Ruimte maken voor de leegte

 

Misschien ben je net terug van vakantie

Het is interessant om je te realiseren dat het woord ‘vakantie’ uit het Latijnse ‘vacare’ komt, dat ‘leeg worden’ betekent (denk bijvoorbeeld aan het woord vacuüm, en ook aan ‘vacature’). Bij uitstek dus een periode om helemaal leeg te worden en om ruimte te maken voor het nieuwe dat komen gaat. Heel waardevol, want ware creativiteit ontstaat alleen vanuit deze leegte.

Maar leegte komt ons niet aanwaaien. Vrijwel iedereen heeft nu eenmaal een ingebakken neiging om zijn leven en hoofd juist vol te stoppen. Het kost moeite om telkens weer de leegte op te zoeken en opnieuw ontvankelijk te zijn voor dat wat zich vanuit de diepte wil aandienen.

 

Welbewust ruimte maken om die diepte te ervaren kan al op heel kleine schaal

Door de werkdag heen kun je erin oefenen om op gezette momenten op te houden met je werk en een adempauze van één minuut te nemen, bijvoorbeeld na korte werkperiodes van 45 à 60 minuten. 

Ook je lunchpauze is een mooi moment om even te stoppen met werken. Aan het eind van de werkdag of aan het eind van de werkweek kun je daarnaast je werk welbewust afronden en een overgang maken naar je vrije tijd.

 

Ook je dag bewust starten is waardevol

 Jaren geleden ben ik begonnen met een ochtendritueel van ‘gymnastiek’ en wandelen. Op een zeer bescheiden schaal: tien minuten simpele yoga-oefeningen, een rondje wandelen door het park. Door de jaren heen heb ik ervaren dat dit een pijler onder mijn welbevinden is geworden. Als ik me ontmoedigd of ongeïnspireerd voel of last heb van sombere gedachten, helpen deze oefeningen me letterlijk met mijn voeten op de grond te komen – en om vervolgens gewoon aan de slag te gaan, in plaats van me te verliezen in allerlei hersenspinsels.

 

Hoe wil jij de leegte die je tijdens de vakantie (hopelijk) hebt ervaren een plek geven in jouw werkdag? 

Bedenk wat voor jou een geschikte manier is om uit je hoofd en ín je lichaam te komen, en maak daar een gewoonte van. Voor de één is dat een wandeling tussen de middag, voor de ander een vast meditatief moment, voor weer een ander is dat even lekker zingen of dansen. Alles wat je uit je hoofd haalt en in je lichaam brengt, is geschikt.

 

Ook in de tijdsspanne van een week, maand of jaar kun je een ritme ontwikkelen voor ‘vacare’

In het Christendom staat traditioneel de zondag als rustdag te boek. Daar kun je als je wilt gemakkelijk bij aanhaken, maar elke andere dag is ook geschikt.

Eén of meerdere malen per jaar kun je jezelf een langere adempauze gunnen en bijvoorbeeld een stilteretraite, een yoga- of een mindfulnessweek doen. 

Dat is een mooie manier om je gedurende een wat langere tijd terug te trekken en jezelf de kans te geven om het uiterlijke en innerlijke lawaai te laten verstommen.

 

Ik wens je heel veel leegte toe, en dat het maar mag leiden tot veel inspiratie en creativiteit!

 

Warme groet!

Simone

 

Related posts:

Comparison is the thief of joy

Comparison is the thief of joy

Merk je dat je jezelf veel met anderen vergelijkt? Daar kun je behoorlijk veel last van hebben. Het kan anders! Lees meer in dit blog.

Doelgericht en onthecht

Doelgericht en onthecht

Als je je doelen wilt bereiken is de balans tussen doelgerichtheid en onthechting fundamenteel. Leer hoe doelen je kunnen inspireren en concrete invulling geven aan je waarden, terwijl je stress vermijdt door de werkelijkheid te accepteren zoals die is.

Van boeddhistische psychologie naar Acceptance and Commitment Therapy

Van boeddhistische psychologie naar Acceptance and Commitment Therapy

Al jaren later ontdekte ik de boeddhistische psychologie en Acceptance and Commitment Therapy (ACT). ACT sprak me direct aan door de combinatie van spiritualiteit en concrete handvatten voor persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels pas ik de principes van ACT al jaren toe in mijn coaching.

Pin It on Pinterest

Share This