Maak je eigen online cursus

online cursus in ontwikkeling

DENK JE WEL EENS NA OVER HET MAKEN VAN EEN ONLINE CURSUS?

 

Misschien heb je wel eens nagedacht over het zelf maken van een online cursus. Mocht je dat doen, dan kan ik dat alleen maar van harte toejuichen.

 

Een online cursus maken: fantastisch idee!

Vaak ontmoet ik tijdens mijn coachingstrajecten mensen die enorm veel kennis hebben. Ze hebben een bak informatie en know-how tot hun beschikking waar je u tegen zegt. Enorm indrukwekkend en ook enorm leuk om daarvan mee te mogen snoepen tijdens deze trajecten.

Het jammere is, dat deze know-how vaak alleen maar overgedragen kan worden tijdens relatief dure en intensieve (coachings)trajecten, waarbij veel persoonlijk contact aan de orde is. Vaak is er tijdens deze contactmomenten eigenlijk te weinig tijd om alle kennis over te dragen, en dat komt de diepgang van de (coachings)trajecten niet ten goede. Dit is vaak heel frustrerend voor de professional in kwestie. En het is natuurlijk jammer voor de cliënt, die niet optimaal kan profiteren van de kennis van de professional.

Daarnaast is het aanbod van deze professionals vaak onvoldoende gedifferentieerd. Ze bieden een vooral relatief duur aanbod aan, met veel persoonlijk contact. Niet alle cliënten willen of kunnen zoveel betalen. Een online cursus waarbij wel de kennis van de professional wordt overgedragen, maar waaraan geen persoonlijke begeleiding gekoppeld is, kan deze leemte vullen.

Verder is een dergelijk online traject een prachtige, relatief goedkope opstap naar een duurder traject. Voor wie een online traject heeft gevolgd en daar enthousiast over is maar meer begeleiding nodig heeft, zal de stap naar de professional die de cursus ontwikkeld heeft niet groot zijn.

Het mooie van een online cursus is dat het zogenaamd ‘passieve’ inkomsten oplevert. Heb je de cursus eenmaal ontwikkeld, dan kun je de cursus meerdere malen verkopen zonder dat het je veel extra moeite kost.

Het leuke van het ontwikkelen van een online traject is, dat het zo ontzettend leerzaam is. Doordat je na moet denken over wat je eigenlijk allemaal weet, word je gedwongen om je kennis en inzichten te formuleren op een manier die voor een ander helder is. Alleen daarvan al leer je zo ontzettend veel.

Juist doordat je je kennis zo duidelijk moet structureren, levert je dit ook veel ideeën op hoe je je diensten meer gestructureerd en helderder kunt aanbieden. Dit komt de kwaliteit van je trajecten ten goede, maar maakt je ook geloofwaardiger naar je cliënten toe.

Het allermooiste van het ontwikkelen van een online cursus is, dat het zo enorm leuk is. Het maken van mijn online cursus over collages maken van handgeschilderd papier was één groot feest voor mij. Een super-interessant en creatief proces waarbij andere vaardigheden en kwaliteiten aan de orde komen dan die je meestal gebruikt tijdens je werk.

 

Heb je interesse?

Je merkt het al: ik ben er enthousiast over. Meerdere malen heb ik aan cliënten aangeraden: ‘zou je niet een online cursus willen toevoegen aan je aanbod’? Als ik dat deed wist ik eigenlijk al: daar zitten haken en ogen aan, niet alleen inhoudelijk, maar ook technisch gesproken. Het heeft mij veel tijd gekost om alle praktische ins en outs helder te krijgen, en het lijkt mij ontzettend leuk en zinvol om de kennis die ik heb opgedaan over te dragen.

Ben je geïnteresseerd in deze online cursus, laat het me weten via het formulier op deze pagina. Ik heb nog geen idee op welke termijn deze cursus op de markt gaat komen – het zal me nog wel enige tijd kosten om hem te ontwikkelen. Maar als je je naam opgeeft, dan houd ik je op de hoogte, en kom je te zijner tijd in aanmerking voor een vroegboek-korting.

 

 

Pin It on Pinterest