Acht redenen om een blog te beginnen

Blog & Business

Acht redenen om een blog te beginnen

 

In deze onzekere tijden van het Corona-virus, is de kans groot dat je onverwacht veel tijd thuis doorbrengt. Misschien heb je zelfs veel minder om handen dan normaal. Dan is dit de uitgelezen tijd om een blog te starten! 

In dit artikel geef ik je acht redenen waarom een blog beginnen zo’n goed idee is. 

 1. Door bloggen kun je kennis delen en mensen inspireren
 2. Van bloggen leer je zelf ook weer veel
 3. Door bloggen leer je beter schrijven
 4. Een blog kan een opstap naar een boek zijn
 5. Door bloggen leer je een nieuwe technologie kennen
 6. Door bloggen houd je jezelf ‘accountable’
 7. Door bloggen positioneer je je bedrijf
 8. Met bloggen kun je mogelijkerwijs geld verdienen

Reden 1: door bloggen kun je kennis delen en mensen inspireren

Zonder dat je het misschien door hebt heb je waarschijnlijk veel kennis in huis over bepaalde onderwerpen. Misschien weet je bijvoorbeeld veel van hondentraining, of Spaanse literatuur, of reizen in Indonesië. Wie weet kun je fantastisch breien of heb je honderden coachingsboeken gelezen. Misschien leef je al jaren met een bepaalde chronische ziekte, en kun jij anderen met je ervaringen steunen. Of je weet veel van beleggen, van ecologisch bouwen of van moestuinieren. 

Iets dat jij heel gewoon vindt is voor een ander misschien wel een eye-opener. Kennis die jij in de afgelopen jaren hebt verzameld kan voor een ander bijzonder nuttig en zinvol zijn. En misschien heb je niet eens zoveel moeite voor hoeven doen om die kennis te verzamelen. omdat je nu eenmaal mateloos geïnteresseerd bent in jouw specifieke thema.

Reden 2: van bloggen leer je zelf ook weer veel

Waarschijnlijk weet je al heel veel van je eigen onderwerp. Maar als je het moet gaan uitleggen aan een ander, blijkt vaak pas waar de leemtes in je kennis zitten. Door over je onderwerp te gaan schrijven – in plaats van erover te praten, te lezen of te denken – ga je er met een frisse blik naar kijken. Dat kan voor jezelf heel leerzaam zijn.

Reden 3: door bloggen leer je beter schrijven

Goed schrijven is een hele kunst. Veel mensen zeggen daarom: ‘Ik kan niet schrijven’. Maar daarmee houd je jezelf voor de gek. Om te leren schrijven moet je vooral veel schrijven! Mijn eerste blogjes rammelden aan alle kanten. Langzamerhand ging het steeds beter. Zo zal het jou ook vergaan. Ook al zijn je blogs in het begin niet perfect – op een gegeven moment krijg je de smaak te pakken, en ga je steeds beter schrijven. En onthoud ook: het hoeft niet perfect. Ook ‘imperfecte’ blogs kunnen bijzonder zinvol en leuk om te lezen zijn.

Reden 4: een blog kan een opstap naar een boek zijn

Wie weet heb je al langere tijd aspiraties om een boek te schrijven – maar komt het er niet van omdat je er tegenop ziet. Dan kan het maken van een serie blogs over je onderwerp een prachtige springplank zijn. 

Een heel boek schrijven is misschien in eerste instantie een te te grote horde om te nemen. Maar een klein blogje is daarentegen altijd wel te doen. En zonder dat je het doorhebt kunnen veel kleine blogjes optellen tot een boek.

Ook kan het andersom werken. Stel dat je een flink aantal blogs hebt geschreven, dan kan er met wat grondig rangschikken, schrappen en aanvullen zomaar een boek uit te voorschijn komen. En dit terwijl je dat van tevoren nooit had gepland!

Reden 5: door bloggen leer je een nieuwe technologie kennen

Door met bloggen aan de slag te gaan leer je een nieuwe technologie kennen, bijvoorbeeld over WordPress. Enorm nuttige kennis, en erg leuk om mee bezig te zijn – althans dat vind ik. Misschien bouw je zelfs je eigen WordPress website, het kan allemaal! Maar ook als je je website door een ontwerper laat bouwen, zul je veel leren, en deze kennis zal je ongetwijfeld vaker van pas komen.

