Het werk doen waar je van houdt is fijn. Dat werk vormgeven in een zelfstandig bedrijf of eigen praktijk is heerlijk.
En tegelijkertijd kun je van dag tot dag bestookt worden door allerlei minder fijne gevoelens. Angst om een een potentiële klant terug te bellen. Onzekerheid over de prijs die je wilt vragen over je dienst. Twijfel of je het laatste coachingsgesprek met je klant wel goed hebt afgerond. Angst dat je niet genoeg zult verdienen om rond te komen. Twijfel over je capaciteiten. Zelfs de meest banale dingen kunnen een hindernis worden op je weg. Zo merkte ik na de vakantie dat het openmaken van mijn overvolle e-mailbox een spanningsvolle aangelegenheid was.
E-mail na de vakantie is een klein en vrij onbeduidend terrein waarin niet van veel realiteitszin getuigende angsten mij parten kunnen spelen. Nu is het zo, dat ik hoe dan ook een keer die mail moet downloaden, dus daar ontkom ik niet aan. Maar ik word er steeds scherper op, hoe ik door dit soort vage angsten en twijfels maar al te makkelijk afgehouden kan worden van de dingen die me eigenlijk te doen staan – zoals een artikel afschrijven waarvan ik niet weet hoe ik er verder mee moet, een telefoontje plegen met een lastige instantie of een lezing voorbereiden die ik spannend vind. Voor ik het weet ben ik aan het uitstellen. Terwijl die dingen heel belangrijk voor me zijn en ik, als ik ze eenmaal doe, er heel veel voldoening uithaal!
Nu wil het gelukkige toeval dat ik me meer en meer aan het specialiseren ben in precies dit onderwerp. Dingen ondernemen, terwijl je tegelijkertijd neiging tot terugtrekken en uitstellen hebt. Vóóruit gaan, terwijl heel wat kanten in jou juist terúg willen. Want je hebt allerlei krachten in huis, die je graag in wilt zetten in de wereld. En tegelijkertijd spelen er allerlei tegenkrachten, die je maar al te makkelijk in de tang houden en zorgen dat je niets uit je handen krijgt. En je leven komt niet op koers te liggen als die tegenkrachten de overhand nemen.
Vrijheid en een angstwekkende ruimte
Als je zelfstandig ondernemer bent heb je geen baas die je duidelijke opdrachten geeft, met een duidelijke deadline en een duidelijke dreiging boven je hoofd als je je opdrachten niet goed uitvoert. Er zijn geen standaardprocedures en protocollen, behalve die je zelf gecreëerd hebt. Dat is heerlijk, want dat geeft vrijheid om je dingen helemaal naar eigen inzicht te doen. Maar het creëert ook een angstwekkende vrije ruimte, waarin het helemaal op jou neerkomt, en waar het daadwerkelijk gedaan krijgen van de dingen die je wilt doen helemaal samenhangt met jouw inspanning.
Het krachtenveld tussen de positieve krachten van je talent en je enthousiasme en de negatieve krachten van je angst, je twijfel en je onderzekerheid kan flinke proporties aannemen! Dat maakt het als ondernemer noodzakelijk om precies dit krachtenveld heel goed te leren kennen, en te weten hoe je met de innerlijke tegenkrachten omgaat.
Aanvaarding
Een van de belangrijkste aspecten van het omgaan met de tegenkrachten is: aanvaarding. Niet aanvaarding in de zin van: ‘ach het is nu eenmaal zo, iedereen heeft hier last van, het valt best mee, tanden op elkaar en doorzetten maar’. Maar aanvaarding als werkelijk op intieme voet komen met heel die wonderlijke en tegenstrijdige gevoelswereld van binnen. Niet proberen van de tegenkrachten af te komen. Niet touwtrekken met de tegenkrachten, want je hoeft er niet van te winnen. Bijna eerder omgekeerd: je maakt innerlijk ruimte in je lichaam en je nodigt de gevoelens uit om zich te tonen. En wonderlijk genoeg (en iedereen weet dit op een intuïtief niveau al): zodra een negatief gevoel ruimte krijgt verzacht het. De tegenkrachten worden minder drukkend, minder alles-of-niets, minder dwingend. Al kunnen ze nog steeds bijzonder onaangenaam voelen: maar dit hoeft je niet te belemmeren in het nastreven van je doelen. Doordat je ruimte hebt gemaakt voor die pijnlijk aanvoelende tegenkrachten is er ook ruimte voor positieve actie.
Plak er geen verhaal aan vast
Een ander belangrijk aspect is: verbindt geen verhaal aan de tegenkrachten. Blijf bij de ervaring. Wees nieuwsgierig naar hoe het lichamelijk voelt. Eckhart Tolle zou zeggen: ‘feel your inner body’. En wees alert op je denkende hoofd, die er al snel een verhaal aan vast plakt, een verhaal dat je lamlegt en in een hoek drukt. Om terug te keren naar het voorbeeld van de e-mailstress: het denkende hoofd heeft zó een verhaal verzonnen. ‘Oh wat ligt er veel werk op mijn bureau. Ik trek dit nooit. Ik heb het veel te druk. Ik krijg nooit al mijn plannen gerealiseerd. Dit is eigenlijk niks voor mij. Ik ben een veel te neurotische angsthaas.’ (Enzovoort, vul gerust aan met je eigen voorbeelden;-))
De kunst is het om heel dicht bij je lichamelijke beleving te blijven. Dat vage, holle gevoel in je buik te voelen. Dat zenuwachtige knagende weëe gevoel dat je soms overvalt. En daar met heel veel liefde ruimte voor maken als een wezenlijk onderdeel van je ondernemende bestaan.
Woensdag 12 september geef ik een gratis telefonische lezing over het onderwerp: ‘Krachten en tegenkrachten bij het opbouwen van je eigen praktijk of bedrijf. Klik hier voor meer informatie.
In november 2012 komt mijn boek ‘Ondernemen met bezieling’ uit. Wil je alvast gratis een voorproefje ontvangen uit het boek? Klik dan hier.
Verantwoording foto: www.flickr, fotograaf michaelheiss