeds gefrustreerder en ontevredener
- Je krijgt steeds minder vertrouwen in jezelf
- En je laat je talent verstoffen en je verlangen ondersneeuwen.
Coaching alleen is dan niet genoeg
Je kunt nu op zoek gaan naar een coach. Die kan je helpen om te ontrafelen wat je precies wilt, je inzicht geven in wat je tegenhoudt, die je steunt om in beweging te komen.
Maar soms is coaching alleen niet genoeg. Want hoe goed je ook te weten komt wat je wilt, en hoeveel inzicht je krijgt in je eigen functioneren: dat hoeft nog niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk aan de slag gaat en de gewenste veranderingen doorvoert.
De werkelijkheid is taai. De energie die je kreeg van het coachingsgesprek verdampt, de baanbrekende inzichten die je opdeed lijken toch opeens niet meer zo helder. En daar zit je dan: nog steeds niet in beweging. Je draait in kringetjes rond. Dit is het moment dat je niet genoeg hebt aan kennis en inzicht. Je moet nu gestaag aan de slag, je onzekerheden in de ogen kijken, kleine stappen zetten tegen uitstelleritis en perfectionisme in.
Het 30-dagen-traject is daarvoor uitermate geschikt. Dit traject biedt zowel intensieve coaching als een stevige structuur die ervoor zorgt dat je dertig dagen lang niet alleen in je hoofd, maar ook in het ‘gewone leven’ dagelijks aan de slag gaat om je project te verwezenlijken.
Hoe ziet dit 30-dagen-traject eruit?
Zes weken lang, vijf dagen per week trek je minstens anderhalf uur per dag uit voor je creatieve project. In die anderhalf uur kun je allerlei dingen doen: brainstormen, een tekst schrijven, een telefoontje plegen, iets op internet opzoeken, een gesprek met iemand voeren, een wandeling maken waarin je ideeën laat opborrelen. Steeds neem je kleine stappen. Langer werken per dag mag natuurlijk, maar het is niet de bedoeling dat je je uren ‘opspaart’. De kracht van het traject ligt juist in het creëren van een regelmatig ritme van dagelijks werken aan je project.
In het eerste gesprek stel je vast wat je na 30 dagen werken echt heel graag bereikt zou willen hebben. In het eindgesprek stel je vast wat 30 dagen lang werken aan je project je heeft opgeleverd, en wat de stappen zijn die je vanaf dat punt wilt gaan zetten. In de tussenliggende gesprekken bespreek je waar je tegenaan loopt en waar je blijft steken. Dit helpt om door dode punten heen te komen en stevig aan de slag te blijven
De coachingsgesprekken
Tijdens het traject voeren we een serie telefonische coachingsgesprekken van ongeveer 50 minuten: een startgesprek bij aanvang van het traject, vijf tussenliggende gesprekken, en een eindgesprek in de laatste week. Deze gesprekken vinden bij voorkeur plaats op de vrijdagmiddag. Zo kun je terugblikken op de week, ontdekken waar je vastloopt, en hoe je de knopen kunt ontwarren. Van daaruit kun je met de daardoor ontstane helderheid de volgende week weer fris van start gaan.
Van tevoren kunnen we ook een kennismakingsgesprek voeren, waarin je kunt bepalen of dit traject bij je past, maar deze kennismaking kan ook per mail, als je dat liever hebt.
Heb je tussendoor vragen, dan kun je me die altijd per mail stellen, en loop je echt vast, dan kunnen we een kort extra gesprek plannen.
30-dagen-document
Voor het allereerste gesprek maak je een ’30-dagen-document’. Ik stel je van tevoren een aantal vragen, die je beantwoordt en naar mij opstuurt. Dit document geeft ons de gelegenheid om een vliegende start te maken, en zoveel mogelijk uit het traject te halen.
Weekplanning
Elke week maak je na afloop van het gesprek een weekplanning voor de volgende week, die je ook aan mij opstuurt. Dit geeft je houvast om de week goed te gebruiken, en geeft een mooi uitgangspunt voor het gesprek van de week daarna.
Dagplanning
Elke dag maak je voor jezelf een dagplanning, volgens een bepaald format, dat ik je opstuur. Deze dagplanningen stuur je niet op, maar geven jezelf een goed houvast om je dag efficiënt te besteden. Je dagplanning maak je na afloop van je werkdag (of werkuren). Zo kun je aan het begin van de volgende dag efficiënt van start.
