Lieve lezer!
Vandaag opnieuw een podcast, en ditmaal is de titel ‘Van Levensvraag naar Levensplan’. Hoe kom je erachter welke richting je zult kiezen als je op een kruispunt in je leven staat, en niet weet welke kant je op moet? Luister dan naar deze podcast! Daarin kun je luisteren naar negen stappen, die je in dat proces kunt zetten. Als je wilt kun je hieronder de inhoud van deze podcast ook lezen, en op deze pagina kun je een overzicht van de negen stappen in een handout downloaden.
veel luister- en leesplezier!
Simone
Van Levensvraag naar Levensplan
De magie van dagelijks creëren
Van levensvraag naar levensplan
Misschien sta je op een punt in je leven, dat je je afvraagt: wat wil ik eigenlijk?
Je bent bijvoorbeeld toe aan een nieuwe ontwikkeling op het gebied van je werk, je bedrijf of je relatie. Ook kan het zijn dat je in het algemeen de balans van je richting wilt opmaken en opnieuw je koers wilt vinden. Misschien heb je een periode van ziekte, werkloosheid of scheiding achter de rug. Of je gaat op een andere manier een nieuwe levensfase in.
In zo’n periode is het verleidelijk om de oude vertrouwde paden op te zoeken. Maar diep van binnen voel je dat je niet zómaar richting wilt kiezen, op basis van angst of onzekerheid of behoefte aan veiligheid. Of op basis van wat maatschappelijk aanvaard is of wat andere mensen van je verwachten.
Je wilt niet je ‘kleine ikje’ of je angstige of wellicht al-te-stoere ego aan het roer van je leven zetten, maar je ziel, of je innerlijke wijsheid, of je diepere Ik, of hoe-je-het-maar-wilt-noemen. Maar hoe kom je erachter, wat het leven voor plannen met je heeft? Hoe kom je te weten wat je innerlijke wijsheid je te zeggen heeft? Het is zo makkelijk om afgeleid te worden door negatieve self-talk of andermans ideeën over wat goed voor je is.
Levensplan
Op zo’n moment is het tijd voor een levensplan. Dat klinkt nogal hoogdravend misschien, maar zo bedoel ik het niet. Wat ik bedoel, is dat je inzicht krijgt in wat het leven op dat moment met je voor heeft, en dat je helder krijgt wat de ontwikkelingsstappen zijn die nú voor je liggen. En dat vervolgens concrete plannen maakt voor het zetten van die stappen
Hieronder wil ik in negen stappen beschrijven hoe je van levensvraag naar levensplan kunt komen.
1. Innerlijke stilte
Allereerst is het de kunst om stil te worden van binnen. In het gewone leven is de kans groot dat ‘de stem in je hoofd’ een groot gedeelte van de tijd aan het woord is. Deze stem heeft allerlei meningen, zowel over jezelf als over de wereld. Deze stem begrenst je wereld: ‘Tot hier en niet verder wil ik onderzoeken. De rest komt me te onbekend voor, en ik weet niet wat er van komt als ik daar naar ga luisteren’. Deze stem is nogal luidruchtig en dominant. Het stille stemmetje van de innerlijke wijsheid komt er nauwelijks overheen.
Dus is het van groot belang om innerlijk stil te worden. Dit doe je niet op wilskracht – want dat creëert alleen maar meer ruis in je hoofd. Juist acceptatie van al je gedachten, oordelen en meningen maakt het je mogelijk om er van een afstandje naar te kijken, en er niet meer mee samen te vallen. Je hoeft die innerlijke stilte niet te bereiken, of er niet je best voor te doen. Hij is altijd al aanwezig, als een eeuwige onderlaag onder de drukke gedachten die je afleiden. Net zoals de zon altijd schijnt boven de wolken, is de innerlijke stilte altijd aanwezig onder je gedachten. Dus ook als het je niet lukt om je gedachten tot rust te laten komen hoef je je geen zorgen te maken. De innerlijke stilte is er altijd, en het feit dat je je dat bewust bent maakt het al mogelijk om er meer mee in contact te komen.
2. Visioen
De tweede stap is dat je als het ware aan je ziel, of aan je innerlijke wijsheid, of aan het Leven met hoofdletter vraagt wat het van je wil. Door je te verbinden aan die diepere wijsheid, ga je niet te rade bij je kleine ikje, dat bang en onzeker is, of dat zichzelf misschien wel overschreeuwt. Je kunt in je lichaam voelen of die innerlijke wijsheid spreekt of de ‘stem in je hoofd’. Als je een gevoel van ruimte en vrede en onbegrensde mogelijkheden voelt, dan is het goed. Krijg je een gevoel van stress, beklemming of angst, dan is het kleine ik nog teveel aan het woord. Ga dan terug naar stap 1, en zoek de innerlijke stilte op.
