Stel je voor: je bent ergens mee bezig, je probeert iets voor elkaar te krijgen. Het loopt niet helemaal lekker. Vervolgens komen er gedachten op. ‘Dit wordt niks. Wat ik doe slaat nergens op. Ik kan dit niet. Anderen kunnen het wel. Waar slaat mijn leven eigenlijk op? Ik ben mislukt. Wat heb ik nou bereikt? Ik schaam me kapot. Dit had niet mogen gebeuren. Het gaat nooit lukken. Ik kan er maar beter mee ophouden.’

Enzovoorts…

Dan zou een experiment kunnen doen, en de volgende frase* eens voor jezelf kunnen zeggen:  ‘Thank you for showing up and feel free to stay as long as you like’.

Misschien denk je in eerste instantie. Hoezo “‘thank you’? Hoezo ‘feel free’? Ik vind er helemaal niets aan!”

Maar: ook al meen je helemaal niets van deze zin – het kan toch interessant zijn om hem eens hardop te zeggen.

Het mooie van deze uitspraak is namelijk dat het onze ‘gewone’ benadering van de werkelijkheid even op zijn kop zet. Want als we midden in allerlei negatieve gedachtenconstructies of gevoelsvalstrikken gevangen zitten, zit de wereld even helemaal potdicht. Je voelt je ingeklemd, er is geen ontsnappen meer aan. Zo is het en niet anders.

Kantelen

‘Thank you for showing up, feel free to stay as long as you like’ kan dan misschien helpen om je gedachten en je gevoel ietsje te laten kantelen. Waardoor je jezelf net even wat minder serieus neemt. En je misschien zelfs heel even de grap kunt inzien van hoe je gedachten totaal met je op de loop kunnen gaan en je helemaal kunnen lamleggen.

Nieuwe rondes, nieuwe kansen

‘Thank you for showing up, feel free to stay as long as you like’ helpt je eraan herinneren dat door je ervaring van de werkelijkheid van je af te duwen, hij zich des te venijniger in je bewustzijn nestelt. En moedigt je aan om je te ontspannen in je gevoelens. Het suggereert de mogelijkheid dat de wereld niet zo dicht gemetseld zit als je geneigd bent te geloven. Dat er altijd van alles mogelijk is. Dat het leven stromend is, en dat als je je mee laat stromen er altijd weer nieuwe rondes en nieuwe kansen komen.

Ook trucjes zijn welkom

Natuurlijk werkt het niet, om dit als ‘trucje’ te gebruiken. Zo van: ‘als ik deze magische woorden zeg, dan verdwijnt mijn ellende als sneeuw voor de zon’. Maar: ook trucjes zijn welkom. Ook daar kun je weer aanvaardend mee omgaan. Fijn dat je er bent, neiging-om-met-magisch-denken-van-mijn-nare-gedachten-af-te-komen.

Fijn dat je er bent, en blijf gerust zo lang als je wilt!

Ik wens je een fijne week!

Groet,

Simone

*Deze uitspraak is een variant op een uitspraak die ik in een facebookpost van Joan Tollifson las. (zie www.joantollifson.com)

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts:

Het kleine ik en het diepe ik

Het kleine ik en het diepe ik

Ik en ik Als je down bent, verdrietig, boos, jaloers, chagrijnig - dan zou het kunnen zijn dat je de twee ‘ikken’ door...

Met een frisse blik

Met een frisse blik

Lieve mensen,   Vanochtend had ik een interessante ervaring.   Ik ben echt een natuurliefhebber, en ik kan...

Pin It on Pinterest

Share This