De zegen van bewegen

Blog

alt
Wat heeft bewegen te maken met de vraag: ‘wat wil ik eigenlijk?’ De praktijk leert dat als je vast bent gelopen in je leven, je niet zelden ook vastgeroest zit in je lijf. Om je te helpen een nieuwe koers te zoeken in je levensloop kan het verschrikkelijk goed zijn om allereerst het lijf in beweging te zetten! Lichaam en geest zijn één. Heel mooi zie je dit bij wandelcoaching: terwijl je verwoordt wat je bezighoudt, ben je tegelijkertijd met je lijf in beweging. De lichamelijke beweging helpt om nieuwe ideeën te laten stromen en om beweging te brengen in je levensdoelen.

Er is zelfs een nieuwe therapievorm op de markt: runningtherapie. Een mooi woord voor gewoon gaan bewegen om je psychisch beter te gaan voelen. Je gebruikt je lijf als middel om geestelijke klachten te lijf te gaan. Runningtherapie wordt vaak voorgeschreven bij depressie, maar helpt ook bij allerlei andere stressgerelateerde klachten. En je kunt ook gaan bewegen om dit soort klachten te voorkomen. Kijk maar eens naar dit filmpje: {youtube}KAx5AR5e1Vo{/youtube}

Bewegen dus! Dit is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien heb je je al eens voorgenomen een abonnement op de sportschool te nemen of hard te gaan lopen, en is het goede voornemen nog voor het eind van de week gestrand. Te duur, geen tijd, geen zin, vergeten.

Daarom deze tips om bewegen definitief in je leven in te passen. In mijn geval is dat hardlopen, maar kies vanzelfsprekend je eigen favoriete vorm van beweging.

Hou het klein!
Ik ben zelf iemand die vele malen is ‘begonnen met hardlopen’. Ergens voelde ik wel aan dat het me goed zou doen, dus startte ik zo een keer per half jaar weer vol goede moed met iets sportiefs. Meestal strandde mijn poging binnen no time. Achteraf gezien kwam dit omdat ik er een te ‘groots’ beeld van had. Ik zou binnen een half jaar iemand zijn die vele kilometers kon rennen, misschien zelfs wel een halve marathon. Ik zocht hardloopschema’s op het internet op, heel nuttig natuurlijk, maar voor mijn drukke leven met kleine kinderen te hoog gegrepen en te ingewikkeld. Binnen korte tijd zat er alweer de klad in.
Tot ik op een dag heel weinig tijd had. Over een kwartier zou er bezoek komen. Ik voelde aan mijn lijf dat het me goed zou doen om even flink te bewegen, dus ik ben alleen maar een blokje om gaan rennen. Toen is er bij mij een kwartje gevallen. De volgende dag rende ik hetzelfde blokje nog een keer (ik haalde het in het begin alleen maar met tussendoor af en toe een stukje lopen, inmiddels loop ik het in één keer). En de volgende dag weer, en de volgende dag weer. Eerst had ik nog beelden dat ik al snel mijn afstanden zou gaan vergroten, maar dat is er niet van gekomen. Door de kleine afstand (ik loop elke ochtend dus zo’n tien minuten hard) is er eigenlijk geen smoes tussen te krijgen. Het kost nauwelijks tijd dus is makkelijk in mijn leven in te passen. Omdat het zo’n kleine afstand is heb ik eigenlijk vrijwel nooit blessures (die ik altijd wel kreeg als ik langere afstanden liep).

Beweeg dagelijks
En het allerbelangrijkste is nog wel dat het doordat ik het hardlopen klein houd, het heel realistisch is dat ik het echt dagelijks doe. Het is een gewoonte geworden, die zo ingebakken is, dat het ‘kaal’ voelt als ik niet ga rennen. En omdat het een gewoonte is, maak ik me er ook niet druk over als het een dag toch niet lukt, om wat voor reden dan ook. Ik weet gewoon dat ik de dag erop wel weer zal gaan.

Beweeg op hetzelfde moment op de dag

Dit hoort bij het vorige punt. Als je telkens op hetzelfde moment rent, gaat dat tot je levensritme behoren. Je denkt er ook niet elke avond weer opnieuw over na of je wel of niet je tanden zult poetsen. Je pakt je tandenborstel en doet het gewoon. Of je je nu blij of verdrietig voelt, of het nu regent of lekker weer is: je rent gewoon.

Luister naar je lichaam
Mocht je lijf toch pijn doen of niet lekker voelen, doe het dan kalmer aan. Loop stukjes, of loop het hele stuk. Het maakt niet uit. Als je maar in beweging blijft.

Vergeet het afvallen
Veel mensen beginnen met bewegen omdat ze graag willen afvallen. Laat dat doel voorlopig maar even voor wat het is. Het is zonde om gedemotiveerd te raken omdat je misschien helemaal niet afvalt in het begin. De lol en het goede algemene levensgevoel dat het je oplevert zijn veel belangrijker. Waarschijnlijk val je op termijn best af, maar zie dat meer als een positief bij-effect.

Nederland in beweging
Nog een allerlaatste tip.  Bij de ouderenomroep Max is elke dag om 6.45 uur en 9.10 uur (in het weekend 8.45 uur) het beweegprogramma ‘Nederland in beweging’. Voor mij was dit een uitkomst toen ik mijn eerste kind had gekregen: het lijf was totaal uit vorm, en ik zat aan huis gekluisterd met een baby’tje. Door elke dag even mee te gymmen ben ik ongemerkt weer sterker en fitter geworden, wat ook weer positieve invloed had op mijn geest. Het prettige van Nederland in Beweging is dat ze zowel een warming-up doen, een ‘cardio-oefening’ en een kracht-oefening. Zo krijg je elke dag een soort mini-totaalpakketje aangereikt.
Ik ben al vaak uitgelachen vanwege mijn fan zijn van Nederland in Beweging (‘bejaardengym’). Maar het is in veel gevallen realistischer en zeker goedkoper om in een drukbezet leven elke dag even tien minuutjes je lijf te bewegen, dan één keer per week jezelf naar de sportschool te slepen.

 

0 Comments

Related posts:

Pin It on Pinterest

Share This