3. Groei
De derde stap is dat je je realiseert wat je nodig hebt om dat visioen ook werkelijkheid te laten worden. Wat moet je ontwikkelen? Hoe kun je groeien? Dit kunnen bepaalde kwaliteiten zijn, maar ook gewoontes, of activiteiten, of wat dan ook. Door stil te staan bij wat er nodig is om het visioen werkelijkheid te laten worden, word je je misschien ook bewust hoeveel je al in huis hebt, en wat je al voor weg hebt afgelegd. Dan is dit het moment om daar dankbaar voor te zijn.
4. Loslaten
Dan is het in stap vier tijd om te inventariseren wat je los wilt laten. Misschien heb je negatieve overtuigingen, bepaalde gewoonten of meningen die je hinderen om je visioen tot werkelijkheid te laten worden. Onbewust kun je je daar behoorlijk aan vastklampen – het zijn de veilige vertrouwde patronen waarvan je weet wat je eraan hebt. Wil je nieuwe stappen gaan zetten, dan zal je de gebaande paden moeten verlaten.
5. Ideale leven
Dan is in stap vijf het moment aangekomen om je visioen concreet te maken. Hoe ziet je leven er nu uit? En hoe zou je leven eruit zien als je leeft in overeenstemming met je visioen? Denk hierbij aan de verschillende levensgebieden, bijvoorbeeld je relatie, je kinderen, je familie, je vrienden en kennissen, je werk, je financiën, je woonplek of je vrije tijd. Fantaseer er op los, alsof alles al helemaal is zoals je het allerliefst zou willen. Voel hoe je je zou voelen als je je ideale leven zou leiden, en herinner jezelf met regelmaat aan hoe dit leven eruit zou zien.
6. Doelen
Vervolgens ga je in stap zes vanuit dit beeld van je ideale leven doelen formuleren. Zo wordt alles steeds concreter en praktischer van aard. Je daalt als het ware vanuit de ideeënwereld waarin alles mogelijk is neer op de aarde, waarin je het werkelijkheid wilt laten worden. Je schrijft al je doelen op, en kiest er een hoofddoel uit, dat in het licht van je visioen nu het allerbelangrijkste is om aan te gaan werken. De overige doelen neem je gewoon mee in je achterhoofd. Alleen al doordat je je er bewust van bent, zul je ook her en der al kleine stapjes gaan zetten waardoor ook die andere doelen dichterbij zullen komen.
7. Planning
Daarna ga je in stap zeven het nog weer een stapje concreter maken. Als je wilt kun je een vijfjarenplanning maken. Met je ideale leven in je achterhoofd ga je bedenken, hoe je wilt dat je leven er over vijf jaar uitziet. Vervolgens ga je als het ware ‘terugrekenen’. Op basis daarvan maak je een jaarplanning voor het komende jaar. En als je dat jaar weer in vieren deelt, kun je een 90-dagenplanning maken. Wat je ook kunt doen is je jaar in drieën delen, en flink wat lege tijd inplannen. Als je schoolgaande kinderen hebt, zul je dat wellicht al vanzelf een beetje doen, omdat kinderen al met al ook zo’n dertien weken per jaar vakantie hebben, dus dat is bij elkaar een kwart jaar.
Van die 90-dagenplanning kun je weer verder inzoomen tot een weekplanning, en elke week bestaat weer uit verschillende dagen, die je ook bewust vorm kunt geven door middel van een dagplanning.
Je hoeft je niet als een drenkeling vast te klampen aan zo’n planning: maar het geeft je wel een beetje houvast, en soms een liefdevol zetje in de rug om door te pakken, of juist wat kalmer aan te doen.
8. Intentieverklaring
Vervolgens schrijf je in stap acht een zogenaamde ‘intentieverklaring’. Dat is een geschreven statement, waarin je kort en bondig opschrijft, hoe jij de komende periode in het leven wilt staan, wat je wilt bereiken, waarom je de dingen doet die je doet, en wat je uitgangspunten zijn. In het ideale geval vat je zo’n intentieverklaring uiteindelijk samen in een kernwoord, dat je gemakkelijk kunt onthouden, en dat je helpt om van dag tot dag op koers te blijven.
9. Vertrouwen
Tot slot is het in stap negen de kunst om vervolgens los te laten en vol vertrouwen op pad te gaan. Je hoeft niet met je tanden op elkaar te ploeteren om te komen waar je wezen wilt. Juist omdat je je vanuit je innerlijke wijsheid hebt verbonden aan je diepere waarden rust er een zegen op je pad, en kun je met plezier en vertrouwen aan het proces beginnen.
Een vraag aan jou:
Als je nu heel snel, in een intuïtieve flits zou moeten zeggen wat nu je belangrijkste levensvraag is, wat zou dat dan zijn?
Als je wilt kun je deze podcast nog een keer afluisteren, en met die levensvraag aan de slag gaan.
Ik wens je heel erg veel plezier met het maken van je Levensplan! Wil je dit overzicht met negen stappen downloaden, ga dan naar deze pagina. Daar vind je ook informatie over de ééndaagse workshop ‘Levensplan’, waarin je live met mij aan de slag kunt om van Levensvraag naar Levensplan te komen.
Met een hartelijke groet,
Simone