Online accountability-experiment

Het Online Accountability Experiment

 

Lieve lezer,

 

Graag wil ik je uitnodigen voor een (gratis) experiment.

Bekijk daarvoor deze video, of lees daaronder verder. 

Over het online 30-dagen accountability-experiment:

 

De achtergrond van het experiment

Ik ben altijd héél erg geïnteresseerd geweest in:

 • de combinatie van spiritualiteit en dagelijkse realiteit.
 • de verbinding tussen dromen en doen.

 

Boeken

Mijn beide boeken gaan over dit thema. Ik schreef het boek ‘Ondernemen met bezieling’, omdat ik gefascineerd ben door hoe je ziel tot uitdrukking kunt laten komen in het werk dat je doet.
En mijn boek ‘De Dromer Die Doet’ gaat over hoe je je doelen kunt bereiken, maar tegelijkertijd toch helemaal in het Nu kunt zijn.

 

Gestaag werken

Een belangrijk onderdeel van mijn boek De Dromer Die Doet gaat over gestaag werken aan je plannen:

 • Niet vertragen, niet versnellen.
 • Stap voor stap, elke dag weer,
 • Trouw zijn aan je doelen (en dus aan jezelf)

Het is net als met in de bergen lopen: kies een ritme – dat hoeft niet snel te zijn – en houdt het vol. Zo kom je boven op de berg! 😉

Maar: hoe houd je het vol?

Gestaag werken is prachtig principe – maar niet altijd makkelijk vol te houden. Waar je in het begin misschien enthousiast begint met een mooi plan, komt er op een moment tegenslag:

 • Er lukt iets niet
 • Je gaat twijfelen aan jezelf
 • Dingen van buitenaf vragen je aandacht

En voor je het weet ligt je mooie plan als een half-af breiwerk in een hoekje. Zo jammer!

Wat kun je doen?

Wat nu het verschil kan maken tussen dat half-affe breiwerk weer oppakken, en het breiwerk drie jaar later weer terugvinden – maar dan met de mot erin – is:

 

Accountability

Accountability betekent letterlijk zoiets als ‘rekenschap’ (denk aan het Engelse woord ‘to count’)

Op de een of andere manier klinkt rekenschap in het Nederlands nogal zwaar en streng. Ik zoek nog naar een Nederlandse vertaling die wat vriendelijker en uitnodigender is.

Want waar ik bij Accountability aan denk, is zoiets als:

 • Je houdt elkaar scherp
 • Je inspireert elkaar
 • Je houdt elkaar bij de les
 • Je steunt elkaar als iemand dreigt af te haken

Om in de metafoor van het half-affe breiwerk te blijven: een accountability groep is een gezellig breiclubje, waar je met elkaar de dagelijkse dingen uitdagingen doorneemt, maar tegelijkertijd elkaar inspireert om dapper door te breien, je breiwerk af te maken, en elkaar al doende ook nog van handige handwerktips en mooie breipatronen voorziet.

Sorry voor het wellicht wat belegen voorbeeld – maar je snapt wat ik bedoel ;-).

Hoe vind je zo’n groep?

Nu is het niet zo makkelijk om zo’n accountability-groepje te vinden. Misschien zijn de mensen in je omgeving helemaal niet met een project bezig waar ze steun bij kunnen gebruiken.

En om ‘gewoon’ maar wat mensen te vragen om je te steunen is ook niet altijd gemakkelijk.

 • Misschien vinden ze jouw project raar of vergezocht, of hebben ze geen vertrouwen in de goede afloop (dit is dodelijk voor je project! ;-)).
 • Of je project is nog helemaal niet rijp voor de buitenwereld, je wilt er liever eerst in een veilig clubje van gelijkgestemden mee experimenteren.

Het experiment

Wat mij nu leuk lijkt – en dat is het (op dit moment gratis) experiment waarvoor ik je uitnodig – is een online 30-dagenaccountability groep.

