Je draak

Blog

Zodra je met je missie de wereld in wilt gaan, is de kans groot dat er een heleboel tegenkrachten in jou wakker worden. Je zult het vast herkennen bij het werken aan je bedrijf. Je bent geweldig enthousiast en zit vol plannen. Maar zodra je begint met concretiseren en uitwerken van je plannen ontstaat er tegenwind. Uitstelgedrag. Twijfel. Angst. Een allesvernietigende zelfkritiek. ‘Heeft iemand hier wel behoefte aan?’ ‘Wie zit er nou op mij te wachten?’ Bijna iedereen die het plan opvat om door middel van een eigen bedrijf zijn eigen talent in de wereld te gaan zetten, krijgt te maken met tegenkrachten van flinke omvang.

Dit is volkomen normaal. Het hoort zelfs helemaal bij het opbouwen van een bloeiend bedrijf om deze tegenkrachten goed te leren herkennen en te accepteren. In allerlei wijsheids- en verhalentradities worden die tegenkrachten benoemd als duivels, djinns, monsters en draken.

Door zo’n draak, duivel of monster als een entiteit in jezelf te gaan zien, val je er niet helemaal meer mee samen. Je bént dan geen twijfelaar meer, maar je hébt een twijfelaar in je. Dat maakt verschil, want nu kun jij die draak  beter gaan waarnemen. Als je aan het twijfelen bent over jouw bedrijfsplannen kun je je makkelijker realiseren: ‘Ah, mijn draak is actief’. In plaats van dat je één en al twijfel bent en daar totaal door verlamd raakt, kun je de draak waarnemen en hem vervolgens laten voor wat hij is. Dat geeft je de vrijheid om de dingen te doen die op dat moment nodig zijn.

De draak gaat niet weg door hem waar te nemen, maar zijn macht om je lam te leggen vermindert wel. Je hebt nu een keuze. Je kunt je helemaal door hem in de loeren laten leggen, of je kunt zeggen: ‘welkom draak, ik hoor je, ik zie je, maar toch ga ik doen wat ik belangrijk vind’.

Het waarnemen van de draak is genoeg om zijn invloedssfeer flink te verkleinen. Er tegen vechten hoeft niet, en heeft ook geen enkele zin. Ooit in gevecht gegaan met angst, onzekerheid of twijfel? Grote kans dat je er alleen maar méér in verstrikt raakte.

Analyseren waar je draak nou precies vandaan komt is ook niet nodig. Sterker nog: je uitputtend bezighouden met de analyse van jouw draak kan je afhouden van het daadwerkelijk aan de slag gaan met je talent.

Maar niet met je draak gaan vechten betekent niet dat hij je zomaar mag verslaan. Door de draak in de ogen te kijken verliest hij aan kracht. En hoe langer je dit waarnemen van je draak oefent, hoe sterker je ‘waarneem-spier’-wordt. Op een gegeven moment zie je je draak al van verre aankomen, en kun je er misschien zelfs de humor van gaan inzien. Dan is de draak zijn ondermijnende kracht aan het verliezen. Sterker nog: de draak is aan het transformeren. Een bewust onder ogen geziene draak kan zich op een voor ons onbegrijpelijke manier transformeren tot een kracht. Net zoals bewust onder ogen geziene angst het begin van moed is, zo maakt het bewust waarnemen van een draak de groei van een nieuwe kwaliteit mogelijk. Misschien wel een kwaliteit waar je bedrijf enorm veel baat bij heeft.

Het waarnemen van de draak is voldoende. Verder hoeven we ons met dat transformatieproces van de draak niet te bemoeien. Dit gaat vanzelf, hoewel overigens niet altijd zonder slag of stoot. Je kunt na afloop van een bepaalde tijd soms met verbazing vaststellen dat een bepaalde draak zijn macht over ons verloren heeft. Dan is de tijd rijp om te kijken welke volgende draak nu aan de beurt is om jouw bijzondere aandacht en oplettendheid te krijgen.

Wat is jouw draak? Elk mens heeft een heel scala aan draken in zich. Maar van al die stemmen die tegenwerken, is er op dit moment ééntje, die je in het bijzonder dwarszit. Eén draak die het hardst opspeelt, net als jij een dappere stap wilt gaan zetten in de richting van de ontplooiing van je talent. Eén die je het meest aan jouw talent doet twijfelen en die jouw missie het venijnigst onderuithaalt. Hoe heet jouw draak? Kun je die op dit moment meest dominante tegenkracht een naam geven? Heet jouw draak misschien het slachtoffer? Of de beoordelaar? Of de angsthaas? De overschreeuwer? Of de wegloper? Of de twijfelaar? Of de onder-het-maaiveld-blijver? Of de criticus?

Ik ben benieuwd! Als je wilt reageren onder dit weblog, vind ik dat heel erg leuk!

 

 

verantwoording foto: www.flickr, fotograaf: oolong, onder een creative commons license

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts:

Pin It on Pinterest

Share This