Intermezzo:

Wil je meer lezen en leren over WordPress? Dan raad ik je aan om deze blogs lezen:

Reden 6: door bloggen houd je jezelf accountable

Misschien heb je de wens om met regelmaat iets creatiefs te doen. Bijvoorbeeld kunst maken, een stuk aan je boek schrijven, fotograferen, noem maar op. Het verslag leggen op een blog geeft je een prachtige manier om jezelf accountable te houden. Doordat je met jezelf hebt afgesproken dat je de blogs schrijft, en andere mensen je misschien wel gaan volgen, houdt je je activiteiten langer vol dan als niemand ervan zou weten. 

Een voorbeeld van een dergelijk creatief blog is mijn daily-painting-blog, waarop ik dagelijks verslag deed van mijn schilderprojecten. (Helaas ligt dit blog momenteel stil. Dit kwam doordat ik een ander groot project heb aangepakt, namelijk het schrijven van mijn boek ‘De Dromer Die Doet’. Ondanks dat heeft dit daily-painting-blog me jarenlang enorm veel inspiratie gegeven. Misschien was het wel de belangrijkste reden dat ik het dagelijkse jarenlang heb volgehouden.)

Reden 7: door bloggen positioneer je je bedrijf

Een blog op je (bedrijfs)website kan je helpen om je bedrijf te positioneren. Stel: bent kindercoach. Op je weblog kun je dan gaan schrijven over de ontwikkeling van kinderen of over hoe jij kinderen die problemen hebben kunt helpen. Je kunt blogs schrijven met tips voor ouders of achtergrondartikelen over jouw aanpak. Je kunt boekrecensies schrijven, of (anonieme) case-studies. Enzovoorts – the sky is the limit. 

Je verdient je inkomen dan vooral met het coachen, en je blog is een manier om jezelf kenbaar te maken. Doordat je je kennis en ervaring op je blog deelt, leren je potentiële klanten je alvast een beetje kennen. Ook laat je door een blog te schrijven alvast je deskundigheid zien – en dat geeft mensen vertrouwen in jou als professional.

Reden 8: met bloggen kun je mogelijkerwijs geld verdienen

Misschien staat het nu nog ver van je af, maar het is mogelijk om met een blog geld te verdienen. Het is misschien niet makkelijk, maar het kan wel. Je kunt bijvoorbeeld advertenties op je blog plaatsen, of geld verdienen via affiliate marketing, of online cursussen aanbieden over jouw onderwerp. Daar gaat wel het een en ander aan vooraf: je blog moet flink wat inhoud bevatten, en daarnaast voldoende lezers trekken – anders wordt het lastig om geld te verdienen. Maar het kán wel: velen zijn je voorgegaan.

 

De conclusie: begin een blog!

Mocht je momenteel niet veel omhanden hebben om welke redenen dan ook: begin een blog! Het is zinvol en het is enorm leuk. Dus:

 

 • Kies een onderwerp je warm loopt, 
 • bouw een website en 
 • begin met schrijven.

 

Veel plezier gewenst!

 

Simone

 

Lees hier meer over de praktische aspecten van het starten van een blog:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Met regelmaat publiceer ik artikelen, op het gebied van:

 • Levenskunst (denk aan spiritualiteit, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en productiviteit)
 • Blog & business (denk aan het maken van een website, emailmarketing, bloggen, het maken van online cursussen, SEO, Pinterest, en geld verdienen met je blog).

Ik hoop je met mijn nieuwsbrief te inspireren om je dromen waar te maken. Of het nu gaat om een verandering in je persoonlijke leven, of om het starten van een blog of een online bedrijf - het is mijn missie om je te steunen en toe te juichen!

 

Van harte welkom!

Simone

 

Ik stuur je (na drie welkomstmails) ongeveer 1 à 2 keer per maand een nieuwsbrief, en je kunt je vanzelfsprekend elk moment weer uitschrijven.

Related posts:

Mailchimp of Mailerlite?

Mailchimp of Mailerlite?

Twijfel je tussen Mailchimp en Mailerlite? In dit artikel beschrijf ik de voor- en nadelen van beide, met het oog op automatisering en gebruik van groepen.

Pin It on Pinterest

Share This