Opruimen

Blog

Closing open loops releases energy – David Allen (auteur van ‘Getting Things Done’)

 

Vandaag zou ik willen schrijven over opruimen. Je zou denken: wat doen een blog over opruimen op een website over zingeving, kwaliteit van leven, en de vraag: ‘wat wil ik nou eigenlijk?’. Is opruimen niet van een heel andere, veel praktischer aard, dan bijvoorbeeld het ontwikkelen van een visie op wat voor werk je eigenlijk wilt doen of wat voor richting je je leven zou willen geven?

 

Ja en nee. (foto: www.flickr.com. Fotograaf: italpasta)

 

Natuurlijk is het uitmesten van je schuur of het wegbrengen van de helft van de inhoud van je klerenkast naar de kringloopwinkel iets heel anders dan nadenken over de richting van je leven. Maar tegelijkertijd zijn dit soort activiteiten heel nauw met elkaar verbonden. Creativiteit gaat namelijk stromen waar er ruimte is. 

Als je mentale ruimte geblokkeerd is door teveel ‘losse-eindjes’-gedachten, willen de geniale invallen maar niet komen. Er is geen ruimte om te landen, het hoofd is te vol. 

Als je huis vol met spullen staat die er eigenlijk niet horen kan het enorm veel (fysieke en geestelijke) energie geven als die op een plek terecht komen waar wel horen (in de vuilnisbak, in een archiefmap of opbergdoos, bij de oorspronkelijke eigenaar of in de kringloopwinkel). Het opruimen van een garage of  het opnieuw organiseren van je werkplek kan een positieve energie en ideeënstroom op gang brengen waar zes sessies bij een –peut of –loog niet tegenop kunnen. Heel aards je fysieke energie gebruiken om je leef- en werkomgeving te ontdoen van losse eindjes geeft je creativiteit de kans om van alles te lanceren.

Voor concrete, soms hilarische opruiminspiratie: kijk eens op de website van Jeff Campbell

 

Related posts:

Uitstellen of doorgaan?

Uitstellen of doorgaan?

Het werk doen waar je van houdt is fijn. Dat werk vormgeven in een zelfstandig bedrijf of eigen praktijk is heerlijk....

Vacare = leeg worden

Vacare = leeg worden

Het woord ‘vakantie’ komt uit het Latijnse vacare, dat ‘leeg worden’ betekent. Bij uitstek dus...

Pin It on Pinterest

Share This