Een hostingprovider kiezen – hoe doe je dat?
(last updated: 7 september 2020)
Als je zelf je eigen WordPresswebsite wilt maken is het kiezen van een hostingprovider één van de dingen die je het allereerste moet doen. Bij deze keuze moet je veel dingen tegen elkaar afwegen. Ik ben zelf ooit begonnen met de goedkoopste Nederlandse hostingprovider die ik kon vinden. Achteraf gezien de meest domme keuze die ik had kunnen maken. Elke euro die ik heb bespaard op kosten voor hosting heb ik moeten bezuren in de vorm van eindeloze wachtrijen aan de telefoon (vanwege een onderbezette helpdesk), incapabele en chagrijnige medewerkers en andere ergenissen.
Op een gegeven moment zwoer ik mezelf een dure eed tijdens een twee uur durende (ik lieg niet!) helpdesksessie waarin ik me werkelijk geschoffeerd voelde: ‘Ik ga nooit meer zaken doen met deze club!’ Vervolgens ben ik overgestapt naar een andere provider – Siteground. (De links naar Siteground is een affiliatelink, dat betekent dat ik een commissie ontvang als je hosting afneemt bij Siteground – in dat geval: dankjewel!. Ik ben oprecht enthousiast over dit bedrijf, dus ook als ik geen commissie zou ontvangen, zou ik precies hetzelfde opschrijven).
Mijn afwegingen
Deze overstap heb ik niet lichtvaardig gedaan, ik heb eerst een flinke tijd verschillende hostingproviders met elkaar vergeleken. Hieronder vertel ik je meer over de verschillende afwegingen die ik heb gemaakt. Je kunt dit als een soort checklist gebruiken: wat is belangrijk voor jou?
Stel jezelf de volgende vragen
(Bij dit artikel hoort een downloadbare vergelijkingstabel, die je kunt gebruiken om zelf deze vragen te beantwoorden als je een hostingprovider wilt kiezen. Klik hier als je die wilt aanvragen).
Helpdesk
- Hoeveel ondersteuning biedt de helpdesk?
- Hoe vriendelijk zijn de helpdeskmedewerkers? Voor mij was en is dit superbelangrijk. Wat je kunt doen om daarachter te komen is contact opnemen met de helpdesk met een vraag. Zo wordt direct duidelijk hoe je wordt behandeld.
- Wat zijn de openingstijden van de helpdesk? Mijn voormalige webhost had alleen ‘kantooruren’ en een lange wachtrij die veel stress veroorzaakte als ik aan het einde van een werkdag een probleem tegenkwam. Het voordeel van internationaal opererende bedrijven is dat ze werknemers over de hele wereld hebben: er is er altijd wel eentje wakker.
- Hoe lang moet je meestal wachten op een antwoord als je een vraag hebt?
- Welke taal spreekt/chat het ondersteuningsteam en kun je enigszins uit de voeten in die taal? Als je moedertaal Nederlands is, dan is een Nederlands sprekende provider natuurlijk het prettigst. Als je de Engelse taal echt helemaal niet machtig bent, dan is een Engels sprekende provider natuurlijk niet aan de orde. Toch kun je bepaalde redenen hebben om een Engelstalig bedrijf wilt kiezen. Om met zo’n bedrijf te kunnen communiceren hoef je zeker niet vloeiend Engels te kunnen spreken – internationale bedrijven zijn gewend om met niet-native-speakers om te gaan. Vaak zijn hun helpdeskmedewerks ook geen native speakers, en communiceren ze in basic Engels dat goed te begrijpen is.
- Welke communicatiemiddelen gebruikt de helpdesk? Krijg je hulp via de telefoon, e-mail en/of chat? Het is fijn als je meerdere keuzes hebt. Sommige bedrijven bieden alleen hulp via chat en/of mail, en als je liever direct per telefoon communiceert kan dat een flink nadeel zijn. Voor mij bleek (Engelstalige) hulp via de chat onverwacht veel prettiger dan hulp via de telefoon. Bij mijn vorige provider werkte de helpdesk telefonisch en per mail. De telefoon gaf me altijd veel stress omdat ik niet zo snel uit de voeten kon met technische termen (ook niet in het Nederlands!). En ik moest altijd eindeloos wachten op een antwoord via de mail. Het voordeel van een chat is dat je enerzijds snel contact hebt (vaak direct of binnen een paar minuten), en dat het je tegelijkertijd rustig de tijd geeft om na te denken wat precies je vraag is en hoe je die moet formuleren: je hoeft immers niet direct te reageren, zoals bij een telefonische helpdesk wel het geval is.
- Kan en wil de helpdesk WordPress-gerelateerde vragen voor je beantwoorden? Voor mij was dit essentieel bij het kiezen van een hostingprovider. Bij mijn vorige provider kon ik alleen vragen stellen over de hosting zelf, en niet over dingen die met WordPress te maken hebben. Veel grotere providers bieden ‘Managed WordPress Hosting’ aan, wat betekent dat ze WordPress-specialisten in dienst hebben, en meer service bieden op het gebied van WordPress-gerelateerde zaken.
- Helpt de helpdesk je om over te stappen van een andere provider, mocht je niet tevreden zijn over je eigen provider? Ik vond het overstappen best ingewikkeld dus ik vond het erg fijn dat ik steeds weer contact kon (en durfde) op te nemen als zaken me niet helder waren. Heel belangrijk, want ik wilde niet dat mijn website tijdens de migratie niet ‘down’ zou zijn.
- Heeft het bedrijf goede documentatie, ook wel kennisbank of in het Engels knowledge base genoemd? Heel belangrijk: je wilt niet voor elk wissewasje contact op hoeven nemen, en ook zelf dingen uit kunnen zoeken.