Accountability
Doordat je wekelijks een gesprek met mij voert, creëer je accountability, en voel je je gesteund. Je werkt niet in het luchtledige, maar je hebt iemand aan je zijde die met je oploopt en ook tussendoor vragen beantwoordt als dat nodig is.
Het feit dat je niet in je eentje aan het werk bent is van groot belang. Vaak zijn creatieprocessen in het begin nog kwetsbaar. Je hebt nog niet de stevigheid om er andere mensen over te vertellen. Je weet er vaak überhaupt nog niet veel over te zeggen.
Het is dan erg makkelijk om je bij de minste tegenslag, of bij de eerste de beste storm van zelfkritiek om ver te laten blazen en vervolgens af te haken. Iemand die je volgt en onvoorwaardelijk steunt kan het verschil zijn tussen stoppen en doorgaan.
Je wordt je eigen coach
Omdat je zelf je week plant en daarop steeds terugblikt word je meer en meer je eigen coach. Je wordt minder afhankelijk van iemand anders’ begeleiding, en geeft steeds meer sturing aan je eigen creatieproces. Dit helpt om ook na het traject je project door te zetten.
Tijdsinvestering
De tijdsinvestering voor dit coachingstraject is vergeleken bij andere types coachingstrajecten bijzonder groot. In totaal ben je in deze zes weken minimaal 45 uur zelfstandig met het traject bezig en heb je 7 x 1 uur telefonische coaching, nog los van eventuele coachingsmomenten tussendoor, en het maken van het 30-dagen-document. Dat is in totaal meer dan 50 uur.
Daardoor levert het 30-dagen-traject je dan ook bijzonder veel op ten opzichte van een ‘gewoon’ coachingstraject. De grote inspanning die je zelf levert, maakt dat je de opbrengst van de coachingsgesprekken tot het uiterste benut.
Doordat je elke dag aan de slag bent doorbreek je de cirkel van hollen of stilstaan. Je komt in de flow en bent geen tijd kwijt aan telkens weer opnieuw de draad oppakken.
Vrijplaats
De uiterlijke kenmerken van dit traject zijn vrij strikt: je verbindt je eraan om elke dag anderhalf uur aan je project te werken en daarvan verslag te leggen, en daar niet zomaar van af te wijken. Dit is een behoorlijk commitment, en je zou dat als ‘streng’ kunnen ervaren.
De innerlijke kenmerken van dit traject zijn echter speels en lichtvoetig van toon. De anderhalf uur die je uittrekt is geen vervelende verplichting, maar een vrijplaats die je voor jezelf creëert. Je reserveert tijd voor je eigen ontwikkeling, die anders maar al te makkelijk volloopt met de wensen van andere mensen of allerlei kleinigheden die tegen wil en dank toch je aandacht vangen.
Zowel resultaat- als procesgericht
Je start het traject met een heldere intentie. Je wilt een verandering, je wilt iets voor elkaar krijgen. Je wilt resultaat. Tijdens het eerste coachingsgesprek stel je dan ook duidelijk vast wat je wilt bereiken. Het traject is in die zin duidelijk resultaatgericht.
Vervolgens focus je op het proces. Juist door van dag tot dag vrijuit te werken, en jezelf niet van dag tot dag op je resultaat af te leveren ontstaat de vrijheid en ontspanning om werkelijk creatief te kunnen zijn en van dit proces te genieten.
De paradox is natuurlijk, dat juist als je je niet vast pint op een bepaalde uitkomst en jezelf niet forceert, je resultaten des te beter zullen zijn. De vrijheid die je ervaart laat het beste in je bovenkomen. En de kans is groot dat datgene wat ontstaat beter is dan je van tevoren had kunnen bedenken.
Waarom 30 dagen?
Dertig dagen is een tijdsspanne die kort genoeg is om te overzien. Doordat het niet te lang is kun je je er met een goed geweten aan verbinden, zonder dat je bij voorbaat denkt: ‘dat gaat me toch niet lukken’. Dertig dagen is ook lang genoeg om nieuwe en vruchtbare creatieve gewoonten aan te leren, of althans daar een stevige aanzet toe te geven. En dertig dagen gestaag doorwerken is ook lang genoeg om resultaten te boeken.
Eerst meer lezen?
Wil je eerst meer lezen over het principe van het dagelijks creëren? Lees er hier meer over, of vraag mijn e-book: de kracht van dagelijks creëren aan.
