Stem van de ziel

Blog

Je stem is een bijzonder instrument. Ik hoorde laatst eens, dat in de oosters-orthodoxe kerk God alleen geloofd mag worden met de menselijke stem, dus niet met instrumenten van dode materialen, zoals hout, paardehaar etcetera. Naar de redenen daarvan kunnen we gissen, maar misschien is inderdaad wel geen enkel instrument zo intiem en persoonlijk als je eigen stem. Iedereen kent wel momenten dat je stem verstikt werd door tranen, of dat je wel kon jubelen van vreugde. Je stem ‘liegt’ als het ware niet, en is als zodanig een heel directe verbinding tussen je meest persoonlijke zieleroerselen en de buitenwereld. En waar je met je ‘gewone’ stem nog wel een masker op kunt zetten en een ‘stoer verhaal’ aan de buitenwereld kunt ophangen, lukt dat zingend veel minder. Op de een of andere manier is de zingende stem heel vanzelfsprekend verbonden met de binnenkant van je wezen. (Foto: www.flickr.com, Stewart Ho)

 

 

God respecteert me als ik werk, maar heeft me lief als ik zing. 

Rabindranath Tagore 

 

De stem is gevoelig voor oordelen. Hoeveel mensen menen dat ze ‘niet kunnen zingen’…? Ergens tussen je kindertijd en nu loopt het volkomen vrijuit geluid maken, en het genieten van je eigen geluid vaak een of meer deuken op. En eigenlijk zou het zo heerlijk zijn als je die stem, dat vogeltje dat in een kooitje is gestopt, zou kunnen bevrijden.

Afgelopen week deed ik een workshop stembevrijding bij Sarah Jens. Al geluid makend en zingend ervoer ik hoe eng ik het eigenlijk vind om en plein public mijn stem te laten horen. En het was schitterend om te zien hoe als mensen de tijd en de ruimte, en bovendien een aandachtig gehoor krijgen, hun stem steeds meer durft te klinken, elke stem op zijn of haar eigen wijze. Bij de een is dat een voorzichtig neuriën, en een ander trekt letterlijk alle registers open.

Ik vond de workshop van Sarah een absolute aanrader. Heb je belangstelling, klik dan op deze link (kijk onder eendaagse workshops).

 

 

 

 

 
Als een mens vanuit zijn ziel zingt, heelt hij zijn innerlijke wereld. Als alle mensen uit hun ziel zingen, helen zij ook de uiterlijke wereld. 

Yehudi Menuhin (violist en dirigent)

 

Related posts:

Uitstellen of doorgaan?

Uitstellen of doorgaan?

Het werk doen waar je van houdt is fijn. Dat werk vormgeven in een zelfstandig bedrijf of eigen praktijk is heerlijk....

Vacare = leeg worden

Vacare = leeg worden

Het woord ‘vakantie’ komt uit het Latijnse vacare, dat ‘leeg worden’ betekent. Bij uitstek dus...

Pin It on Pinterest

Share This