Een creatief project

WAT BEDOEL IK MET EEN CREATIEF PROJECT?

 

 

Op mijn website heb ik het veel over ‘een creatief project’. Maar wat bedoel ik daar precies mee? Wat is creativiteit eigenlijk?

 

Een mooie definitie van creativiteit (er zijn er vele) vind ik ‘Van niets iets maken’. Als je creatief bent maak je iets wat er nog niet is. Je roept iets in het leven dat nog niet bestaat.

Creativiteit vergt daarom moed. Het is niet altijd simpel om het vertrouwen te hebben, dat het jou zal lukken om vanuit ‘niets’, ‘iets’ te maken. En aan het begin van een creatief project weet je vaak nog niet eens precies wat je einddoel is. Vaak is er alleen een vaag verlangen – maar dat wel zo sterk is dat het aan je blijft trekken en je niet met rust laat.

Juist omdat een creatief project vaak heel persoonlijk is moet je de weg zelf vinden. Natuurlijk heb je voorbeelden, maar uiteindelijk komt het op jezelf aan. Dat is het mooie, maar ook het moeilijke van een creatief project.

Er zijn veel verschillende vormen van creatieve projecten denkbaar. Hieronder noem ik er een aantal.

 

 

 

Kunst maken

 

Als je denkt aan creativiteit, dan kom je natuurlijk al snel op het maken van kunst uit. En dat is ook werkelijk een prachtig project – dat niet alleen uitmondt in een stapel schilderijen of muziekstukken of beelden, of wat dan ook. Het heeft vaak een enorm positieve impact op de rest van je leven. Door het maken van kunst stuit je automatisch op ‘de kunst van het leven’, en leer je:

  • In het hier en nu te zijn
  • Dingen te maken die je op dat moment niet mooi vindt, en dan toch door te gaan tot je tevreden bent
  • Het proces waarderen, en niet alleen het eindproduct
  • Jezelf in al je veelkleurigheid te laten zien.

 

Het maken van kunst kan een vorm van meditatie zijn, en je ‘art practice’ kan een ‘spiritual practice’ zijn. Beide zijn van grote waarde.

 

 

 

Schrijven

 

Een andere fantastische manier om je creativiteit te uiten is schrijven. Of het nu om fictie of non-fictie gaat: het is geweldig om je ideeën te ordenen, en door middel van taal te uiten. Het kan heel bevredigend zijn om alles waar je al zo lang mee in je hoofd loopt eindelijk op te schrijven.

Voor veel ondernemers overlapt het schrijven van een boek ook vaak met de inhoud van hun bedrijf. Niet alleen geeft het schrijven van een boek je de mogelijkheid om de visie van je bedrijf op te schrijven, zodat je klanten jou goed leren kunnen leren kennen via je boek. Je bouwt daarmee aan een solide reputatie wat betreft je deskundigheid. Daarnaast geeft het schrijven van een boek over je werk je vaak ook veel ideeën en een inhoudelijke structuur voor het ontwikkelen van aanbod.

En, niet onbelangrijk: het schrijven van een gratis e-book is ook een fantastische manier om je potentiële klanten met jou kennis te laten maken, en zo je nieuwsbrieflijst te laten groeien. Het schrijven van een e-book lijkt misschien niet zo’n grote klus: maar ook daarvoor moet je je gedachten ordenen en zo duidelijk krijgen dat je ze ook op kunt schrijven.

 

 

Ondernemerschap

 

Ik had het hierboven al over ondernemerschap, maar het starten van een eigen onderneming is een en al creativiteit, vooral als het bedrijf dat je wilt starten heel persoonlijk.

En als het niet van tevoren al helemaal duidelijk is wat jouw product waard is (zoals de producten van een belastingkantoor of een fysiotherapeut dat misschien wel zijn), dan heb je je creativiteit hard nodig om teksten voor je website te schrijven en aanbod te ontwikkelen. Uitdagend, maar wel heel bevredigend als het je lukt om je verhaal voor het voetlicht te brengen.

 

 

Een belangrijke levensverandering

 

Misschien rek ik het begrip ‘een creatief project’ te ver op, maar ik beschouw het doorvoeren van een belangrijke levensverandering waarbij lef, doorzettingsvermogen en het maken van complexe keuzes een rol spelen ook als een creatief project.

Zeker als de toekomst echt open ligt, als je echt een nieuwe richting in wilt slaan, en je je op onontgonnen terrein begeeft, dan heb je je creativiteit hard nodig. Want ook dan maak je van ‘niets’ ‘iets’. En ook dan moet je omgaan met de onzekerheid die dit van je vraagt, en de noodzaak om van moment tot moment te beslissen wat de volgende stap zal worden.

Je kunt hierbij denken aan plannen voor een verhuizing, aan het willen maken van een grote reis, aan het willen verbreken of verbroken hebben van een belangrijke relatie, aan het in gang zetten van een maatschappelijke beweging, aan het maken van een ingrijpende carrièreswitch maken.

 

 

 

 

Multicreativiteit maakt het niet altijd makkelijker

 

Sommige mensen hebben niet één creatief project waar ze hun hart aan hebben verpand, maar (veel) meer. Dan is het soms lastig kiezen, en daarover schrijf ik meer op deze pagina.

 

 

Dagelijks creëren

 

Creativiteit vraagt om gestage aandacht. Hollen of stilstaan doet je creativiteit geen goed. Voor je het weet begin je te twijfelen aan je mogelijkheden en komt je project stil te liggen. Ik ben zelf enorm enthousiast over dagelijks creëren, dat wil zeggen: elke dag werken aan je project. Lees er hier meer over.

 

 

 

Herken je je in een van bovenstaande beschrijvingen, en kun je coaching goed gebruiken om je project te laten slagen? Neem dan contact met me op via 030-8900173, of via info-at-simonenijboer.nl

 

 

 

 

Van harte welkom!

 

 

 

Pin It on Pinterest