Heb je interesse? Neem contact op!
Roept bovenstaand verhaal herkenning bij je op? Neem dan per mail contact met me op, (info@simonenijboer.nl), dan maken we een telefonische afspraak. Ik geef je graag meer informatie. Ook kun je kijken onder het kopje ‘Praktische informatie’ op deze pagina.
Van harte welkom!
Praktisch:
Hoe ziet het traject er precies uit?
Het coachingstraject bestaat uit
- het maken van een 30-dagen-document, op basis van een aantal vragen die ik je meegeef.
- een telefonisch kennismakingsgesprek (dit kan ook schriftelijk indien gewenst)
- zeven telefonische coachingsgesprekken van 50 minuten
- zes weken lang de mogelijkheid om tussendoor mailcontact te hebben of een extra kort gesprek in te plannen als je vastloopt.
- het maken van een wekelijkse weekplanning, met daarop feedback van mij.
Wat levert het traject me op?
Het traject levert je het volgende op:
Resultaat: als je 30 werkdagen lang minstens 1,5 uur per dag aan een project werkt, dan kan het niet anders of je boekt resultaat. Je dagelijkse inspanning werpt gegarandeerd vruchten af. Afhankelijk van hoe groot je doel is, kun je je project helemaal afronden, of een gedeelte daarvan. Als je project niet af is, heb je daarna wel helder wat de volgende stappen zijn die je moet doen.
Nieuwe gewoonten: door 30 dagen jezelf te disciplineren om dagelijks te werken, creëer je nieuwe gewoonten, die je de rest van je leven van pas komen. De dagplanning en de weekplanning zijn daarbij een integraal onderdeel.
Accountability: het kan erg zwaar zijn om in je eentje aan een project te werken – voor je het weet geef je de moed op. Door het doen van dit traject weet je dat je er niet alleen voorstaat: je hebt een fanatieke supporter naast je! Bovendien ben je minder geneigd om af te haken, want er is iemand die aan het eind van de week benieuwd is wat je gedaan hebt.
Inzicht: tijdens dit traject doe je veel zelf, maar juist tijdens de wekelijkse gesprekken kun je een laag dieper gaan: waarom wil je wat je wilt, en waarom loop je op bepaalde dingen stuk? Je leert jezelf beter kennen, en je nieuwe inzichten helpen je om ook na het traject je plan door te zetten.
Hoe duur is het traject?
De prijs voor het 30-dagen-traject is € 1195,00 ex btw.
Particulieren en kleine zelfstandigen krijgen € 200,00 korting en betalen € 995,00.
Let daarbij op de btw: Ben je zelfstandige en kun je de btw aftrekken? Dan betaal je € 995,00 ex btw. Ben je particulier, dan betaal je € 995,00 inc btw.
Het gehele bedrag wordt aan het begin het eerste coachingsgesprek gefactureerd, na het eerste gesprek.
Ik wil graag een 30-dagen-traject volgen, maar kan niet elke dag aan mijn traject werken.
In overleg is het mogelijk om het traject iets ‘uit te rekken’, en dus niet alle dagen aan je project te werken. Neem gerust contact op om e.e.a. te bespreken.
Mijn coachingsvraag heeft te maken met het starten een eigen onderneming: past dat?
Jazeker, dat past uitstekend! Het starten van een eigen onderneming vergt van je dat je over heel veel dingen beslissingen moet nemen: op welke doelgroep je je gaat richten en welk (online) aanbod je gaat ontwikkelen bijvoorbeeld. Bovendien moeten er vaak teksten worden geschreven. Dat is al met al vaak een hele klus. In een 30-dagen-traject kun je uitstekend met deze klus aan de slag. Lees er meer over op mijn webpagina over ‘Een eigen onderneming‘. In het traject hanteren we mijn boek ‘Ondernemen met bezieling’ als uitgangspunt.
Wat als mijn creatieve project nog weinig contouren heeft?
Het maakt niet uit als je project nog ‘vaag’ is. Het verhelderen wat precies je verlangen is, is een volwaardig onderdeel van het traject. Als je twijfelt of jouw project geschikt is, neem dan van te voren (info@simonenijboer.nl) contact op, dan kunnen we daar (in een kennismakingsgesprek) over van gedachten wisselen.
Ik wil graag een langer traject aangaan, kan dat?
Vanzelfsprekend is het mogelijk om langere coachingstrajecten aan te gaan. In dat geval maak ik een offerte op maat voor je.