Vier redenen om zelf je WordPress website te bouwen

Blog & Business

Vier redenen om zelf je WordPress website te bouwen

 

De afgelopen jaren heb ik meerdere WordPress websites gebouwd voor verschillende van mijn projecten. Ten eerste een website voor mijn werk als kunstenaar. Ten tweede een website over het laatste boek (‘De Dromer Die Doet’ dat ik heb geschreven (en dat hier te koop is). En ten derde (jawel!) een website (‘Doe het zelf met Divi’) met daarop een gratis cursus voor het bouwen van een WordPress website met het WordPressthema Divi.

Daarbij realiseer ik me steeds opnieuw hoe blij ik ben dat ik mijn WordPress websites zelf heb gebouwd. In dit artikel kun je daarom lezen waarom het zelf bouwen van een WordPress website zo’n goed idee is. Belangrijke redenen zijn: het is goedkoop, je bent onafhankelijk, je bent flexibel en je kunt je website in je eigen tempo ontwikkelen.

Intermezzo: Wat is WordPress, wat is een WordPress thema, wat is WordPress hosting??

Voor het geval je nog niet thuis bent in de wondere wereld van WordPress, allereerst wat algemene informatie. 

  • WordPress is een open-source content management systeem (CMS). Of in gewoon Nederlands: het is een gratis websitemaker. Met WordPress kun je relatief eenvoudig een website bouwen en onderhouden: het is het meest gebruikte CMS ter wereld.
  • Ga je WordPress gebruiken, dan heb je ook een zogenaamd WordPress thema nodig. Een WordPress thema is een verzameling bestanden, die zorgt voor de grafische interface van je WordPress-website. Met andere woorden: het thema bepaalt hoe jouw website er van de buitenkant uitziet. (Hier kun je meer lezen over de vijf vragen die je jezelf kunt stellen als je een WordPress-thema moet kiezen. En hier lees je (binnenkort) meer over waarom ik het thema Divi heb gekozen).
  • Webhosting is een service waarmee je een website op internet kunt plaatsen. Een hostingprovider levert je ruimte op het web, waarop jij je website kunt opslaan. Een hostingprovider maakt daarvoor gebruik van speciale computers die servers worden genoemd. Wanneer internetgebruikers je website willen bekijken, typen ze de naam van je website op de zoekmachine (zoals bijvoorbeeld Google) in. Hun computer zal vervolgens verbinding maken met de server en de bezoekers kunnen dan je website bekijken. (Hier kun je meer lezen over de dertien vragen die je jezelf kunt stellen als je een hostingprovider moet gaan kiezen. En hier lees je (binnenkort) waarom ik voor de hostingprovider Siteground heb gekozen).

En nu terug naar de vier redenen om zelf je WordPress website te bouwen.

Vier reden om zelf een WordPress website te bouwen1. Zelf je WordPress website bouwen is goedkoop

Een WordPress-website bouwen is niet duur. WordPress zelf is gratis. Daarnaast zijn er veel (mooie) gratis thema’s te verkrijgen. Zelf gebruik ik een betaald thema (Divi), en in dit artikel kun je lezen waarom ik graag wil betalen voor een thema. Maar als je dat liever niet doet, dan heb je heel erg veel mogelijkheden.

Wel moet je jaarlijks betalen voor een domeinnaam en voor hosting. Lees daar hier meer over.

2. Zelf je WordPress website bouwen maakt je onafhankelijk

Als je je eigen website bouwt, leer je WordPress heel goed kennen. Als je je WordPress-website door een website-ontwikkelaar laat bouwen is de kans groot dat je je nooit echt op je gemak gaat voelen met WordPress. Het kan dan zijn dat je het aanbrengen van wijzigingen steeds maar blijft uitstellen, omdat je niet goed weet hoe je het moet aanpakken, of omdat je geen zin (of geld) hebt om iemand te vragen of in te huren.

Natuurlijk hoeft dit niet waar te zijn. Tegenwoordig zullen veel website-ontwikkelaars je precies uitleggen hoe je je eigen pagina’s kunt bouwen en aanpassen. Toch is ervaring met WordPress fijn als je kleine of grote veranderingen op je website wilt aanbrengen, zodat je  meteen aan de slag kunt als je een nieuw idee krijgt. Dat brengt mij op het volgende punt.

