Misschien ben je al jarenlang een trouwe volger van mijn blog, Of misschien stuit je ‘zomaar’ op dit stukje. Hoe dan ook: een tijd lang ben ik als coach wat minder zichtbaar geweest dan ik altijd de afgelopen jaren was. Voorheen schreef ik elke maand wel een mooi stukje op mijn weblog, over creativiteit, spiritualiteit, ondernemerschap of de zin van het leven, maar het afgelopen jaar heb je veel minder van mij gehoord.

Dit was niet zonder reden.

 

Schilderen

Al een aantal jaren borrelde bij mij het verlangen om te gaan schilderen, maar ik deed het alsmaar niet. Ik bleef het uitstellen vanwege allerlei angsten en onzekerheden en twijfels en gebrek aan lef.

Maar begin 2015 begon ik er toch mee, en er ging een wereld voor me open. Ik schilderde elke dag – en ik doe dat trouwens nog steeds.

In het begin ging het ongelooflijk klungelend en was ik vooral erg veel aan het uitproberen, maar allengs leerde ik mijn materialen kennen, begon ik wat ervaring te krijgen, en kwam er zo af en toe wel iets uit mijn handen dat mijn goedkeuring kon wegdragen!

Het bijzondere vond ik, dat het losweken van mijn kunstzinnige creativiteit een enorme impact had op de rest van mijn leven. Het gaf me veel energie en deed me beseffen wat je allemaal voor elkaar kunt krijgen als je er op dagelijkse basis aan werkt. Ik kreeg veel nieuwe ideeën over creativiteit in het algemeen, en startte een tweede en ditmaals Engelstalige website: simonenijboer.com. Daarop publiceerde ik mijn dagelijkse schilderavonturen, maar schreef ik ook blogs over kunst en creativiteit.

Op een gegeven moment had ik zoveel ervaring gekregen met schilderen, dat ik op basis daarvan een online cursus heb ontwikkeld over het maken van collages van handgeschilderd papier. Je kunt die cursus vinden op simonenijboer.com. Ook kun je je  trouwens  inschrijven voor een gratis driedelige videoserie over collages maken, maar dit terzijde.

Ik vond het fantastisch om die website op te zetten, Engelstalige blogs te schrijven, een online cursus op te zetten en ondertussen ook nog een boel schilderijen te maken en een expositie te houden. Ik bleef daarnaast ook coachen, en door al die activiteiten bij elkaar schoot er weinig tijd over voor het schrijven van Nederlandstalige blogs en nieuwsbrieven.

 

Nieuwe inspiratie en nieuwe projecten

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Omdat ik zelf feitelijk een tweede ‘kunstbedrijf’ uit de grond had gestampt, een tweede website had gemaakt, en ook nog een online cursus had ontwikkeld, had ik weer zoveel nieuwe ervaring en ideeën en kennis en kunde opgedaan dat ik ook weer heel veel zin kreeg om dat uit te dragen en om mijn nieuwe inzichten te delen.

De komende tijd staan voor mij in elk geval twee projecten op stapel. Twee heel praktische projecten, die een aanvulling kunnen zijn op de coachingstrajecten die ik geef.

Maak je eigen website met Divi

Een ervan is het ontwikkelen van een online cursus over het maken van de allersimpelste (maar uiterst functionele) website die je maar kunt bedenken. Ik kom in mijn werk als coach teveel tegen dat mensen een prachtig creatief project hebben, maar het maken van een website alsmaar uitstellen. Dit kan allerlei redenen hebben:

 • een website laten ontwikkelen kost (soms veel) geld.
 • je weet nog niet precies wat je eigenlijk wilt zeggen, en het is moeilijk om zonder duidelijke teksten naar een web-developer te stappen.
 • Je weet nog niet precies wat voor sfeer je wilt uitdragen, en wat voor kleuren of beelden je wilt gebruiken.
 • En het allerbelangrijkste is misschien wel: het is gewoon doodeng om met je creatieve plannen naar buiten te stappen.

Mijn handen jeuken altijd als ik zoiets hoor, omdat ik zelf mijn eigen websites op een super-simpele manier heb gemaakt.

 • Ik gebruik een WordPress-thema (Divi) dat er van zichzelf al prachtig uitziet, en dat heel makkelijk in gebruik is. (De link naar Divi is een zogenaamde affiliate-link, wat betekent, dat ik een commissie ontvang als je dit WordPressthema aanschaf).
 • Ik gebruik helemaal geen toeters of bellen bij het ontwikkelen, en houd het zo simpel als mogelijk, waardoor het steeds heel makkelijk is om dingen aan te passen, of nieuwe pagina’s toe te voegen.
 • Doordat ik me zo vertrouwd voel met het thema en het zo goed in elkaar zit, en omdat ik alles zo simpel houd, heb ik geen hulp nodig van een web-developer.
 • Ik heb een provider gekozen (Siteground), die zich o.a. specialiseert in WordPress, en me als ik kleine WordPress-gerelateerde vragen heb. Tot nu toe is hun hulp voldoende gebleken om me zonder gespecialiseerde hulp van een betaalde WordPress-deskundige te redden.

