Hoogbegaafdheid en/of hooggevoeligheid

 

Hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid (of hoogsensitiviteit) zijn woorden die soms licht spottend worden gebruikt.

Hoogbegaafdheid wordt al snel in verband gebracht met ‘jezelf zo bijzonder vinden’, ‘je boven anderen verheffen’.

Hoogsensitief wordt soms gezien als ‘aanstellerig’ of ‘moeilijk doen’. Veel hoogbegaafde en/of hoogsensitieve mensen lopen daarom niet graag met hun ‘afwijking’ te koop.

Toch kan het van groot belang zijn om je hoogbegaafdheid en/of hooggevoeligheid te onderkennen. Dat helpt je om de positieve kanten ervan in je voordeel gaan gebruiken, en om beter om te kunnen gaan met de lastige kanten ervan.

 

Hoogbegaafd

Als je hoogbegaafd bent, heb je in zekere zin geluk. Je hersens werken snel, je kunt makkelijk allerlei verbanden leggen, en je hebt een groot onderscheidend vermogen. Je ziet veel creatieve mogelijkheden, je leert makkelijk en je kunt veel verschillende dingen tegelijkertijd ontwikkelen.

Maar hoogbegaafdheid kan je ook voor grote uitdagingen stellen. Als je hoogbegaafdheid in je kindertijd niet onderkend wordt (en dat is voor de meeste hoogbegaafde volwassenen zo) heb je  op school vaak niet de uitdaging en begeleiding gehad die je nodig had om je evenwichtig te kunnen ontwikkelen.

Je onderscheidend vermogen kan naadloos overgaan in een al te kritische houding die ondermijnend is en afstand schept. Zelfkritiek en perfectionisme zijn eerder regel dan uitzondering. Het is niet altijd makkelijk aansluiting te vinden bij je leeftijdgenoten en je kunt je daardoor eenzaam voelen. En de vraag ‘wat wil ik eigenlijk?’ kan je tot waanzin drijven, want je wilt en kunt zo veel!

 

Hoogsensitief

Ook hoogsensitiviteit heeft voor- en nadelen. Je pikt bijvoorbeeld makkelijk signalen op en kunt daardoor anderen goed aanvoelen, je hebt een rijke innerlijke leefwereld en je beleeft kunst, muziek, natuur en spiritualiteit intens.

Maar hoogsensitiviteit brengt ook andere dingen met zich mee. Je kunt niet goed tegen herrie, je bent perfectionistisch, je schrikt snel, je maakt je makkelijk zorgen en dingen brengen je snel van je stuk.

 

Werk

Veel hoogbegaafde en/of hoogsensitieve mensen werken met veel plezier in een vaste baan. Maar voor een aantal hoogbegaafde en/of hoogsensitieve mensen is een baan in loondienst niet makkelijk.

Soms kun je er je veelzijdigheid en je creativiteit niet goed in kwijt, of wordt je eigenzinnigheid niet op prijs gesteld. Of je werkomgeving is te onrustig en te lawaaierig en het werk te stressvol.

 

Eigen baas

Je eigen werk creëren is voor sommige hoogbegaafde en/of hooggevoelige mensen een uitkomst. Je kunt (tot op zekere hoogte) zelf de inhoud van je werk bepalen, en je hebt invloed op de hoeveelheid prikkels, het aantal uren per dag dat je werkt, en de hoeveelheid stress die met je werk gepaard gaan.

 

Waarmee kan ik je helpen?

Loop je vast in leven of werk? En weet of vermoed je dat hoogbegaafdheid en/of hooggevoeligheid een rol spelen bij jouw zoektocht, dan denk ik graag met je mee. We onderzoeken hoe je constructief om kunt gaan met de lastige kanten van je hoogbegaafdheid en/of hooggevoeligheid. Het doel is daarbij dat je je leven en werk zodanig kunt vormgeven dat de positieve kanten van je talenten en eigenschappen zo goed mogelijk uit de verf komen.

 

Lees verder voor meer informatie over het creëren van je eigen werk, en over de verschillende coachingsmogelijkheden.

Pin It on Pinterest