Flow

Blog

Ben je wel eens helemaal de tijd vergeten terwijl je met een klus bezig was? Je was zo gegrepen door wat je aan het doen was dat je alles en iedereen om je heen vergat, en helemaal opging in wat je deed. . Dit fenomeen, dat iedereen wel in meer of mindere mate herkent, wordt wel ‘flow’ genoemd. De term is gemunt door de man met de moeilijke achternaam: Mihály Csíkszentmihályi, een vertegenwoordiger van de positieve psychologie. (foto: www.flickr: derekadk)

 

Als je ‘in een flow’ zit:

  • ben je helemaal gefocust op de taak die je aan het doen bent,
  • vergeet je jezelf, anderen en de wereld om je heen,
  • verlies je het besef van tijd,
  • voel je je gelukkig en capabel,
  • ben je creatief en productief.

Als je op zoek bent naar waar je werkelijk voor gemotiveerd bent in het leven, is het interessant om de ‘flow’-momenten in je leven eens op een rijtje te zetten. Als je op zoek bent naar ander werk kan dit zinvol zijn, maar ook als je een vage onvrede voelt met de dingen die je aan het doen bent. De kans is groot dat op de gebieden waar je ‘als vanzelf’ flow ervaart ook je talenten liggen. En juist de dingen die je ‘vanzelf’ goed afgaan zijn soms voor jezelf moeilijk te herkennen.

Ga eens voor jezelf na wat momenten in je leven waren waarop je flow hebt ervaren? Ga daarvoor je hele leven na. Het is het handigste als je je leven indeelt in bepaalde perioden (bijvoorbeeld in perioden van zeven jaar, of andere zinvolle periodes, zoals lagere schooltijd, middelbare schooltijd enzovoorts). Probeer uit elke periode een stuk of twee a drie flow-ervaringen te herinneren. Meer mag natuurlijk ook! Je kunt hierbij eventueel aansluiten bij een eerder geschreven biografie, of bij een getekend levenspanorama.

Beschrijf de flow-momenten vervolgens uitgebreid. Geef elk flow-moment een titel die de kern goed weergeeft. Wat hebben deze beschrijvingen je te zeggen over je huidige leven? Waar ben je momenteel tevreden over, en wat voor soort bezigheden mis je in je huidige leven? Wat heeft dat te zeggen over welke richting je in wilt slaan?

Related posts:

Uitstellen of doorgaan?

Uitstellen of doorgaan?

Het werk doen waar je van houdt is fijn. Dat werk vormgeven in een zelfstandig bedrijf of eigen praktijk is heerlijk....

Je draak

Je draak

Zodra je met je missie de wereld in wilt gaan, is de kans groot dat er een heleboel tegenkrachten in jou wakker...

Pin It on Pinterest

Share This