Hoogbegaafdheid - multipotentialiteit - hoogsensitiviteit

Ga naar de website 'Hoogbegaafd & Diepgeworteld'!

Ben ik:

 

Hoogbegaafd?

Multipotentieel?

Hoogsensitief?

 

Vraag hier het gratis e-book aan!

Ben je hoogbegaafd, multipotentieel en/of hooggevoelig?

 

Als je hoogbegaafd, hooggevoelig of multipotentieel bent is het leven niet altijd simpel. Het zijn eigenschappen die je leven behoorlijk beïnvloeden, en soms vallen pas ver in je volwassenheid de kwartjes en realiseer je je hoe de dingen bij jou werken. (Hieronder leg ik in het kort uit wat de verschillende begrippen betekenen).

En als je je realiseert dat twee of misschien wel drie van deze eigenschappen op jou van toepassing zijn kan het een hele klus zijn om je leven zodanig vorm te geven dat je op een gelukkige manier je talenten kunt gebruiken en een voor jou prettige plek in de samenleving te vinden.

 

Ergernis

Wat de dingen niet makkelijker maakt is dat de woorden ‘hoogbegaafdheid’, en’hooggevoeligheid’ (of hoogsensitiviteit) en ‘multipotentialiteit’ vaak ergernis oproepen.

  • Hoogbegaafdheid wordt al snel in verband gebracht met ‘jezelf zo bijzonder vinden’, ‘je boven anderen verheffen’.
  • Hoogsensitiviteit wordt soms gezien als ‘aanstellerigheid’ of ‘moeilijk doen’. Veel hoogbegaafde en/of hoogsensitieve mensen lopen daarom niet graag met hun ‘afwijking’ te koop.
  • Ook op multipotentialiteit wordt vaak negatief gereageerd: ‘zorg jij nu eerst maar eens dat je één ding goed doet voordat je aan het andere begint’. Zelf kun je daardoor ook enorm onzeker worden, want inderdaad: hoeveel resultaten kun je nu eigenlijk laten zien?

Toch kan het van groot belang zijn om je hoogbegaafdheid, je multipotentialiteit en/of hooggevoeligheid te onderkennen. Dat helpt je om de positieve kanten ervan in je voordeel te gaan gebruiken, en om beter om te kunnen gaan met de lastige kanten ervan.

Hieronder leg ik in het kort nog even iets meer uit over de verschillende begrippen.

 

Hoogbegaafdheid

Als je hoogbegaafd bent, heb je in zekere zin geluk. Je hersens werken snel, je kunt makkelijk allerlei verbanden leggen, en je hebt een groot onderscheidend vermogen. Je ziet veel creatieve mogelijkheden, je leert makkelijk en je kunt veel verschillende dingen tegelijkertijd ontwikkelen.

Maar hoogbegaafdheid kan je ook voor grote uitdagingen stellen. Als je hoogbegaafdheid in je kindertijd niet onderkend wordt (en dat is voor de meeste hoogbegaafde volwassenen zo) heb je  op school vaak niet de uitdaging en begeleiding gehad die je nodig had om je evenwichtig te kunnen ontwikkelen.

Je onderscheidend vermogen kan naadloos overgaan in een al te kritische houding die ondermijnend is en afstand schept. Zelfkritiek en perfectionisme zijn eerder regel dan uitzondering. Het is niet altijd makkelijk aansluiting te vinden bij je leeftijdgenoten en je kunt je daardoor eenzaam voelen.

 

Multipotentialiteit

Multipotentialiteit (of multicreativiteit) is een begrip nog niet zo ingeburgerd is in Nederland. Het betreft mensen die niet één passie of interesse hebben, maar meerdere, waar ze niet tussen kunnen kiezen. Ze kunnen niet één ding, maar een heleboel! Als je een multipotential bent kan de vraag ‘wat wil je eigenlijk met je leven?’ je tot waanzin drijven, want je wilt zo veel!

In deze maatschappij is je multipotentialiteit soms bijzonder lastig. Je wordt geacht één carrière te volgen, en één passie te vinden. Als je meerdere dingen wilt najagen wordt dat al snel als oppervlakkig beschouwd. En meerdere projecten in de lucht houden wordt al snel als onmogelijk gezien: Twaalf ambachten, dertien ongelukken. Schoenmaker houd je bij je leest. Wie achter alle hazen aanrent vangt er geen.

En daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Als je meerdere creatieve projecten wilt doen, is het soms bijzonder lastig om je niet enorm ontevreden over jezelf te gaan omdat je teveel hooi op je schouders neemt en alleen maar half werk levert. Het vergt planning om weloverwogen meerdere passies te volgen en daar ook daadwerkelijk resultaat mee te boeken. Ook geld verdienen kan voor multipotentials  een hele klus zijn, hoe vreemd dat misschien ook klinkt, als je zoveel kunt en wilt.

 

Hoogsensitiviteit

Ook hoogsensitiviteit heeft voor- en nadelen. Je pikt bijvoorbeeld makkelijk signalen op en kunt daardoor anderen goed aanvoelen, je hebt een rijke innerlijke leefwereld en je beleeft kunst, muziek, natuur en spiritualiteit intens.

Maar hoogsensitiviteit brengt ook andere dingen met zich mee. Je kunt niet goed tegen herrie, je bent vaak perfectionistisch, je schrikt snel, je maakt je makkelijk zorgen en dingen brengen je snel van je stuk.

 

Wil je meer weten wat ik voor jou als hoogbegaafde kan betekenen? Lees dan HIER verder.

 

 

 

warme groet,

Simone

 

Pin It on Pinterest