Stappen zetten, of niet?

Blog

 

Binnenkort komt mijn boek 'Ondernemen met bezieling' uit. Daarin beschrijf ik acht stappen die nodig zijn om een eigenzinnig bedrijf met 'soul' te verwezenlijken.

Alle van de acht stappen uit het boek zijn mij dierbaar geworden. Omdat het me steeds duidelijker wordt, hoe belangrijk elke stap is, en wat het met je praktijk of bedrijf doet, als je hem niet neemt…

De eerste stap is 'inspiratie'. Die gaat over wat jouw hart doet zingen. Waar je helemaal warm voor loopt. Als je werkt vanuit inspiratie dan ben je verbonden met je diepste bronnen.
Als je deze stap niet zet – genoegen neemt met wat je vindt dat je zou moeten, of wat je denkt dat de markt van je vraagt … dan stroomt het niet. Dan kun je met moeite de energie opbrengen om van dag tot dag je werk te doen.

De tweede stap is 'afbakening'. Die gaat over het werkterrein uitkiezen waar jij helemaal op je best bent. Waar de mensen zich bevinden die jij het allerbeste van dienst kunt zijn.
Als je deze stap niet zet, en iedereen wel wil helpen blijf je vaag en niet to the point. Je schiet eigenlijk met hagel. Je bedrijf krijgt geen gezicht, je blijft één van die vele coaches of therapeuten, en voor je cliënten is het niet duidelijk waarom ze speciaal bij jou zouden moeten zijn.
 

De derde stap is 'visie'. Hoe kijk jij tegen je werkterrein aan? Wat is jouw visie op je werk?
Als je deze stap niet zet, dan blijf je wellicht aan de oppervlakte van wat je eigenlijk zou kunnen bieden. Je weet veel, maar je zet het niet optimaal in. Je deskundigheid krijgt geen vorm en je eigenzinnigheid geen eigen geluid.

De vierde stap is 'aanbod'. Hier ga je je visie omzetten in concrete producten en diensten.
Als je deze stap niet zet, dan is het voor de klant moeilijk om daadwerkelijk door jou geholpen te worden. Want wat je te bieden hebt krijgt weinig kop of staart, het blijft vormloos van aard. Waardoor je klanten te weinig vertrouwen hebben om met jou in zee te gaan.

De vijfde stap is 'verbinding'. Hier ga je contact leggen met je potentiële klanten.
Als je deze stap niet zet, blijft de afstand tussen jou en je klant onnodig groot. Je laat je niet kennen, en blijft in je veilige hol. De mensen die je echt van dienst zou kunnen staan weten je niet te vinden.

De zesde stap is 'verkoop'. Hier ga je je klanten de gelegenheid geven om daadwerkelijk met jou in zee te gaan, en jou te compenseren voor jouw werk.
Als je deze stap niet zet, geef je de klant niet de mogelijkheid om daadwerkelijk profijt te hebben van jouw talent en inspiratie. Want als je klanten niets kunnen teruggeven voor je werk, kun je uiteindelijk niet leven van je bedrijf, waardoor de stroom van jouw talent stokt.

De zevende stap is 'productiviteit'. Je gaat van dag tot dag gestaag aan de slag om je werk vorm te geven.
Als je deze stap niet zet, dan geef je geen concrete handen en voeten aan je werk. Het vliegwiel van je bedrijf gaat niet draaien, omdat je niet op regelmatige en ontspannen basis de noodzakelijke dingen doet.

De achste stap is 'herbronning'. Dit is de stap die overal doorheen verweven zit, misschien wel de meest fundamentele stap. Het is het je telkens weer realiseren dat je uiteindelijk niet de dingen doet op je eigen kleine wilskracht, maar dat je ware talent ontspringt uit een diepere bron. In de ondernemerscirkel (die je kunt vinden in het  e-book dat je hebt opgestuurd gekregen) wordt die gesymboliseerd door het lege midden. Noem het God, of flow, of creativiteit. Of laat het onbenoemd. Het is voor de meeste mensen de ervaring dat je het besef van verbondenheid elke keer weer kwijtraakt. En dat je dan vanuit je 'kleine ik' aan je bedrijf gaat sjorren. 'Herbronning' herinnert je eraan dat je op elk moment, of je nu een e-mail zit te schrijven, een webpagina in elkaar draait of een gesprek hebt met een cliënt, verbonden bent met je diepste bronnen.

Vanochtend keek ik toevallig naar een heel klein, drie minuten durend filmpje van een monnik, die ik telkens weer heel inspirerend vind, Thomas Keating, en die je herinnert aan die verbondenheid met, en eenheid met die bron. Je kunt hem hieronder bekijken (let op: de eerste dertig seconden zijn nauwelijks verstaanbaar).

Hartelijke groet!

Simone

 

 [module-285]

 

Foto: iamhenry, via Flickr.com

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts:

Pin It on Pinterest

Share This