Wat wil ik eigenlijk? Gebruik de vier elementen!

Blog

alt
Als je aan het nadenken bent over de vraag: ‘wat wil ik eigenlijk met mijn leven?’ kun je op een punt komen dat je in cirkeltjes gaat ronddraaien. Je kunt dan geen afstand meer nemen tot de dringende vraag die je bezighoudt.

 

Op zo’n moment kan het heel zinvol zijn om jezelf als het ware ‘in kaart’ te brengen. Een mooi instrument daarvoor is de ‘elementenvierhoek’.

Je begint met het tekenen van een kruis.
De vier elementen vormen de vier richtingen van het kruis. Vuur staat aan de westzijde, Lucht aan de noordzijde, Water aan de oostzijde en Aarde aan de zuidzijde.
Vuur staat symbool voor je inspiratiebronnen, je verlangens, je diepste drijfveren, je intuïtie, je vitaliteit en je drang tot het nemen van initiatieven.
Lucht staat symbool voor je visie, je manier van denken, je manier van analyseren, je ideeën en je uitgangspunten.
Water staat symbool voor communiceren met anderen, hoe je datgene wat in je leeft naar buiten brengt en de manier waarop je met mensen omgaat.
Aarde staat symbool voor praktisch en concreet aan de slag gaan, resultaatgerichtheid, zekerheid en pragmatisme.

 

Voor jezelf kun je nu inschatten in welke mate een element bij jou vertegenwoordigd is. Als het element sterk vertegenwoordigd is, maak je die lijn langer. Als het element zwak vertegenwoordigd, maak je die lijn korter. Dan verbindt je de uiteinden van de punten met elkaar. Zo ontstaat een zogenaamde ‘elementenvierhoek’.

De vorm die deze elementenvierhoek heeft kan je in al z’n eenvoud veel over jezelf vertellen. Zo kun je er bijvoorbeeld achterkomen dat de lijn van het vuur heel kort is. In dat geval schort er wat aan je motivatie, aan je ‘zin om in beweging te komen’. In dat geval is het zinvol om op zoek te gaan naar je ‘vuur’:
•    Wat zou je het allerliefste doen?
•    Hoe zou je het best tot bloei kunnen komen
•    Wanneer kom je echt helemaal uit de verf?

Misschien is je luchtlijn kort. In dat geval heb je moeite om ‘op te stijgen’, en van een afstandje een visie te vormen over je situatie. Dan is het zinvol om op zoek te gaan naar ‘lucht’:
•    Wat is jouw levensfilosofie over waar je mee bezig wilt zijn op dit moment?
•    Wat is de essentie van wat er op dit moment aan de hand is?
•    Wat is je missie in dit leven?

Of je waterlijn is kort. In dat geval heb je moeite om te communiceren, om naar buiten te brengen wat er innerlijk in je leeft, om aan anderen te vertellen wat je van ze wilt. Dan is het zinvol om op zoek te gaan naar ‘water’:
•    Hoe maak je mensen warm voor jouw plannen?
•    Hoe vertaal je jouw visie zo dat anderen het kunnen begrijpen?
•    Hoe kun je je beter afstemmen op anderen?

Misschien is je aardelijn kort. In dat geval heb je moeite om te ‘landen’, om handen en voeten te geven aan datgene wat je innerlijk beweegt. In dat geval is het zinvol om op zoek te gaan naar ‘aarde’:
•    Wat wil je eigenlijk in de wereld zetten?
•    Hoe kun je samen met anderen resultaten bereiken?
•    Hoe kun je concreet iets gaan betekenen voor anderen?

Bron: Adriaan Hoogendijk, ‘De schoonheid van coachen’. In dit zeer lezenswaardige boek  beschrijft de auteur uitgebreid wat je nog meer met de elementenvierhoek kunt doen.

0 Comments

Related posts:

Pin It on Pinterest

Share This