Veiligheid
- 11. Maakt het bedrijf dagelijkse back-ups? Dat is heel belangrijk: mocht er iets fout gaan, dan weet je dat er altijd een back-up voorhanden is.
- Heeft de provider een beveiligingsservice tegen hackers en malware? Managed WordPress Hosting is sowieso veiliger dan ‘gewone’ hosting, maar daarnaast hebben sommige providers een samenwerking met een in beveiliging gespecialiseerd ander bedrijf, en bieden ze een extra veiligheidsservice aan. Die is zeker het overwegen waard, maar er zijn ook (gratis) plugins te krijgen die ook extra veiligheid bieden.
- Biedt het bedrijf een (gratis) SSL-certificaat? Dit certificaat is nodig om een beveiligde (https-)verbinding te kunnen maken en tegenwoordig echt noodzakelijk.
Overige kenmerken
- Hoeveel websites kunt je op één account hosten? Dit is een belangrijk punt van overweging als je overweegt om meerdere websites te maken. Zeker als je van plan bent om meerdere producten te maken (bijvoorbeeld boeken en online cursussen) kan het heel erg de moeite waard zijn om voor elk product een eigen website te maken. En dan is het fijn als je niet voor elke website apart weer een fortuin moet uitgeven. Ik heb zelf gekozen voor een optie waarop ik onbeperkt website kan hosten, omdat ik meerdere websites in de lucht heb. Het is in mijn geval goedkoper om deze optie te kiezen in plaats van voor elke website apart te betalen. Maar als je nu al zeker weet dat je niet meer dan één website nodig hebt, dan is dit punt voor jou niet van belang.
- Biedt het bedrijf een mogelijkheid om een ‘test-omgeving’ te gebruiken (in het Engels: staging)? Als je wat ingrijpender wijzigingen in je website wilt aanbrengen, dan is het fijn als je eerst dingen kunt uitproberen, en pas als je helemaal tevreden is deze nieuwe website ‘live’ te maken.
- Kun je met iDeal betalen? Relatief gezien is dit niet zo’n belangrijk punt natuurlijk, maar voor mij speelt het toch mee. Het is prettig als je geen creditcard hebt en geen Paypal gebruikt, om simpelweg met iDeal te kunnen betalen.
- Waar staan de data-servers? Het is fijn voor de snelheid van je verbinding als de afstand tussen de data op de servers en de eindgebruiker zo klein mogelijk is. Bij de meeste Nederlandse bedrijven staan de servers ook in Nederland. Maar veel internationale bedrijven hebben servers over de hele wereld staan. Zo staat één van de servers van het wereldwijd opererende Siteground gewoon in Delfzijl.
- Gaat het bedrijf zorgvuldig met energie om? Dit is natuurlijk vaak lastig om achter te komen, maar sommige bedrijven maken er een punt van, en dat kan een van de redenen zijn om voor zo’n bedrijf te kiezen.
Conclusie: hoe is de prijs/kwaliteit-verhouding?
Dan volgt natuurlijk de afweging: wat is de prijs van het product, en hoe verhoudt zich dat tot de kwaliteit en tot andere hostingproviders?
Houdt bij je vergelijking altijd in het oog dat Managed WordPress Hosting (soms een stuk) duurder is dan ‘gewone’ WordPress hosting. Daar krijg je ook wat voor terug: meer veiligheid, gespecialiseerde ondersteuning, dagelijkse backups, meer snelheid en automatische updates, om een paar dingen te noemen. Het moge duidelijk zijn dat ik deze meerprijs er graag voor over had, gezien mijn eerdere ervaringen ;-).
Let ook goed op aanbiedingen. Vaak is hosting in het eerste jaar of zelfs langer een stuk goedkoper dan in de daarop volgende jaren. Reken in je vergelijking altijd met de prijs op langere termijn – je website is waarschijnlijk nog vele jaren in de lucht, dus de korting die je het eerste jaar krijgt valt daarbij in het niet. Niet alle providers zijn even transparant in wat je gaat betalen na de eerste aanbiedingsperiode – iets dat ik niet zo netjes vind. Zo’n transparante manier van communicatie is trouwens ook iets dat je kunt meenemen in je overweging. Zijn de kleine lettertjes wel erg klein, dan zegt dat iets over de ethiek van het bedrijf.
Vergelijk de verschillende hostingproviders met deze tabel
Om je te helpen met het kiezen van een hostingprovider heb ik een vergelijkingstabel voor je gemaakt. Daarin kun je op een gemakkelijke manier verschillende hostingproviders met elkaar vergelijken en op basis daarvan een voor jou geschikte keuze maken. Je kunt die aanvragen door hier of op onderstaande button te klikken.
Veel succes!
Veel succes met het kiezen van een hostingprovider! Het is een belangrijke keuze – wees daarom flink kritisch – dat kan je veel gezeur schelen op de langere termijn.
Hartelijke groet!
Simone
PIN dit artikel!
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!
Met regelmaat publiceer ik artikelen, op het gebied van:
- Levenskunst (denk aan spiritualiteit, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en productiviteit)
- Blog & business (denk aan het maken van een website, emailmarketing, bloggen, het maken van online cursussen, SEO, Pinterest, en geld verdienen met je blog).
Ik hoop je met mijn nieuwsbrief te inspireren om je dromen waar te maken. Of het nu gaat om een verandering in je persoonlijke leven, of om het starten van een blog of een online bedrijf - het is mijn missie om je te steunen en toe te juichen!
Van harte welkom!
Simone
Ik stuur je (na drie welkomstmails) ongeveer 1 à 2 keer per maand een nieuwsbrief, en je kunt je vanzelfsprekend elk moment weer uitschrijven.
0 Comments