Visie

 

Als het niet goed met je gaat, als je werk je niet meer boeit, als je relatie onder druk staat, als je je moe, lusteloos of gedeprimeerd voelt, is het logisch dat je op zoek gaat naar verandering en verbetering. Het is bijzonder de moeite waard om je verlangens te onderzoeken, je angsten en twijfels onder ogen te zien en concrete plannen te maken en die uit te voeren. Maar zulke intense veranderingsprocessen kunnen paradoxaal genoeg alleen maar goed verlopen als niets hoeft te lukken.

Wortel voor je neus

In onze cultuur regeert bij veel mensen een diepgeworteld gevoel van tekort schieten, van succes moeten hebben, van nooit goed genoeg zijn. Pas als je geslaagd bent in je werk, pas als je privéleven op rolletjes loopt, en je alles in je leven op orde hebt, dan is het goed. Pas dan kun je tevreden zijn. Daardoor hangt er altijd wel een wortel net een halve meter voor onze neus. Er is altijd nog wat te bereiken, altijd nog iets te groeien. Zo zijn we altijd ontevreden, blijven we altijd het gevoel van falen houden, van ‘niet goed genoeg’. Veel vormen van coaching spelen onbewust in op deze fundamentele ervaring van tekortschieten, van niet-goed-genoeg zijn. Ze versterken de boodschap die we al van jongs af aan meekrijgen: niet híer, maar dáár moet je wezen. En die boodschap geeft stress, maakt ziek, en laat mensen zich stuk rennen in de ratrace.

 

Al thuis

Het is prachtig om je dromen te realiseren, om je verlangens om te zetten in vruchtbare projecten, om je talenten te ontplooien. Maar dan wel vanuit de vooronderstelling dat je ‘al thuis’ bent. Je hoeft nergens naar toe, want je bent er al. Er hoeft niets te veranderen om een compleet mens te zijn. En juist dit – dat er niets hoeft te veranderen – maakt waarlijke verandering en creativiteit mogelijk. Dat er ten diepste niets mis met je is geeft je het vertrouwen dat je nodig hebt om nieuwe dingen uit te proberen.

 

Verschuiving

De meest fundamentele verandering is niet de uiterlijke verandering, de nieuwe richting die je kiest, de resultaten die je behaalt of het succes dat je hebt. De meest fundamentele verandering is de verschuiving van je oriëntatie in leven en werk. Weg van het niet-goed-genoeg, van het oneindige zelfverbeteringsproject.

 

Dans

Daardoor wordt het leven speelser. Je schuldgevoel over gemiste kansen valt weg, en ook je haastgevoel over een toekomst die allang binnen had moeten zijn. Je durft meer uit te proberen, want je gevoel van eigenwaarde staat niet op het spel. Daardoor komen er juist meer (en misschien wel heel onverwachte) dingen binnen je bereik. Je danst met de mogelijkheden, en bent niet bang om te struikelen.

 

In gesprek?

Spreekt dit je aan? En leef je op dit moment met een vraag, een keuze, een lastige kwestie waar je alsmaar niet uitkomt? Kun je hulp gebruiken om de zaak te verhelderen, de knoop te ontwarren en een stap verder te komen?

 

Van harte welkom!

 

 

 

Lees hier meer over mijn nieuwsbrief Lees hier mijn weblog verantwoording foto: flickr.com, onder een creative commons license. Fotograaf: Bruce Berrien

Pin It on Pinterest