De mythe van het geluk

 

Een van de dingen die ik in mijn coachingspraktijk doe, is mensen helpen met het bereiken van hun dromen. Of dat nu gaat over het starten van een bedrijf, het schrijven van een boek of een grote levensverandering inzetten – er is een droom die je graag wilt verwezenlijken – en dat is natuurlijk prachtig!

 

Er zit echter één addertje onder het gras.

Zodra je aan de slag gaat met het verwezenlijken van je droom, is de kans groot dat je terechtkomt in de mythe van het geluk.

 

Niet hier maar daar

Deze diep in onze westerse cultuur verankerde mythe zegt: ‘Het geluk is niet hier te vinden, maar daar. Als jouw droom om een eigen bedrijf op te starten maar werkelijkheid wordt, dan zul je pas echt tevreden zijn. Als je eenmaal dat boek hebt geschreven, dan ben je pas goed bezig. Als je die verandering in je leven eenmaal hebt doorgezet, dan kun je echt blij zijn’’. Als dan, als dan, als dan.

En hoewel je diep van binnen wellicht wel weet dat iets daarin niet klopt, is het moeilijk om niet in die val te trappen. Want het is toch prachtig om je dromen na te jagen, en ze nog te verwezenlijken ook?

 

Vrijuit creatief zijn

Het paradoxale is: hoe groter de druk op jezelf om je doel te bereiken, hoe moeilijker het wordt om het beste van jezelf te geven. Hoe ingewikkelder het is om vrijuit creatief te zijn en goede ideeën te krijgen. Hoe lastiger het wordt om spannende beslissingen te nemen..

Kortom: hoe dieper je gelooft in de diep in ons denken ingesleten mythe van het geluk, hoe minder groot uiteindelijk dat geluk bereikt!

 

Wat enorm zuur!

Hoe kun je nu uit deze impasse komen? De oplossing zal je niet onbekend voorkomen, alleen is het zo makkelijk om hem telkens weer te vergeten.

Ten diepste ligt ons echte welzijn en geluk al in ons besloten. Wat ons ervan afhoudt om dat ook daadwerkelijk te ervaren is juist die gedachte dat we eerst ergens anders naar toe moeten, eerst moeten veranderen en eerst iets voor elkaar moeten krijgen om gelukkig zijn.

 

Ten diepste weten we dat de mythe van het geluk niet klopt.

Mystici hebben door de eeuwen heen ervaren dat je op elk moment verbonden bent met het goddelijke (of het geluk, zo je wilt). Hoe krakkemikkig je er ook bij lijkt te zitten, hoe hopeloos je situatie ook is, ten diepste kan het lijntje tussen jou en het goddelijke – en het geluk – nooit verbroken worden. 

Daarvoor hoef je niet een prestatie te leveren of iets bijzonders voor elkaar te boksen. Je hoeft nergens naar toe, want je bent er al. Je kunt je volledig ontspannen in de situatie waarin je zit, want alles wat er werkelijk toe doet is al voorhanden.

En vanuit deze ontspanning kan pure creativiteit opborrelen. Vanuit deze open houding kun je de wereld instappen en met plezier en enthousiasme je ding doen. De druk is er namelijk van af! 

In deze staat van zijn kunnen de oorspronkelijke ideeën opwellen uit je diepste bronnen, kunnen er ware woorden in je opkomen, en kun je er onvoorwaardelijk zijn voor de ander zonder je om jezelf te bekommeren.

 

Een vraag

Die creatieve impuls om dingen te maken, om te dromen en om die dromen te verwezenlijken is ons eigen. Daar is helemaal niets mis mee. Daarmee geven we ons eigen leven kleur en diepgang. En wie weet helpen we er een ander mee of maken we de wereld mooier. 

En om te zorgen dat je bij het najagen en verwezenlijken van je droom niet in de val van de mythe van het geluk stapt kun je jezelf deze vraag stellen: 

Stel je voor, dat het  niet slagen van je plan je niet ongelukkig zou maken, wat voor plannen zou je dan maken? Wat zou je dan willen doen?

 

Veel plezier met deze vraag!

 

warme groet,

Simone  

Related posts:

Comparison is the thief of joy

Comparison is the thief of joy

Merk je dat je jezelf veel met anderen vergelijkt? Daar kun je behoorlijk veel last van hebben. Het kan anders! Lees meer in dit blog.

Doelgericht en onthecht

Doelgericht en onthecht

Als je je doelen wilt bereiken is de balans tussen doelgerichtheid en onthechting fundamenteel. Leer hoe doelen je kunnen inspireren en concrete invulling geven aan je waarden, terwijl je stress vermijdt door de werkelijkheid te accepteren zoals die is.

Van boeddhistische psychologie naar Acceptance and Commitment Therapy

Van boeddhistische psychologie naar Acceptance and Commitment Therapy

Al jaren later ontdekte ik de boeddhistische psychologie en Acceptance and Commitment Therapy (ACT). ACT sprak me direct aan door de combinatie van spiritualiteit en concrete handvatten voor persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels pas ik de principes van ACT al jaren toe in mijn coaching.

Pin It on Pinterest

Share This