Twee van de kamers in het luchtkasteel noemt zij ‘het atelier’ en ‘de galerie’. En degenen die in deze kamers thuis zijn, zijn respectievelijk ‘de kunstenaar’ en ‘de galeriehouder’.
Dit trof mij. Als je vanuit je hart je werk wilt doen als coach, therapeut, of andere ‘mensenwerker’, dan droom je erover hoe je dat werk zou willen vormgeven.
Wat wil jij mensen bieden? Welk hoekje van de wereld zou jij wat mooier willen maken? De ‘kunstenaar’ in jou staat te springen om aan het werk te gaan. Die wil creëren. Die heeft ideeën, die heeft er zin in.
Die kunstenaar in jou is overigens niet altijd per se zo ontzettend praktisch. Erover nadenken, hoe haar of zijn kunstwerken in de wereld ontvangen worden, daar wordt de kunstenaar meestal zenuwachtig, onzeker of kritisch op zichzelf van. Verkopen maakt de kunstenaar verlegen en kwetsbaar.
De galeriehouder daarentegen is er goed in om de mogelijkheden van het werk van de kunstenaar te zien. Hij of zij ziet de sterke kanten, en weet aan wie ze het kan verkopen. Ze weet er een goede titel bij te zoeken, en er een krachtig verhaal over te vertellen, dat klanten enthousiast maakt. De galeriehouder durft honderd procent voor het werk van de kunstenaar te gaan staan. Ze vraagt er een stevige prijs voor. Ze durft te verkopen zonder zich druk te maken of de klant het ook daadwerkelijk koopt.
Als de galeriehouder teveel met haar neus op de kunstenaar staat, wordt de kunstenaar zenuwachtig. Hij of zij weet in de creatiefase nog niet wat het gaat worden, en of het verkoopbaar is. Voor je het weet is de kunstenaar geblokkeerd als de galeriehouder over haar schouder staat mee te kijken.
Andersom werkt het ook zo. Als de kunstenaar teveel met haar neus op de galeriehouder staat, kan de galeriehouder haar werk niet verkopen. De onzekerheid, de zweverigheid en de ‘is-het-wel-goed-genoeg-mentaliteit’ van de kunstenaar maakt het haar onmogelijk om haar werk op een stevige, duidelijke manier te doen.
Voor alle duidelijkheid: de kunstenaar en de galeriehouder ben je natuurlijk allebei zelf. De tomeloze creativiteit van de kunstenaar zorgt ervoor dat de inspiratie vorm krijgt. En de praktische nuchterheid van de galeriehouder zorgt ervoor dat die in de wereld zijn plek krijgt. En wil je bouwen aan een bloeiende praktijk, dan is het zaak zowel de kunstenaar als de galeriehouder tot wasdom te laten komen!
Wil jij de kunstenaar en de galeriehouder in jezelf ontwikkelen?
4 december start een nieuwe training: ‘De basis van een bloeiende praktijk’. Hierin leer je alle fundamentele stappen, die het ondernemerschap in een eigen praktijk van je vraagt.
Bij deze training hoort een gratis introductieklas, die afgelopen dinsdag plaatsvond. In deze lezing zul je de rollen van de kunstenaar en de galeriehouder allebei kunnen ontdekken. Van de oervonk van de inspiratie naar het moment van verkoop, en weer terug naar inspiratie. Deze lezing kun je aanvragen en downloaden via deze pagina.
Tegelijkertijd met deze lezing ontvang je het (nieuwe) gratis e-book ‘De basis van een bloeiende praktijk’.
Aan het eind van de lezing ontvang je een kortingscoupon van € 50,00, die geldig is voor de training ‘De basis van een bloeiende praktijk’, die dinsdag 4 december start. Na maandag 26 november gaat de prijs van de training omhoog.
Er is nog beperkt plaats, dus heb je interesse: luister naar de lezing, en schrijf je in!
hartelijke groet!
Simone