De deelnemers daarvan:

 • Hebben een project – bijvoorbeeld een eigen onderneming die je wilt opstarten of uitbouwen, een boek dat je wilt schrijven, een serie schilderijen dat je wilt maken, of een andersoortige creatieve klus die je wilt klaren.
 • Hebben een ander type project of persoonlijke-ontwikkelingsplan waarvoor ook dagelijkse actie nodig is.
 • Lukt het niet of niet voldoende om daar in hun eentje voldoende voortgang mee te boeken
 • Zijn bereid om daar vier a vijf dagen per week – in totaal 30 dagen over een periode van 7 weken – een zelf te bepalen aantal uren per dag mee bezig te zijn, en daar verslag van te doen in de accountability-groep.
 • Willen elkaar steunen in het proces door aanwezigheid op het forum.
 • Willen experimenteren met een ‘morning ritual’.

Een ‘morning ritual’ is een – het woord zegt het al – een ochtendritueel, waarbij je een vast aantal onderdelen voor jezelf doorloopt (waarbij je zelf kunt kiezen of je daarbij bepaalde dingen weglaat of juist aan toevoegt):

 • Meditatie (kort of lang)
 • Beweging (lang of kort)
 • Gratitude Practice
 • Affirmaties
 • Visionboard
 • Dag- en weekplanning.

Zo’n ochtendritueel kost veel of weinig tijd ( je kunt het zelf zo uitgebreid maken als je wilt) – mijn ervaring is dat je de tijd die je erin stopt dubbel en dwars terugverdient door plezier in je werk, voortvarendheid en efficiëntie.

 

 

Niet vrijblijvend

De deelname aan het accountability-experiment is gratis, maar niet vrijblijvend. Als je ervoor kiest om mee te doen aan de accountability-groep, verbind je je eraan om een bepaalde tijd (in dit geval zeven weken, vier a vijf dagen per week) je ook echt helemaal te geven, en niet af te haken.

Het aantal uren per dag mag je zelf bepalen – het ritme van dagelijks bezig zijn is belangrijker dan het aantal uren. Het is de bedoeling dat je in de loop van 7 weken in totaal 30 dagen met je project bezig bent.

Met je regelmatige aanwezigheid bewijs je anderen een dienst (anders moeten zij het zonder jouw inspiratie, steun en aanwezigheid doen). Maar vooral bewijs je jezelf een dienst. Want één ding is zeker: als je gedurende zeven weken in totaal 30 dagen per week aan je project werkt, dan ben je daarna gegarandeerd een heel stuk verder.

Bovendien heb je al doende een evenwichtig en gestaag werkritme opgepakt, waar je ook daarna heel veel plezier van kunt hebben.

 

Succes is niet het doel. Het gaat om het proces!

Meedoen aan het experiment hoeft helemaal niet te betekenen dat elke dag succesvol is. Het is ook helemaal prima om te zeggen: ‘Ik heb lopen worstelen en er is helemaal niets van terecht gekomen’. Of: ‘Ik ben vandaag gaan wandelen om uit te rusten en nieuwe ideeën op te doen’. Of: ‘Ik kom erachter dat ik eigenlijk helemaal niet zo enthousiast ben over mijn project’. Of: ‘Mijn kind is ziek en het gezinsleven loopt in de soep’. En juist dan is het fijn als je even inlogt op het forum, zodat iedereen weet hoe de vlag erbij hangt.

Succes is niet het doel. Het gaat erom dat je het proces gaande houdt, en elkaar daarin steunt.

 

Speeltuin

Je kunt het experiment zien als een speeltuin, waarbij je op een ontspannen manier aan de dingen werkt die je wilt verwezenlijken. Weg met de verbetenheid en het schuldgevoel! De bedoeling is om op een speelse, vrolijke manier te ontdekken hoe jij het beste werkt, op een manier die je ook op de lange termijn vol kunt houden.

 

Onzekeren en twijfelaars welkom!

Ook (of juist) als je denkt dat je iets niet kunt, of twijfelt of je geschikt bent om mee te doen, ben je van harte welkom! De groep is juist bedoeld om te ontdekken dat je heel goed aan een project kunt werken, terwijl je tegelijkertijd het helemaal niet ziet zitten. Juist het met ambivalentie omgaan is een kunst, die je kunt leren ;-)!

 

Online

De accountability-groep is online, en ik gebruik daarvoor een online forum.

Op dit forum kun je allereerst je plan uit de doeken doen, en beloof je aan jezelf en de anderen dat je die 30 dagen ook echt aan de slag gaat met je plan.
En vervolgens is er elke dag ruimte om (kort of lang) verslag van te doen van wat je hebt gedaan, hoe het proces verliep, wat je (eventueel) bereikt hebt en wat je de dag erna wilt gaan doen.

