Keep the channel open!

Blog

Ooit vertelde een soefi me een prachtig verhaal over waarom de dansende derwisjen met één handpalm naar boven en één handpalm naar beneden gericht dansen. Deze in het wit geklede mystieke dansers uit de soefi-traditie draaien tijdens hun dans langdurig om hun as, en ervaren daarin de mystieke eenwording met het goddelijke. Hun omhoog geheven hand is de ontvangende hand. Daarmee ontvangt de derwisj de gaven van God. De naar beneden gerichte hand is de gevende hand. Daarmee worden de goddelijke gaven weer doorgegeven. Zo ontstaat er een doorgaande stroom van ontvangen en doorgeven. De dansende derwisj is als het ware het kanaal waardoor deze gaven heen kunnen stromen. Datgene wat je ontvangt is niet bedoeld om voor jezelf te houden, het wil de wereld in.

Zo zit het ook jouw enthousiasme voor je werk, met je talent. Je talent is datgene, wat je als vanzelfsprekend vanuit je hart doet. Keer op keer blijkt je talent in allerlei situaties een essentiële kwaliteit, waar andere mensen veel aan hebben. Je kunt het niet laten om je talent in te zetten. Al vanaf jongs af aan steekt dit talent steeds maar weer de kop op. Het is een kracht, een creatieve drang in je die zich wil uiten.

Dat talent ontvang je, en je geeft het weer door. Als je je talent bij je houdt, dan dooft het. Het is voor iedereen jammer als je jouw enthousiasme niet doorgeeft: de wereld kan niet genieten van jouw gedrevenheid, en je raakt zelf gefrustreerd en ontevreden. De naar beneden gerichte hand van de dansende derwisj betekent dat je talent erom vraagt om doorgegeven te worden. Die drang is in jezelf ook voelbaar. Je hebt niet voor niets zo’n verlangen om je bedrijf vorm te geven. Want je talent heb je niet voor jezelf, het wil afnemers. Daarom kan het op een gegeven moment ook belangrijk zijn om niet nóg een opleiding te gaan volgen. De tijd is dan rijp om talent door te gaan geven. Daarvan ontwikkelt je talent zich overigens minstens zoveel als door het volgen van meer opleiding. Bovendien is de impliciete boodschap die je geeft met wéér een opleiding dat jij nog steeds niet goed genoeg bent. Heel vaak is het alsmaar blijven volgen van opleidingen een manier om de angst niet te hoeven voelen die hoort bij het maken van de stap naar buiten.  

En die stap naar buiten is nodig. Want wat erin zit, wil eruit. Je talent heeft zendingsdrang en wil de wereld in. Kortom: je hebt een missie.

Zodra je met je missie de wereld in wilt gaan, is de kans groot dat er een heleboel tegenkrachten in jou wakker worden. Je zult het vast herkennen bij het werken aan je bedrijf. Je bent geweldig enthousiast en zit vol plannen. Maar zodra je begint met concretiseren en uitwerken van je plannen ontstaat er tegenwind. Uitstelgedrag. Twijfel. Angst. Een allesvernietigende zelfkritiek. ‘Heeft iemand hier wel behoefte aan?’ ‘Wie zit er nou op mij te wachten?’ Opeens valt je oog op allerlei advertenties voor banen die er heel aantrekkelijk uitzien. En ook je huis blijkt opeens hoognodig gepoetst te moeten worden. Bijna iedereen die het plan opvat om door middel van een eigen bedrijf zijn eigen talent in de wereld te gaan zetten, krijgt te maken met tegenkrachten van flinke omvang.

De dansende derwisj vormt een kanaal tussen de ontvangende en de gevende hand. Zo ben jij ook het kanaal waardoor jouw talent de wereld in kan stromen. Het is de kunst om dat kanaal zo open mogelijk te houden. De danseres Martha Graham, een van de grootste oermoeders van de geïmproviseerde dans, verwoordde het prachtig:

There is a vitality, a life force, a quickening that is translated through you into action, and because there is only one of you in all time, this expression is unique. And if you block it, it will never exist through any other medium and be lost. The world will not have it. It is not your business to determine how good it is, nor how valuable it is, nor how it compares with other expressions. It is your business to keep it yours clearly and directly, to keep the channel open. You do not even have to believe in yourself or your work. You have to keep yourself open and aware directly to the urges that motivate you. Keep the channel open.

Martha Graham weet als geen ander hoe het is, om de drang tot creëren tot uiting te brengen. En zij weet ook hoeveel je hierin tegen kan houden. De kunst is om al die tegenkrachten telkens weer onder ogen te zien en ze te dragen. Dit houdt je kanaal open, zodat je talent vrijuit kan stromen.

Wil je reageren? Dat vind ik erg leuk, en het kan hieronder!

Verantwoording foto's: www.flickr.com, fotograaf: pmorgan

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts:

Pin It on Pinterest

Share This