Tijdens coachingstrajecten ondervond ik vaak dat mijn cliënten de online stap naar buiten onnodig lang uitstelden. Of ze besteedden erg veel geld aan het design van een website – geld dat op dat moment eigenlijk nodig was voor andere (bedrijfs)uitgaven.
Voor mij was het frustrerend dat ik tijdens de gesprekken eigenlijk geen tijd had om uit te leggen hoe je dat nou aanpakt – zelf een eenvoudige WordPress-website maken.
Aan deze frustratie maak ik de komende tijd een eind, door deze online cursus te ontwikkelen.

Heb je interesse in dit project? Laat het me horen, door het formulier op deze pagina in te vullen. Ik houd je dan op de hoogte, en je komt t.z.t. dan ook in aanmerking voor een vroege-aanmelders-korting.

Maak je eigen online cursus

Mijn tweede plan is vervolgens, om een online cursus te ontwikkelen over het ontwikkelen van een online cursus.
Dit klinkt misschien vreemd en dubbelop. Maar ik doe het om een aantal redenen.

 • Vaak ontmoet ik tijdens mijn coachingstrajecten mensen die enorm veel kennis hebben. Ze hebben een bak informatie en know-how tot hun beschikking waar je u tegen zegt. Enorm indrukwekkend en ook enorm leuk om daarvan mee te mogen snoepen tijdens deze trajecten. Het jammere is, dat deze know-how vaak alleen maar overgedragen kan worden tijdens relatief dure en intensieve (coachings)trajecten, waarbij veel persoonlijk contact aan de orde is. Vaak is er tijdens deze contactmomenten eigenlijk te weinig tijd om alle kennis over te dragen, en dat komt de diepgang van de (coachings)trajecten niet ten goede. Dit is vaak heel frustrerend voor de professional in kwestie. En het is natuurlijk jammer voor de cliënt, die niet optimaal kan profiteren van de kennis van de professional.
 • Daarnaast is het aanbod van deze professionals vaak onvoldoende gedifferentieerd. Ze bieden een vooral relatief duur aanbod aan, met veel persoonlijk contact. Niet alle cliënten willen of kunnen zoveel betalen. Een online cursus waarbij wel de kennis van de professional wordt overgedragen, maar waaraan geen persoonlijke begeleiding gekoppeld is, kan deze leemte vullen.
 • Verder is een dergelijk online traject een prachtige, relatief goedkope opstap naar een duurder traject. Voor wie een online traject heeft gevolgd en daar enthousiast over is maar meer begeleiding nodig heeft, zal de stap naar de professional die de cursus ontwikkeld heeft niet groot zijn.
 • Het mooie van een online cursus is dat het zogenaamd ‘passieve’ inkomsten oplevert. Heb je de cursus eenmaal ontwikkeld, dan kun je de cursus meerdere malen verkopen zonder dat het je veel extra moeite kost.
 • Het leuke van het ontwikkelen van een online traject is, dat het zo ontzettend leerzaam is. Doordat je na moet denken over wat je eigenlijk allemaal weet, word je gedwongen om je kennis en inzichten te formuleren op een manier die voor een ander helder is. Alleen daarvan al leer je zo ontzettend veel.
 • Juist doordat je je kennis zo duidelijk moet structureren, levert je dit ook veel ideeën op hoe je je diensten meer gestructureerd en helderder kunt aanbieden. Dit komt de kwaliteit van je trajecten ten goede, maar maakt je ook geloofwaardiger naar je cliënten toe.
 • Het allermooiste van het ontwikkelen van een online cursus is, dat het zo enorm leuk is. Het maken van mijn online cursus over collages maken van handgeschilderd papier was één groot feest voor mij. Een super-interessant en creatief proces waarbij andere vaardigheden en kwaliteiten aan de orde komen dan die je meestal gebruikt tijdens je werk.

Je merkt het al: ik ben er enthousiast over. Meerdere malen heb ik aan cliënten aangeraden: ‘zou je niet een online cursus willen toevoegen aan je aanbod’? Als ik dat deed wist ik eigenlijk al: daar zitten haken en ogen aan, niet alleen inhoudelijk, maar ook technisch gesproken. Het heeft mij veel tijd gekost om alle praktische ins en outs helder te krijgen, en het lijkt mij ontzettend leuk en zinvol om de kennis die ik heb opgedaan over te dragen.

Ben je geïnteresseerd in deze online cursus, laat het me weten via het formulier op deze pagina. Ik heb nog geen idee op welke termijn deze cursus op de markt gaat komen – het zal me nog wel enige tijd kosten om hem te ontwikkelen. Maar als je je naam opgeeft, dan houd ik je op de hoogte, en kom je te zijner tijd in aanmerking voor een vroegboek-korting.

Ik heb nog meer plannen, maar daarover wellicht later meer.

 

Mijn vraag aan jou:

Mijn vraag aan jou is: welke plannen staan er bij jou op stapel? Wat zou jij dit jaar willen creëren? Laat het me hieronder weten! Mocht je vragen hebben of ergens tegenaan lopen, als ik kan, dan wil ik je graag verder helpen – als dat binnen mijn mogelijkheden ligt, vanzelfsprekend!

 

Met een heel hartelijke groet van

Simone

Pin It on Pinterest

Share This