Het hebben van een eigen praktijk is een ware kunst. Het vergt ambachtelijke vaardigheden, maar ook de gevoeligheid om te durven luisteren naar je diepste impulsen en motivatie. Zelf een bedrijf voeren is creatieve, scheppende onderneming: zonder jou zou je praktijk niet bestaan. Het is een spannende reis, waarbij je een enorme ontwikkeling kunt doormaken, en waarbij langzamerhand je comfort zone steeds groter kan worden. (f0t0 www.flickr.com, fotograaf mondopanno)
En tijdens die reis kom je met een zekerheid van vrijwel 100% allerlei stemmen in jezelf tegen, die elkaar soms behoorlijk tegenspreken. Niet alle je innerlijke neuzen staan dezelfde kant op! Dat kan frustreren: hoe kun je nu efficiënt doorwerken, als er in je zo’n veelheid aan krachten huist, die je elk een andere kant optrekken? Voor je het weet word je verlamd door de verschillende stemmen: de bevlogen coach heeft zin om er tegenaan te gaan en nieuwe stappen te nemen, maar de angsthaas blijft liever bescheiden op de achtergrond…
Het op een rijtje zetten van de verschillende krachten of stemmen in je schept ruimte en helderheid.
Neem een vel papier, en krabbel in de gauwigheid eens een aantal ‘stemmen’ die zich in jou roeren neer. Waarschijnlijk komen er al gauw een aantal in je op. Geef ze een naam. Misschien noem je ze naar hun eigenschappen (zoals Angsthaas, Pragmaticus, Doorzetter, Twijfelaar), misschien krijgen ze een andere naam. Je kunt ze eventueel ook tekenen.
Op een gegeven moment stokt het opschrijven van de verschillende aspecten in jezelf. Dan kun je de verschillende ‘stemmen’ in jou afzonderlijk gaan bevragen. Eventueel kan ook iemand anders de vragen stellen, maar als de ander er niet is, beeld je dan in dat je in twee verschillende posities zit, of ga op twee verschillende stoelen zitten.
Zoals: ‘Angsthaas, wat vind jij van de situatie waarin (naam van jezelf) zit?’ Voor de Angsthaas is dit heerlijk. Want normaal gesproken wordt zijn of haar verhaal onmiddellijk doorkruist met andere stemmen (die van de Doorzetter bijvoorbeeld), die dat angstige gepraat maar flauwekul vinden. Nu kan de Angsthaas eens rustig vertellen wat er allemaal zo eng en bedreigend is.
Je kunt ook vragen stellen als: ‘Pragmaticus, wat is jouw functie voor (naam van jezelf)’? De verschillende stemmen hebben elk zo hun idee over waarom ze belangrijk zijn voor jou. Soms kunnen ze door hun verhaal te doen hun eigen belangrijkheid al wat gaan relativeren.
Als alle stemmen aan de beurt zijn geweest, kun je helderder zien, wat er allemaal voor krachten in je huizen. Doordat elke stem zijn zegje heeft kunnen doen, kun je makkelijker herkennen wat voor argumenten en verhalen er in jou de ronde doen. Je wordt er dan ook minder makkelijk door ‘gegrepen’ als je er middenin zit. Je herkent ze beter, en kunt ze beter van een afstandje bezien, met begrip, mededogen en niet te vergeten met humor! Dat maakt het makkelijker om trouw te blijven aan je missie, en van dag tot dag de dingen te blijven doen die je praktijk tot bloei brengen.
Ook zijn er vast aspecten in jou die meer overzicht hebben, meer vertrouwen, een wat weidsere blik op je praktijk, en die meer voeling hebben met de diepere dimensies in je. Soms komen die ‘wijze krachten’ nauwelijks aan het woord door het gekakel en gekrakeel van de rest van de stemmen. Als alle stemmen dan aan het woord geweest zijn, iedereen zijn zegje heeft gedaan, ontstaat er als vanzelf meer rust en ruimte voor dit weidsere perspectief. Je zou dit perspectief zelfs aan het woord kunnen laten op vergelijkbare wijze als de andere stemmen, door het vragen te stellen, en zijn/haar (soms verrassende!) perspectief op de zaak te laten horen.