Het kiezen van een niche is een fundamentele stap in de ontwikkeling van je praktijk.

Daar zijn een aantal redenen voor:

  • Als je klanten wilt vinden, dan moet je hen kunnen laten weten dat jij een dienst hebt die voor hen precies de juiste is. En als je ‘voor elck wat wils’ biedt (door je in het algemeen aan te bieden als psychosociaal counselor, als coach of als trainer), dan blijft het vaag wat je concreet kunt betekenen voor je cliënt. En dus ben je voor die cliënt minder aantrekkelijk.
  • Als je ideale cliënten je website bezoeken, en ze krijgen meteen het gevoel: ‘wat hier geboden wordt gaat over mij, dit kan mij echt helpen’, dan is de kans een stuk groter dat ze ook daadwerkelijk klant van je worden.
  • Je praktijk wordt zichtbaarder en krijgt ‘smoel’. Je wordt beter te vinden op internet. Op feestjes en bijeenkomsten is het makkelijker (en véél leuker) om te vertellen over je praktijk. Mensen onthouden makkelijker wat je te zeggen hebt, en het wordt dus ook makkelijker voor hen om mensen naar je door te verwijzen.
  • Je hebt meer kans om echt een expert te worden op een bepaald vakgebied. Doordat je jezelf begrenst, kun je binnen de grenzen van jouw ‘rijk’ ook echt ‘koning’ worden. Je kunt alles lezen wat los en vast zit over het soort probleem waar je je in specialiseert, waardoor je aan je expertise bouwt. Het is vervolgens ook makkelijker om een weblog of nieuwsbrief te schrijven voor een bepaalde doelgroep, omdat je nu artikelen kunt schrijven voor een groep mensen die daar ook echt behoefte aan heeft.
  • Je kunt makkelijker contact houden met je klanten. Als je een bepaalde doelgroep met een bepaald probleem kiest, is het makkelijker om de plekken waar ze zich ophouden (virtueel of in het echt) te bezoeken. Denk aan internetfora of bijeenkomsten van bepaalde groepen. Als je iedereen wilt bereiken, is er eigenlijk geen beginnen aan.
  • Iedereen helpen is onmogelijk. Er zijn meer dan 16 miljoen mensen in Nederland, en als je je toch moet beperken, waarom dan niet de groep kiezen tot wie je je het meest aangetrokken voelt, en die je het beste kunt helpen?

Het kiezen van een niche is in de praktijk niet altijd even makkelijk. Toch is het een wezenlijke stap om te nemen als je een bloeiende praktijk wilt. Het kleine ‘glazige-blik’-testje hieronder kan uitwijzen of je jouw niche voldoende helder hebt gedefinieerd:

Vraag: Hoe reageren mensen als je vertelt over jouw niche?

A: ‘Ja, wat jij vertelt gaat over mij. Vertel me meer’!
Mensen voelen zich aangesproken door de combinatie van doelgroep en probleem dat je beschrijft, en willen meer weten van jouw praktijk.

B: ‘Ik ken iemand die hoognodig met jou moet praten!’
Kennelijk is de omschrijving van jouw niche zo helder, dat iemand onmiddellijk aan een concreet persoon moet denken, die met jouw aanbod geholpen zou zijn.

C: ‘Nee, dit gaat niet over mij, ik ben niet in je aanbod geïnteresseerd, maar bedankt in elk geval!’
Dit is duidelijk niet iemand die binnen jouw niche valt. Prima.

D: ‘Hmmm, interessant.’ ‘Klinkt goed zeg’. ‘Goh, boeiende materie!’
Er is wel interesse, maar van een heel globale soort, en weinig concrete herkenning en aansluiting. Dit is het moment dat na enige minuten de glazige blik om de hoek komt kijken. Hoe aardig en welwillend ook: dit is niet de reactie die je wilt.

Als je merkt dat je veel D-reacties krijgt, en weinig A, B of C als je vertelt over je praktijk, is het tijd om je niche aan te gaan scherpen. Succes ermee!

 

Binnenkort start een nieuwe training: ‘de basis van een bloeiende praktijk’, waarin het kiezen van een niche uitgebreid behandeld wordt. Klik hier voor meer informatie. 

Foto: www.flickr.com, fotograaf: nanio

Pin It on Pinterest

Share This