Geld verdienen met je praktijk

Blog

Er zijn een flink aantal redenen waarom het belangrijk is om een fatsoenlijk belegde boterham te kunnen verdienen met je praktijk.

 • Als je goed verdient met je werk kun je een financiële buffer aanleggen, en ga je niet kopje-onder als je ziek wordt of om een andere reden een tijd niet kunt werken.
 • Als je goed verdient met je werk kun je sparen voor een pensioen, en kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering betalen (iets wat er bij veel zelfstandigen bij inschiet).
 • Als je goed verdient met je werk kun je tijd en creatieve energie vrijmaken om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, waarmee je je klant weer van dienst kunt zijn.
 • Als je goed verdient met je werk kun je tijd en geld vrijmaken voor je eigen groei, door te investeren in bijscholing, vakliteratuur, coaching enzovoorts, waarmee je je klanten uiteindelijk weer beter kunt helpen.
 • Als je goed verdient met je werk heb je financiële bewegingsruimte. Je kunt kleinere of grotere financiële klappen opvangen, en dit bespaart je stress.
 • Als je goed verdient is het makkelijker om ontspannen en met je volle aandacht en aanwezigheid bij je cliënten te zijn. (Een klein gedachte-experiment: stel je voor dat je geldzorgen hebt, en eigenlijk zit te springen om een nieuwe cliënt. Hoe is het om een intake-gesprek te doen met een potentiële cliënt, als je het vergelijkt met een situatie zonder geldzorgen?)
 • Als je goed verdient met je werk is het makkelijker om voldoende tijd te nemen voor herbronning, zoals vakantie, één of meerdere dagdelen per week ‘vrij’, een retraite, etcetera.
 • Als je goed verdient met je werk is het makkelijker om vrijgevig te zijn, om gratis materiaal te ontwikkelen dat je aan je cliënten weg kunt geven, of om een niet kapitaalkrachtige cliënt pro bono te begeleiden.

Het lijkt dus heel voor de hand liggend om te zeggen: ‘Ik wil graag een goed inkomen verdienen met mijn praktijk’. Toch is dit voor de meeste coaches en therapeuten die ik ontmoet helemaal niet vanzelfsprekend. Dit zijn namelijk veelal enorm idealistische mensen die geld bepaald niet het belangrijkste in hun leven vinden.

Maar als je eenmaal een praktijk start, kom je er achter, dat geld er wel degelijk toe doet. Zonder voldoende inkomsten val je van de ene in de andere onzekerheid, en bouw je stress op. Op een gegeven moment ben je dit helemaal beu, zeker als je in de loop van je leven meer financiële verantwoordelijkheden krijgt, zoals bijvoorbeeld een gezin om te onderhouden of een hypotheek van je eigen huis.

Ook al ben je op dat punt aangeland, toch kan het zijn dat er zich in je hoofd nog allerlei ‘tegenstemmen’ spreken:

 • Als ik goed verdien met mijn praktijk doe ik mijn cliënten te kort.
 • Als ik goed verdien met mijn praktijk ben ik egoïstisch.
 • Als ik goed verdien met mijn praktijk ben ik bang dat mijn collega’s me een graaier zullen vinden.
 • Ik doe dit werk niet voor het geld, er geld mee verdienen voelt niet goed.

Het kan heel interessant zijn om je eigen gevoelens en gedachten rondom het thema geld eens op een rijtje te zetten. Als ondernemer kun je er namelijk niet omheen, om met dit thema in het reine te komen. Anders wordt het vechten tegen de bierkaai, om je praktijk van de grond te krijgen. En wel om drie redenen:

Continuïteit
Zonder voldoende inkomen loopt een praktijk het gevaar om bij de minste of geringste tegenslag in elkaar te storten. Het leven verloopt nu eenmaal niet in voorspelbare stappen. Er zijn periodes dat er dingen (financieel of anderszins) tegenzitten. Als je financiële buffer voldoende groot is, geeft dat je de gelegenheid om die tegenslag op te vangen, zonder dat de continuïteit van je praktijk in gevaar komt. Dit is niet alleen in het belang van jezelf, maar ook in dat van je cliënten.

Veiligheid
Als je te weinig geld verdient, en er dus een dreiging is dat je je hypotheek, huur, boodschappen, verzekeringen en belastingen niet meer kunnen betalen, knaagt dat aan je bestaanszekerheid. Dat geeft een gevoel van onveiligheid. Het is moeilijk om in een dergelijke situatie nog met volle aandacht en aanwezigheid bij je werk te zijn. Dit is niet alleen voor jezelf niet prettig, maar ook niet voor je cliënten.

Creativiteit
Zonder voldoende inkomen is het moeilijk om creatief te zijn en het beste van jezelf te geven aan je cliënten. Een bloeiende praktijk betekent ook: datgene ontwikkelen binnen je praktijk, wat je werkelijk te geven hebt. In een situatie van schaarste en onzekerheid is het moeilijker om je creativiteit te laten stromen. Dit is voor jezelf onbevredigend en ook je cliënten krijgen niet jouw beste werk op deze manier.

24 april geef ik een gratis teleseminar over dit thema. Hier kun je je inschrijven.

En 8 mei start een nieuwe training ‘De basis van een bloeiende praktijk’, waar dit thema uitgebreid aan de orde komt. Hier vind je meer informatie en kun je je inschrijven (doe dit uiterlijk 26 april!).

 

verantwoording foto: www.flickr, fotograaf tonyhall

Related posts:

Uitstellen of doorgaan?

Uitstellen of doorgaan?

Het werk doen waar je van houdt is fijn. Dat werk vormgeven in een zelfstandig bedrijf of eigen praktijk is heerlijk....

Vacare = leeg worden

Vacare = leeg worden

Het woord ‘vakantie’ komt uit het Latijnse vacare, dat ‘leeg worden’ betekent. Bij uitstek dus...

Pin It on Pinterest

Share This