Je primaire levensdoel

Blog

Kies je niche

Als je een eigen bedrijf aan het opbouwen bent is het kiezen van een niche een stap die je niet over kunt slaan. Als je niet helder afbakent wie jij wilt ‘dienen’, en waarmee precies, dan ben je niet herkenbaar voor je potentiële klant. Als jij niet duidelijk kiest, is het voor je klant moeilijk om voor jou te kiezen.

Grote twijfel

Dit kiezen van een niche kan voor veel twijfel, zelfs vertwijfeling zorgen (weet ik uit eigen ervaring…). Voor je het weet kun je verstrikt raken in Grote Vragen. Zoals: Wat is nu precies de Zin van mijn leven? Wat is mijn Roeping? Wat is mijn Levensdoel? Je kunt totaal in je hoofd verzeild raken, verward in onbeantwoordbare vragen, steeds verder verwijderd van je inspiratie, van je levendigheid en de kracht die je kunt voelen als je aan het werk bent. Hoe harder je op zoek gaat naar je ‘Levensdoel’, hoe verder het zich van je af lijkt te bewegen!

In het kader hiervan troffen me laatst de woorden van Eckhart Tolle in de lezing die je in het filmpje hieronder aan de pagina kunt zien. (De lezing is vrij lang, maar zeker de moeite waard).

Primair en secundair levensdoel

Eckhart Tolle maakt in deze lezing onderscheid tussen ‘primary life purpose’ en ‘secundary life purpose’. Je eerste en allerbelangrijkste levensdoel is volgens hem: doen wat je doet. Helemaal in het hier en nu zijn en volledig één met wat er op dat moment zich aan je voordoet. In je lijf zijn, je niet laten reageren door verhalen in je hoofd. Drink je een glas water? Dan drink je een glas water. En denk je niet alvast aan het volgende wat er eigenlijk allemaal gebeuren moet.

Je niche

Je ‘secundary life purpose’, dat is het levensdoel, zoals we daar normaal gesproken over praten. Wat je wilt doen in je leven. De plannen die je hebt. Wat je wilt vormgeven en opbouwen. Het kiezen van een niche hoort duidelijk bij dit ‘secundairy life purpose’. En daar is niets mis mee. Maar zolang je niet allereerst je primaire levensdoel honoreert, dan blijft je secundaire levensdoel altijd buiten je bereik. Dan krijg je het paniekerige en ontevreden kritisch nadenken over waar je leven nu eigenlijk over moet gaan. Wat nooit tot werkelijke vervulling leidt.

Creativiteit

Het wonderlijke is, dat werkelijk creatief nadenken alléén maar kan vanuit de staat van aanwezigheid in het hier en nu. Nieuwe invallen, die werkelijk scheppend zijn, vallen je zomaar toe, als je verbonden bent met het huidige moment. Zolang je aan het nadenken bent over het vervullen van je levensdoel, dat zich ergens in de toekomst dan gaat voltrekken, schiet je naast de roos. Zodra je je toevertrouwt aan het huidige moment, toont zich soms de weg die je te gaan hebt in een flits.

 

(En dan nu het filmpje:)

{youtube}Qvsx6r1UyP0{/youtube}

 

 

Verantwoording foto: www.flickr.com (onder een creative commons license). Fotograaf: Aunti Juli

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts:

Pin It on Pinterest

Share This