3. Zelf je WordPress website bouwen maakt je flexibel

Doordat ik weet hoe ik met WordPress moet omgaan kan ik nieuwe webpagina’s op een heel gemakkelijke en snelle manier zelf aanmaken, en daardoor voel ik me onafhankelijk en flexibel. Ik hoef niet voor elk wissewasje naar een websitebouwer toe, als ik iets aan mijn pagina’s wil veranderen, of als ik nieuwe ideeën heb voor een coachingstraject of een online cursus. Zodra er een plan in me opkomt, heb ik het binnen no time op mijn website staan. Dat houdt er de vaart in als je wat voor elkaar wilt krijgen.

4. Je kunt je WordPress website in je eigen tempo ontwikkelen

Veel mensen stellen het inhuren van een ontwerper eindeloos uit, omdat ze hem of haar dan moeten vertellen wat ze precies willen. Een designer vraagt je natuurlijk wie je wilt bereiken met je website, wat het doel van je website is, wat je er precies voor inhoud op kwijt wilt, en wat voor sfeer je met je website willen uitstralen. En het kan zijn dat je dat nog niet helemaal zeker weet, en dat je daarom je ideeën nog maar een tijdje op de plank laat liggen.

Het fijne van zelf je eigen website maken is dat je je ideeën on the road kunt ontwikkelen. In mijn geval kreeg ik pas duidelijk wat ik precies wilde door de pagina te maken en te zien hoe de pagina eruit zou komen te zien. Natuurlijk werkte ik eerst aan de tekst in Word of Google-documenten, en dacht ik van tevoren na over de inhoud, en over wat voor kleuren en wat voor sfeer ik uit wilde stralen. Maar pas nadat ik daadwerkelijk met mijn ideeën had geëxperimenteerd, kreeg ik duidelijkheid over wat ik nou echt wilde. Op deze manier ging ik heen en weer totdat ik tevreden was. Dit zal niet voor iedereen zo werken, maar voor mij was het zeker wel het geval.

Hoe pak je het zelf bouwen van je WordPress website aan?

Omdat ik het zo leuk vindt om zelf met WordPress bezig te zijn, heb ik een (gratis) cursus ontwikkeld over hoe je een WordPress website maakt met het thema Divi. Daarin leer je heel in het kort hoe je hosting kunt aanvragen, WordPress kunt installeren, een WordPressthema kunt aanschaffen en installeren, en hoe je je eerste pagina bouwt. Hier kun je je daarvoor opgeven.

 

Veel plezier!

Ik hoop dat dit artikel je inspiratie heeft gegeven om zelf je WordPress website te gaan bouwen! Het is een leuk en leerzaam proces, dus ik moedig je van harte aan om ermee aan de slag te gaan. 

Ik wens je veel succes!

 

Simone

 

PIN DIT ARTIKEL!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Met regelmaat publiceer ik artikelen, op het gebied van:

  • Levenskunst (denk aan spiritualiteit, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en productiviteit)
  • Blog & business (denk aan het maken van een website, emailmarketing, bloggen, het maken van online cursussen, SEO, Pinterest, en geld verdienen met je blog).

Ik hoop je met mijn nieuwsbrief te inspireren om je dromen waar te maken. Of het nu gaat om een verandering in je persoonlijke leven, of om het starten van een blog of een online bedrijf - het is mijn missie om je te steunen en toe te juichen!

 

Van harte welkom!

Simone

 

Ik stuur je (na drie welkomstmails) ongeveer 1 à 2 keer per maand een nieuwsbrief, en je kunt je vanzelfsprekend elk moment weer uitschrijven.

Related posts:

Acht redenen om een blog te beginnen

Acht redenen om een blog te beginnen

Wil je een blog beginnen? Onder andere om kennis te delen, om zelf veel te leren, om je bedrijf te positioneren en om er wellicht geld mee te verdienen!

Mailchimp of Mailerlite?

Mailchimp of Mailerlite?

Twijfel je tussen Mailchimp en Mailerlite? In dit artikel beschrijf ik de voor- en nadelen van beide, met het oog op automatisering en gebruik van groepen.

Pin It on Pinterest

Share This