Op dit moment lees ik het boek: ‘Show your work’, geschreven door Austin Kleon.

Met dit boek wil Austin creatieve mensen inspireren om ‘hun ding’ met de wereld te delen. Met creatieve mensen bedoelt hij niet alleen beeldend kunstenaars, schrijvers, musici etcetera, maar ook denkers, ondernemers, mensenwerkers, hemelbestormers en luchtfietsers. Allemaal mensen die een sterk idee hebben of een inspirerend plan, een bedrijf, of een vak dat ze uit willen oefenen. Werk dat de moeite waard is om de wereld in te slingeren.

 
Creativiteit staat voorop

Feitelijk is het werk voor deze mensen belangrijker dan het geld dat ze ermee verdienen. Maar: om het werk te kunnen blijven doen en om niet failliet te gaan is het nodig dat er een publiek voor is, dat het werk wil kopen of ondersteunen.

Maar: de creativiteit blijft daarbij altijd voorop staan. Zoals Walt Disney zei: ‘Wij maken geen films om geld te verdienen, wij verdienen geld om films te kunnen maken’. Zo is het: het hoogste doel is het werk zelf: schrijven, een vak uitoefenen, films maken, mensen helpen, ideeën hebben en er iets moois mee doen. Wat dan ook.

Promoot jezelf niet, maar doe je werk en inspireer!

Austin Kleon houdt niet van het woord ‘zelf-promotie’. Misschien herken je dat. Voor veel mensen – zeker voor de introverten onder ons – is het lastig om uit te leggen wat je doet en vervolgens je werk aan de man te brengen. Als je arts, advocaat, verpleegkundige of winkelbediende bent valt dat nog wel mee. Maar als je een creatief of ongewoon beroep hebt kan het een bezoeking zijn.

Kleon zegt: promoot jezelf niet, maar doe gewoon je werk. Houd je met je vak bezig, ontwikkel jezelf, ga naar je atelier, zit achter je schrijftafel, help mensen, doe de dingen die je graag doet en die je belangrijk vindt. Als je dat niet op nummer één zet, dan ontzeg je jezelf het pure plezier van datgene doen wat je er voor jou echt toe doet.

Laat je werk zien!

Maar daarnaast zegt hij ook: ‘Show your work’. Als je belangstelling wilt opwekken voor wat je doet, als je klanten wilt die je werk afnemen, dan moet je wel vindbaar zijn. Zorg dus dat je vindbaar wordt! Laat zien waar je mee bezig bent, wat je bronnen zijn. Maak mensen deelgenoot van het proces dat je doorgaat, en inspireer ze op deze manier. Roep niet dat je inspirerend en goed in je werk bent, maar laat het zien. Zo wordt de cirkel van mensen die je werk interessant vinden en steunen om je heen langzamerhand groter.

Misschien worden ze klanten. Misschien vertellen ze aan anderen door wat voor werk je doet. Misschien ondersteunen ze je werk financieel. Of misschien hebben ze er alleen maar plezier van de dingen die je schrijft en de verhalen die je vertelt – nou, ook dat is mooi meegenomen, want dat was toch al één van de redenen dat je je werk deed.

 
Internet

Dit vertellen van verhalen over je werk is door het bestaan van internet een stuk makkelijker geworden. Je kunt bijvoorbeeld een blog beginnen en op regelmatige basis publiceren over wat je doet, wat je inspiratiebronnen zijn, hoe je je in je werk ontwikkelt. Je kunt alvast van alles voor mensen betekenen en ze inspireren, zonder dat ze je hoeven te betalen.

Praktijkvoorbeelden

Iemand die dat naar mijn mening op een heel mooie manier doet, is Nicholas Wilton. Deze Amerikaanse beeldend kunstenaar schrijft elke week een blog over zijn werk. Hij vertelt hoe hij het schilderen aanpakt, hoe hij omgaat met de onvermijdelijke tegenvallers, welke lastige en leuke dingen hij tegenkomt in zijn kunstenaarschap.

Soms legt hij praktische dingen uit: hoe je een mooie kleur zeeblauw kunt mengen door phtaloblauw met phtalogroen te mengen. Of hij vertelt hoe hij met een schuurmachine zijn schilderijen te lijf gaat, en wat voor effecten dat heeft, en hoe jij hetzelfde kunt doen. Het werkplezier spat van hem af, net als de oprechte interesse om andere beginnende en gevorderde kunstenaars een hart onder de riem te steken.

De kans is klein dat ik een werk van hem ga kopen – zijn schilderijen zijn inmiddels behoorlijk prijzig -, maar omdat hij door zijn blogs zo’n grote schare volgers heeft verzameld, is de kans groot dat hij op deze manier in contact komt met mensen die wél een potentiële koper zijn. En inderdaad: zijn kunstenaarschap bloeit, en vooralsnog is hij niet failliet.

Een ander voorbeeld van iemand die enorm vrijgevig is met haar kennis en ervaring is de beeldend kunstenares Jane Davies. Op haar weblog en site staan heel veel video’s waarop ze allerlei schildertechnieken uit de doeken doet. (Zie op haar website onder ‘tutorials’).

Ik heb al haar video’s minutieus bekeken, en ik ben niet de enige. Ze heeft inmiddels net als Nicholas Wilton een grote schare fans – die ook haar werk kopen en zich aanmelden voor haar schildercursussen. Doordat zij haar proces deelt en vrijuit geeft van haar kennis kan zij van haar kunstenaarschap leven – en zo te zien met heel veel plezier.

Kortom:

Spreekt dit je aan, heb je veel te melden, maar houd je alles binnenboord? Koop Austins boek of leen het van de bibliotheek – en laat je inspireren.

Maar allereerst: ‘Show your work!’

Pin It on Pinterest

Share This