17 redenen om zelf een online cursus te maken

Blog & Business

Een online cursus maken? Een geweldig idee!

Heb je er wel eens over gedacht om zelf een online cursus te maken? Misschien ben je coach of psychotherapeut, en denk je erover om je cliënten ook online te gaan helpen. Misschien ben je muzikant, fotograaf of beeldend kunstenaar, en kun je andere mensen op hun creatieve pad begeleiden. Of je bezit een bepaalde vaardigheid, zoals programmeren of boekhouden, die andere mensen graag van je willen leren. 

Als dat voor jou geldt, dan kan een online cursus heel waardevol zijn. In dit blog beschrijf ik waarom. 

Het eerste gedeelte van dit blog gaat over wat een online cursus voor toegevoegde waarde biedt aan je studenten, klanten of cliënten. En vervolgens laat ik in het tweede gedeelte zien wat een online cursus voor jezelf en voor je bedrijf kan betekenen. 

 

 

De waarde van een online cursus voor je cliënt of klant

 

Reden 1: Met een online cursus kun je leren waar je wilt

Als je live nieuwe dingen wilt leren maakt het een groot verschil uit waar je woont. In de binnenstad van Amsterdam heb je alle keuze, en zijn opleidingen dichtbij. Maar als je op het platteland in Oost-Groningen woont is de keuze veel minder groot. 

Ook kan het zijn dat je aan huis gekluisterd bent, bijvoorbeeld door ziekte of doordat je kleine kinderen hebt. Daarnaast maakt de Corona-crisis duidelijk dat online leren soms noodzakelijk is. Kortom: een online cursus maakt het je mogelijk om te leren zonder dat je de deur uit hoeft, en dat is een enorm groot voordeel.

 

Reden 2: Met een online cursus kun je leren wanneer je wilt

Veel mensen hebben een druk leven, en geen tijd om een live cursus of opleiding te volgen. Een online cursus geeft je de mogelijkheid om toch in gestolen uurtjes nieuwe dingen te leren. Bijvoorbeeld in de trein naar je werk, in de lunchpauze, of ‘s avonds op de bank.

Daarnaast zijn er veel mensen met onregelmatige werktijden. Dan is het lastig om op een vaste avond of middag een cursus of een opleiding te doen. Een online cursus is daarentegen 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar, en biedt je de mogelijkheid om te leren wanneer je maar wilt.  

 

Reden 3: Een online cursus scheelt reistijd

Waar je voor het volgen van een live opleiding, cursus of coachingstraject soms flink wat reistijd nodig hebt, kun je met een online cursus direct starten. Je hoeft nergens naar toe. Het enige dat je nodig hebt is een computer, tablet of telefoon, en toegang tot internet. 

Reden 4: Met een online cursus kun je in je eigen tempo leren

Niet iedereen leert even snel, of op dezelfde manier. Sommige mensen kunnen heel veel informatie tegelijkertijd opnemen. Andere mensen daarentegen hebben meer tijd nodig. Met een online cursus kan iedereen in zijn eigen tempo leren.

Reden 5: Met een online cursus kun je op je eigen manier leren

Een online cursus biedt mensen de mogelijkheid om op meerdere manieren te leren. Vaak biedt een online cursus een combinatie van geschreven tekst, audio en video. De een leest liever snel een stuk tekst door en wordt ongeduldig van een langer durende video. Een ander raakt overweldigd door teveel tekst, en bekijkt liever uitgebreid een video-instructie of luistert naar een mp3. Voor elck wat wils.

Reden 6: Een online cursus is in het algemeen goedkoper dan live onderwijs

In het algemeen is een online cursus goedkoper dan live onderwijs. Omdat de docent slechts één keer lesmateriaal hoeft te ontwikkelen, en daarna niet steeds tijd kwijt is met live lesuren kan hij of zij de lessen goedkoper aanbieden.

 

De waarde van een online cursus voor jou als ondernemer

 

Reden 7: Een online cursus maken is leerzaam

Het maken van een online cursus dwingt jezelf om goed na te denken over wat je precies te zeggen hebt. Het helpt je om de onderliggende structuur door te krijgen die je – bewust of onbewust – hanteert tijdens het leveren van je diensten. Als je deze structuur helder hebt, kun je die ook weer makkelijker gebruiken in je live diensten. 

Reden 8: Met een online cursus profileer je jezelf als deskundige

Als je in staat bent om je kennis en kunde om te zetten in een goede online cursus, zegt dat iets over je kwaliteit als professional. Potentiële klanten zullen je eerder als deskundige zien en misschien zelfs wel als een autoriteit in het veld.

 

Reden 9: Door het maken van een online cursus creëer je waarde voor je bedrijf

Door het maken van een online cursus creëer je iets waardevols, dat je keer op keer weer opnieuw kunt verkopen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een waardevol coachingsgesprek. Dat is na dat éne uur voorbij. Een goede online cursus blijft zijn waarde houden.

