Wie een relatie heeft die niet lekker loopt denkt regelmatig: moet ik niet weg uit deze relatie? Wie in een baan zit die niet meer klopt, droomt over ontslag nemen, een andere baan zoeken of een eigen bedrijf starten. (foto: www.flickr.com, fotograaf: Donald Townsend)
Hierover nadenken kost vaak enorm veel geworstel: alle voors en tegens tegen elkaar afwegen en het hele debat in je hoofd nog eens herhalen. Zolang je nog geen besluit hebt genomen, zit je als het ware op een hek met scherpe punten. Je weet niet of je er aan de ene kant af zult springen, of aan de andere. Een echt comfortabele situatie is het niet.
Russ Harris, een door mij zeer gewaardeerde ACT-auteur, schrijft in zijn ACT-boek over relatietherapie (‘ACT with Love’), dat het maar blijven zitten op dat hek, en het alsmaar herkauwen van de plussen en de minnen je vaak niet dichter bij een betere situatie brengt. Hij stelt dat er vier benaderingen zijn van wat voor problematische relatie dan ook:
1. Weggaan
2. Blijven, en veranderen wat je kunt veranderen
3. Blijven, en aanvaarden wat je niet kunt veranderen (optie 2 en 3 komen in de praktijk vaak gelijktijdig voor)
4. Blijven, maar het innerlijk niet aanvaarden, en daarbij allerlei dingen doen die het er niet beter op maken (denk aan klagen, zeuren, je zorgen maken, de situatie blijven analyseren, jezelf of anderen de schuld geven, vijandig zijn, teveel eten, drinken, tv-kijken of internetten, en deze rij is nog ruimschoots aan te vullen…)
Zolang je nog niet gekozen hebt voor optie 1, 2 of 3, zit je als het ware op het hek, en blijf je in je hoofd heen en weer racen tussen een van de opties. Optie 4 is als het ware koppig op het hek blijven zitten. Als je bij jezelf merkt dat je eigenlijk in jouw situatie voor optie 4 hebt gekozen, dan kan dat confronterend zijn, omdat het je doet realiseren dat op het hek blijven zitten óók een keuze is. Eentje die uiteindelijk voor jezelf ook niet prettig en bevorderlijk voor je levensgeluk is.
Je kunt jezelf dus afvragen in allerlei keuzesituaties, of dat nu een problematische relatie, een verandering in je werk waar je aan toe bent, of wat keuze dan ook, hoe hoog je bereidheid is (op een schaal van 0 tot 10) om te investeren in verandering. 0 betekent helemaal niet bereid om wat dan ook te doen, 10 betekent: bereid om alles te doen wat er maar nodig is om te komen waar je wilt. Hoe meer bereidheid (‘commitment’ in het engels, een belangrijk onderdeel van ACT), hoe meer ‘leven’ er als het ware in zit, en hoe meer kans op een vruchtbare afloop van je keuzeprobleem.
N.B.: als je in een lastige loopbaankeuzesituatie zit, kan jouw specifieke situatie zeer verhelderd worden met een loopbaanopstelling. vrijdag 26 november organiseren we er een.