Succes en falen vormen het pad

Blog

De Amerikaanse boeddhistische non Pema Chödrön is al tientallen jaren lang een belangrijke inspiratiebron voor mij. In het filmpje dat je hieronder kunt zien, spreekt zij over succes en falen, over voorspoed en tegenspoed. Over je stralend en stromend voelen, en over compleet in de modder zitten, vastgelopen, het niet meer wetend, wanhopig.

Aan het eind van het filmpje zegt ze: ‘Succes ánd failure are the path… Vrij geïnterpreteerd naar onze situatie als ondernemer: de weg van de bezielde ondernemer gaat over succes én falen.

Als je je eigen werk probeert vorm te geven in een eigen bedrijf kom je ontegenzeggelijk de ervaring van vastzitten, van ‘het-niet-meer-weten’ tegen. Je organiseert een cursus, en niemand schrijft zich in. Je geeft een coaching en het loopt stroef, je achterlatend met een gevoel van incapabiliteit. Je zit de hele dag op je werkkamer te werken, en je voelt je eenzaam. Je mist aanspraak, collega’s, een luisterend oor.

Het is zo verleidelijk, om deze ervaringen te betitelen als ‘niet goed’. ‘Deugt niet’. ‘Het mislukt’. Maar hoe langer hoe meer begin ik te ervaren dat deze diepe ervaring van wanhoop en twijfel een volkomen integraal deel is van de weg van de bezielde ondernemer.

Je ondernemerschap is vanzelfsprekend een manier om je brood te verdienen. Maar het is ook een onderdeel van je leven, dat je soms op onaangename wijze met allerlei gevoelens confronteert. Als je hier werkelijk bij kunt blijven – bij de wanhoop, bij het niet-weten, bij het vastzitten – word je méér mens. Of anders mens. Je wordt wakkerder. Je gaat meer compassie voelen met anderen die ook door zulke diepe dalen gaan. Het brengt je bij een tederheid, voor jezelf en anderen.

Als je  je werkelijk kunt verbinden met de wanhoop en de angst in jezelf, dan ga je ze niet meer uit de weg. Dan zie je het als integraal onderdeel van het leven. Iets dat je niet uit de weg hoeft te gaan om een zinvol en waardevol leven te hebben. Iets dat niet klaar en overwonnen hoeft te zijn voordat je als ondernemer met je werk in de wereld stapt. Integendeel.

Dit besef groeit met vallen en opstaan. Wanneer je je kunt verbinden met je eigen angst en wanhoop, wanneer je steeds opener wordt voor de totale ervaring van je leven groeit je oervertrouwen. Dan groeit je vermogen om de dingen aan te pakken die ertoe doen.

En heel organisch groeit van daaruit het vermogen om succes te boeken met de dingen waar je hart ligt. Om te durven geloven in je talent. Om nieuwe horizonten op te zoeken, en een compleet eigenzinnig aanbod te ontwikkelen. En om ruimschoots je inkomen te verdienen met het werk waarvan je houdt.

Het filmpje van Pema Chödrön (op Youtube te vinden onder de titel ‘A reservoir of trust’) kun je hieronder bekijken.
hartelijke groet, en een fijne kersttijd en een goede jaarwisseling gewenst!

Simone

 

 [module-285]

Foto: www.flickr.com, Fotograaf: SussexWalkabout

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts:

Pin It on Pinterest

Share This