Op intieme voet met angst

Blog

Misschien is een van de grootste drempels bij het tot bloei brengen van je praktijk wel angst. Heel veel mensen dromen van een eigen praktijk, en lang niet iedereen neemt daadwerkelijk de stap. En daarbij speelt heel veel een rol, maar een niet te onderschatten factor is pure, onversneden angst.

Een door mij geliefde boeddhistische schrijfster, Pema Chödrön schrijft in het eerste hoofdstuk van haar boek ‘Als je wereld instort’ over angst:

‘Angst is een universele ervaring. Zelfs het kleinste insect kan haar voelen. Als we in een getijdepoel met een vinger vlak bij het zachte, open lichaam van een zeeanemoon komen, sluit deze zich. Alles reageert spontaan op dezelfde manier. Het is niet zo vreselijk dat we angst voelen als we het onbekende tegemoet gaan. Het hoort bij in leven zijn, het is iets dat we allemaal gemeen hebben. Het is een reactie op de kans op eenzaamheid, op de dood, op niets hebben om je aan vast te klampen. Angst is een natuurlijke reactie op het naderen van de waarheid’.

Het werken aan een eigen praktijk kan je op een heel intense wijze dichter bij je waarheid brengen. Als je vastbesloten bent om het werk te gaan doen dat je wilt gaan doen, dan kom je al die thema’s tegen, waar je doodsbang van wordt.

Onze ‘gewone’ manier van omgaan met angst is proberen hem op te lossen. Op de een of andere manier is dat onze standaardinstelling. Pema Chödrön schrijft:

‘Het advies dat we meestal krijgen is de angst te verlichten, te verdoezelen, een pil te nemen of afleiding te zoeken, maar haar hoe dan ook te laten verdwijnen. Dat soort stimulans hebben we niet nodig, want we distantiëren ons van nature al van angst. Bij het minste spoor van angst haken we meestal af en raken we ontmoedigd. We voelen het aankomen en slaan de deur dicht. Het is goed te beseffen dat we dat doen – niet om onszelf ervan langs te geven maar om onvoorwaardelijk mededogen te ontwikkelen. Het frustrerendste van alles is dat we onszelf te kort doen door het huidige moment mis te lopen.’

Wil je datgene doen waar je verlangen ten diepste naar uitgaat, dan kom je je angst onvermijdelijk tegen. Om wederom met Pema Chödrön te spreken: Meestal denken we dat moedige mensen geen angst kennen. In werkelijkheid staan ze op intieme voet met angst’. In het verdragen van die angst-energie die door je heen kan denderen, kan zich moed ontwikkelen. Moed om jouw eigen geluid in de wereld te laten horen. En moed om je praktijk tot bloei te brengen.

Over het onderwerp angst, en hoe je ermee kunt omgaan bij het opbouwen van je praktijk, geef ik 14 maart een telefonische lezing. Klik hier om je op te geven.’

Related posts:

Uitstellen of doorgaan?

Uitstellen of doorgaan?

Het werk doen waar je van houdt is fijn. Dat werk vormgeven in een zelfstandig bedrijf of eigen praktijk is heerlijk....

Je draak

Je draak

Zodra je met je missie de wereld in wilt gaan, is de kans groot dat er een heleboel tegenkrachten in jou wakker...

Pin It on Pinterest

Share This