De afgelopen vakantieperiode heeft me veel tijd gegeven om te mijmeren. En een van de dingen die mijn gedachten bezig heeft gehouden is het volgende.
Als je deze column leest, dan is de kans groot, dat je werk doet of wilt doen waar je hart ligt. En als je in de wereld van de betaalde banen geen plek vindt die je aanspreekt, en toch je enthousiasme en passie wilt volgen, dan biedt het zelfstandig ondernemerschap een prachtige mogelijkheid om je droom waar te maken.
Maar: zodra je aan de slag gaat met het verwezenlijken van je droom, is de kans groot, dat je terecht komt in de mythe van het geluk.
Niet hier maar daar
Die diep in onze westerse cultuur verankerde mythe zegt: ‘het geluk is niet hier te vinden, maar daar. Als je bedrijf maar eenmaal goed draait, dan zul je pas echt tevreden zijn. Als je erkenning vindt voor je deskundigheid en je bevlogenheid, dan ben je pas goed bezig. Pas als je goed verdient, heb je echt reden om blij te zijn’.
En hoewel je diep van binnen wellicht wel weet dat iets daarin niet klopt, is het moeilijk om niet in die val te trappen. Want ondernemerschap betekent toch juist ook: ‘iets voor elkaar krijgen? Iets in de wereld zetten waar anderen wat aan hebben, en waar je zelf goed van kunt leven? Je plan laten slagen’?
Het paradoxale is: hoe groter de druk op jezelf om je doel te bereiken (vanuit de vooronderstelling dat je pas als je het doel bereikt hebt geslaagd, gelukkig en waardevol bent) hoe moeilijker het wordt om het beste van jezelf te geven. Hoe moeilijker het is om vrijuit creatief te zijn en goede ideeën te krijgen. Hoe krampachtiger de teksten die je schrijft en hoe groter de neiging om anderen na te gaan praten. En hoe minder ruimhartig en onvoorwaardelijk je aanwezig kunt zijn voor je klanten.
Dus: hoe dieper je gelooft in de diep in ons denken ingesleten mythe van het geluk, hoe minder groot uiteindelijk het plezier in je werk en de betekenis die je kunt hebben!
Wat enorm zuur….
Zoals ik al zei: deze vakantieperiode heb ik al vakantievierend veel gemijmerd hierover. Ik ben daartoe geïnspireerd door een boek van coach Michael Neill (‘The Inside Out Revolution), dat mij aangeraden werd door een van mijn inspiratiebronnen, coach Molly Gordon. Ik ben nog steeds op ontdekkingstocht door de materie die hij aanreikt, en de kans is groot dat jullie daar de komende weken meer van horen in mijn schrijfsels, en ook in mijn training en coaching.
Uit de impasse
Hoe uit de impasse te komen, die ik hierboven schetste? De oplossing die Michael Neill aandraagt is radicaal. En de oplossing zal je niet onbekend voorkomen, alleen is het zo makkelijk om hem telkens weer te vergeten.
Ten diepste ligt ons echte welzijn en geluk al in ons besloten. Wat ons ervan afhoudt om dat ook daadwerkelijk te ervaren is juist die gedachte dat we eerst ergens anders naar toe moeten, eerst moeten veranderen en eerst iets voor elkaar moeten krijgen om gelukkig zijn.
En ten diepste weten we dat deze mythe niet klopt.
Mystici hebben door de eeuwen heen ervaren dat je op elk moment verbonden bent met het goddelijke. Hoe krakkemikkig je er ook bij lijkt te zitten, hoe hopeloos je situatie ook is, ten diepste kan het lijntje tussen jou en het goddelijke nooit verbroken worden. Daarvoor hoef je niet een prestatie te leveren of iets bijzonders voor elkaar te boksen. Je hoeft nergens naar toe, want je bent er al. Je kunt je volledig ontspannen in de situatie waarin je zit, want alles wat er werkelijk toe doet is al voorhanden.
En vanuit deze ontspanning kan pure creativiteit opborrelen. Vanuit deze open houding kun je de wereld instappen en met plezier en enthousiasme je ding doen. De druk is er namelijk van af! In deze staat van zijn kunnen de oorspronkelijke ideeën opwellen uit je diepste bronnen, kunnen er ware woorden in je opkomen, en kun je er onvoorwaardelijk zijn voor de ander zonder je om jezelf te bekommeren.
Een vraag
In de onderstaande vier minuten durende video legt Michael Neill dit gegeven uit, en aan het eind stelt hij de volgende vraag:
‘What would you want, if you didn’t need to be unhappy about not getting it?’
In het Nederlands: Stel je nou eens voor, dat het niet slagen van een bepaald plan jou niet ongelukkig zou maken, wat voor plannen zou je dan maken? Wat zou je dan willen doen?
Veel plezier met deze vraag, en een fijne start van het nieuwe seizoen gewenst!
hartelijke groet,
Simone
Hieronder vind je het filmpje 'The myth of happiness' van Michael Neill.
[module-285]
Verantwoording foto 'Here it is': www.flickr.com, fotograaf "Caveman Chuck" Coker