 

Reden 10: Een online cursus geeft je de mogelijkheid om goedkoper aanbod te creëren

Als je iets verkoopt waarbij je individueel aanwezig moet zijn, is dat meestal behoorlijk prijzig. Een coachingsgesprek kún je eenvoudig niet goedkoop aanbieden – anders zou je er nooit van kunnen leven. Een online cursus kun je veel goedkoper maken.

 

Reden 11: Met een online cursus kun je meer mensen bereiken

Een online cursus geeft je de mogelijkheid om je klantenkring uit te breiden. Je kunt mensen bereiken die minder geld te besteden hebben, of die verder weg wonen. En als je in het Engels les geeft dan kun je in principe zelfs de hele wereld bereiken!

 

Reden 12: Door het maken van een online cursus kun je passief inkomen genereren

Een online cursus hoef je slechts één keer te maken, en kun je daarna keer op keer opnieuw verkopen. Als je het goed aanpakt, ben je er daarna niet veel tijd meer aan kwijt, vandaar de term ‘passief inkomen’. Dat geldt helemaal als je je cursus aanbiedt via een platform dat daarvoor geschikt is, bijvoorbeeld Teachable (Amerikaans) of Maatos (Nederlands). (Deze twee links zijn affiliate-links, dat betekent dat ik een commissie krijg als je een gratis account omzet in een betaald account. In dat geval: dank je wel!)

Let wel: helemaal passief wordt het creëren van dat passieve inkomen nooit. Je bent altijd tijd kwijt met marketing van je online cursus, en dat kan behoorlijk tegenvallen. En misschien moet je toch tussendoor nog kleine inhoudelijke dingen aanpassen. Maar het principe blijft overeind: je maakt één keer iets, en daarna kun je het steeds opnieuw verkopen.

Reden 13: Een online cursus is relatief makkelijk en goedkoop te leveren

Als je een (fysiek) boek  of bijvoorbeeld een spel uitgeeft krijg je te maken met drukkers, boekwinkels, verpakking, verzending, en meer van dat soort praktische dingen. Bovendien heb je opslagruimte nodig – je moet al die boeken en spellen érgens kwijt. Het leveren van fysieke producten kost daarom relatief veel tijd, geld en moeite.

Het leveren van digitale producten gaat daarentegen via internet, en dat is een stuk makkelijker en goedkoper. Alle verkoopprocessen kunnen makkelijk geautomatiseerd worden. Het wordt helemaal eenvoudig als je dat doet via platforms als Teachable of Maatos. Deze kosten nog steeds geld, maar het is meestal niet te vergelijken met hoeveel geld en moeite het leveren en opslaan van fysieke producten kost. 

Reden 14: Het maken van een online cursus geeft je de mogelijkheid om een meer divers aanbod te creëren

Veel ondernemers bieden slechts één vorm van aanbod aan. Heel wat coaches bieden bijvoorbeeld alleen live gesprekken aan. Daardoor missen ze een bepaalde categorie cliënten: bijvoorbeeld degenen die ver weg wonen, of weinig tijd of geld hebben. Een online cursus maakt je bedrijf als je het goed aanpakt rendabeler. Bovendien ben je beter bestand tegen onverwachte situaties zoals bijvoorbeeld de Corona-crisis.

Reden 15: een online cursus in combinatie met live begeleiding is ijzersterk

Natuurlijk is er heel veel te zeggen voor live onderwijs of coaching. Het directe, menselijke contact dat je met een leraar of coach hebt is onvervangbaar. Maar toch kan een online cursus daarnaast een belangrijke rol vervullen.

Misschien zijn er bijvoorbeeld praktische onderwerpen die je tijdens je live begeleiding zou willen bespreken. Als je bijvoorbeeld schilderles geeft, zou je misschien willen uitleggen hoe je kleuren moet mengen, of hoe je iets in perspectief tekent. 

Door middel van een online cursus kunnen je cliënten of studenten zich zelfstandig in deze materie verdiepen. Daardoor hoef je er tijdens je live contactmoment hier geen aandacht meer aan te schenken. Je hebt vervolgens meer tijd voor iemands individuele leerproces. De kwaliteit van je begeleiding gaat daardoor omhoog.

 

Reden 16: Een online cursus geeft je de mogelijkheid om je live diensten hoger te prijzen

Als je je live diensten verkoopt in combinatie met een online cursus, kun je hogere prijzen vragen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een serie coachingsgesprekken verkoopt samen met een online cursus. Deze online cursus heeft in zo’n situatie duidelijk meerwaarde – een cliënt kan veel meer uit de coachingsgesprekken halen als hij of zij zich eerst heeft verdiept in je cursus. Je cliënten zullen dan ook bereid zijn om meer te betalen voor je diensten. 

