De kracht van stoppen

Blog

Deze week werd ik een aantal maal weer mee geconfronteerd met het belang van het stoppen met dingen die niet meer kloppen en van het doorknippen van verbindingen die je meer kwaad dan goed doen. (Foto: www.flickr.com. Fotograaf: Compound Eye)

Vaak beginnen coachingstrajecten met het op zoek gaan naar je inspiratie, naar datgene wat jouw vuurtje brandend houdt, of liever nog: doet oplaaien. Maar vuurtjes willen maar moeizaam branden als het verstikt wordt, als er geen lucht bij komt. Als je verlangt naar meer vuur in je leven is het vaak dus eerst nodig om te kijken wat er in je leven het veld zou moeten ruimen.

Dat doorknippen van soms al lang bestaande verbindingen is niet altijd makkelijk. Een baan waar je al jaren over klaagt brengt natuurlijk ook enige vastigheid en structuur in je leven, en ook een inkomen. Een relatie waarvan je weet dat ie niet werkt biedt wel enige zekerheid. Stoppen betekent vaak rouw.
Toch kan stoppen met een baan, een relatie of een gewoonte wel de nodige ruimte en geestelijke zuurstof opleveren om het ‘vuur’ in je leven te laten branden.

Ooit had ik les van een ‘sjamaan’, en hij gaf ons een oefening, om ons voor te stellen waar onze ‘energielekken’ zaten. Energie kun je stoppen in zaken die je waardevol vindt, waar je plezier aan beleeft, of waartoe je je geroepen voelt. Maar soms lekt energie ook weg in bodemloze putten. Daar wordt je niet blijer van. Het is interessant om bij jezelf na te gaan, waar jouw ‘energielekken’ zitten, en of je die radicaal een halt kunt toeroepen.

Related posts:

Uitstellen of doorgaan?

Uitstellen of doorgaan?

Het werk doen waar je van houdt is fijn. Dat werk vormgeven in een zelfstandig bedrijf of eigen praktijk is heerlijk....

Vacare = leeg worden

Vacare = leeg worden

Het woord ‘vakantie’ komt uit het Latijnse vacare, dat ‘leeg worden’ betekent. Bij uitstek dus...

Pin It on Pinterest

Share This