Natuurlijk kan er een keertje iets tussen komen – dat kan ook met de breiclub ;-). Maar als je te vaak niet komt opdagen, dan gaat de kracht van accountability en het gestaag werken verloren.

 

Tijdsperiode

De groep start 18 december, dus in de eerste week voor Kerst leg je de basis. Dat is een een mooie basis voor een goede start in 2024.

Omdat Kerst in deze periode valt, heb je de week tussen  Kerst & Oud & Nieuw ‘vrij’ – maar niets staat je natuurlijk in de weg om door te gaan ;-)!

Vanaf 2 januari gaat de groep weer door. 9 februari is het 30-dagen accountabilitytraject afgelopen.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Je begint met het vastleggen van je doel voor deze periode. Deze deel je met de rest van de groep (en als je wilt ook met mij).
Ook begin je met het creëren van je ochtendritueel. Ik leg je daarvoor een aantal vragen voor, die je een handvat bieden om een voor jou zinvol en prettig ochtendritueel te ontwikkelen.

Het experiment eindigt met het delen van een verslag. Daarin beantwoord je de volgende vragen:

 • Wat is het resultaat van 30 dagen lang bezig zijn met het project?
 • Hoe heb ik het proces ervaren?
 • Heb ik mijn doel behaald?
 • Wat voor rapportcijfer krijgt de afgelopen periode?
 • Wat is er goed gegaan, wat niet?
 • Wat heb ik geleerd?
 • Op welke manier heb ik me ontwikkeld?
 • Welke inspiratie heb ik opgedaan?
 • Heb ik al plannen voor de komende tijd?
 • Waarmee zou ik de komende tijd willen experimenteren?

Tussendoor ben je (zoals gezegd) steeds vier vijf dagen per week een zelf te kiezen aantal uren aan je project bezig. Het aantal uren is minder belangrijk dan de gestaagheid waarmee je bezig bent. Liever rustig aan, maar wel gelijkmatig, dan hollen en stilstaan, en daarna uitgeput opgeven.

Na zeven weken (met een week vakantie tussendoor) is het experiment weer afgelopen (op 9 februari). Daarna hoor ik heel graag je bevindingen!

 

Mijn vraag aan jou is:

Wil je (gratis) meedoen aan dit experiment?

Ik ben op zoek naar een beperkt aantal mensen die zich 30 werkdagen lang – in de loop van zeven weken – aan zo’n accountability-groep willen verbinden. Ik ben namelijk heel benieuwd of het werkt zoals ik hoop. Daarnaast zou ik graag feedback willen hebben over wat er goed gaat en wat er beter kan.

Mijn rol

Voor alle duidelijkheid: ik ben zelf geen onderdeel van de groep. Ik post  dus ook niet op het forum, en ik houd ook het proces niet in de gaten. Wat ik wel doe is:

 • Ik verschaf de ruimte (het online forum)
 • Ik verstrek informatie en werkbladen

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen proces, en de groep als geheel is verantwoordelijk voor de gezamenlijke accountability.

Ik vind het leuk om aan het begin je doel, en aan het eind je verslag te lezen, maar aangezien ik geen onderdeel van de groep ben, is dit geen vereiste.

 

Goed om te weten:

Het kan zijn dat er tijdens het traject nieuwe mensen bijkomen, die zich elk ook verbinden om 30 dagen accountable te zijn. Het totaal aantal mensen en de samenstelling kan gedurende het proces dus veranderen.

Nog iets anders: iedereen is bezig met een eigen project. Je werkt dus niet samen (tenzij je daar expliciet voor kiest natuurlijk, alles is mogelijk), maar in principe werk je individueel.

Interesse?

Wil je – gratis, maar niet vrijblijvend – je opgeven voor deze 30 dagen? Laat het me horen, uiterlijk donderdag 14 december.

Het aantal plaatsen in de groep is beperkt, dus mocht je enthousiast zijn, vul dan hieronder het formulier in.

 

Voor vragen kun je altijd mailen naar info-at-simonenijboer.nl

 

Met een allerhartelijkste groet!

 

Simone

Pin It on Pinterest