 

Reden 17: Een online cursus geeft je een mooie manier om met groepen te werken

Een platform als Teachable of Maatos geeft je de mogelijkheid om studenten onderling met elkaar contact te laten hebben via comments. Je kunt zelfs een community-forum aanbieden op deze platformen. Als je dit dan ook nog combineert met online groepsgesprekken via Zoom of Skype heb je helemaal een waardevolle groepscursus gecreëerd. Mensen zijn bereid om te betalen voor contact met studiegenoten, omdat je juist ook van hun proces erg veel kunt leren.

 

Let wel: een online cursus maken is geen highway to succes:

Het is goed om te bedenken dat het zelf maken van een online cursus geen manier om ‘snel geld’ te verdienen is.

  • Het ontwikkelen van een goede cursus kost tijd. Je moet dus voldoende cashflow hebben, anders heb je te weinig inkomsten. 
  • Het ontwikkelen van een goede cursus kan inhoudelijk een behoorlijke uitdaging zijn. Waarschijnlijk heb je de dingen in je hoofd allemaal kraakhelder. Maar ze op een overzichtelijke manier op papier zetten of in een video uitleggen is een tweede.  
  • Veel online cursussen zijn geen instant succes. Het kost soms tijd voordat mensen je cursus oppikken en je er ook daadwerkelijk geld mee gaat verdienen. Je moet daarom een cursus wellicht meerdere malen moeten lanceren, en bereid zijn om de moed niet te snel op te geven.
  • Als je je cursus host op een platform als Maatos kost dat ook geld als je nog niets verkoopt – dat moet je van te voren incalculeren. Deze kosten haal je er in de meeste gevallen later wel weer uit als je cursus gaat lopen, maar allereerst moet je een investering doen. Die is meestal niet al te groot, omdat je per maand betaalt. Als je echter door een derde partij van te voren een complete cursusomgeving laat ontwikkelen, ben je op voorhand een stuk meer geld kwijt.
  • Voor het ontwikkelen van een cursus heb je nieuwe vaardigheden nodig: video’s maken, teksten schrijven, pdf’s in elkaar draaien, een nieuwe technologie leren kennen. Allemaal geweldig interessant, maar het kost ook veel tijd en energie, en misschien ook frustratie als het niet in één keer goed gaat.
  • Je moet nog steeds (veel) tijd aan marketing besteden. Inhoudelijk gemotiveerde mensen vinden het heerlijk om met het creëren van een cursus bezig te zijn. Maar als de stap naar buiten moet worden gemaakt raken ze soms snel ontmoedigd. Het is verstandig om je bij voorbaat te bedenken dat de cursus ook verkocht moet worden, en dat je je daarbij misschien minder in je element bent.
  • Hoe mooi je cursus ook is: als er geen vraag naar is, zul je hem niet verkopen. Het is slim om daar van tevoren onderzoek naar te doen. 

 

Start er nu mee!

Ondanks deze laatste aandachtspunten blijft recht overeind staan dat het ontwikkelen van een online cursus een geweldig goed idee is. Je cliënten zijn er blij mee, voor jezelf is het een interessant en leerzaam proces, en het is een prachtige manier om passief inkomen te genereren.

Mijn advies is dus: begin eraan, en wel nu! 

 

Veel succes!

Simone

PIN dit artikel!

DIVI

Siteground

Mailerlite

Pinterest

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Met regelmaat publiceer ik artikelen, op het gebied van:

  • Levenskunst (denk aan spiritualiteit, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en productiviteit)
  • Blog & business (denk aan het maken van een website, emailmarketing, bloggen, het maken van online cursussen, SEO, Pinterest, en geld verdienen met je blog).

Ik hoop je met mijn nieuwsbrief te inspireren om je dromen waar te maken. Of het nu gaat om een verandering in je persoonlijke leven, of om het starten van een blog of een online bedrijf – het is mijn missie om je te steunen en toe te juichen!

 

Van harte welkom!

Simone

 

Ik stuur je (na drie welkomstmails) ongeveer 1 à 2 keer per maand een nieuwsbrief, en je kunt je vanzelfsprekend elk moment weer uitschrijven.

0 Comments

Related posts:

Acht redenen om een blog te beginnen

Acht redenen om een blog te beginnen

Wil je een blog beginnen? Onder andere om kennis te delen, om zelf veel te leren, om je bedrijf te positioneren en om er wellicht geld mee te verdienen!

Mailchimp of Mailerlite?

Mailchimp of Mailerlite?

Twijfel je tussen Mailchimp en Mailerlite? In dit artikel beschrijf ik de voor- en nadelen van beide, met het oog op automatisering en gebruik van groepen.

Pin It on Pinterest

Share This