Verlangen

Blog

alt
Sinterklaas is een feest van verlangen.

Van (al dan niet stiekem) hopen op het in vervulling gaan van je diepste wensen. En dat verlangen is een oer-kracht. Als je werkelijk met volle overgave durft te verlangen, dan geeft dat energie om stappen te gaan zetten in de richting van de vervulling van je wens. Het geeft je de moed om mogelijkheden te zien en de kracht om tegenslag op te vangen.

Simpel, zou je zeggen. Verlangen maar, dus.

Helaas ligt het vaak niet zo simpel. De andere kant van de verlang-medaille is namelijk onvervuldheid, en dat is gekoppeld aan pijn, schaamte, verdriet, gemis. Je krijgt je verlangen niet onversneden kado. Waar verlangen is, is tegelijkertijd ook pijn.

Je hoort dat prachtig in het Youtube-filmpje van een andere inwoner van Spanje, La Paquera (onderaan vind je de link). Ongeremd zingt ze over haar pijn. Zo ergens aan het eind van het filmpje schreeuwt ze het uit: ‘dolorohohohohohohohosa’. Pijn is het thema, het leven dat pijn doet. En onmiskenbaar daaronder en daardoorheen: verlangen. Het lijkt wel hoe heviger de pijn er uit mag komen, hoe meer ruimte er ook is voor verlangen.

Bij het bouwen aan een eigen praktijk is dit verlangen onmisbaar. Het is de oer-motor van alles wat je doet. Voordat je dus met wat dan ook aan de slag gaat, is het uiterst zinvol om voor jezelf eens de volgende vragen te beantwoorden:

Waar verlang je ten diepste naar?

Ga er een half uurtje voor zitten, en maak een uitputtende lijst. Met wat je het allerliefste zou willen met je praktijk. En met alle andere verlangens die er óók toe doen. En voel wat het gemis is dat er bij deze verlangens hoort.

Je kunt je door La Paquera laten inspireren om hier eens een flinke klaagzang bij aan te heffen, met de toepasselijke tekst: ‘aiaiaiaiaiai’. Of ‘oioioioioioi’. Van mijn stem-leraar Jan Kortie leerde ik, dat je een flinke klaagzang niet depressief of lamlendig wordt. Van zeuren wordt je wél depressief en lamlendig. Van (in je eentje, op een rustige plaats) je diepste gemis eruit gooien in de vorm van een klaagzang lucht op, en voorkomt dat andere mensen gaat lastig vallen met gezeur. Een klaagzang is dus uiterst constructief.

Het lijstje (of: de lijst) stuur je vervolgens, met een postzegel erop en geadresseerd en wel, naar Sinterklaas in Spanje.

Het is nog een beetje vroeg voor 5 december 2012, maar dan hebben de Pieten ook een beetje de tijd om jouw wensen te vervullen…

 

 

{youtube}2a3FvsuUg98{/youtube}

(het fragment komt uit de film Vengo).

verantwoording foto: www.flickr.com, fotograaf: meritis

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts:

Pin It on Pinterest

Share This