Wat is dagelijks creëren?

Wat is dagelijks creëren?

 

Dagelijks creëren is heel simpel: elke dag de tijd nemen om te werken aan een creatief project dat belangrijk voor je is.

 

Het maken van kunst is natuurlijk creatief. Maar creëren hoeft niet per se iets van kunstzinnige aard te zijn: creativiteit kan zich op allerlei manieren uiten. Elke daad waarin je ‘vanuit niets iets schept’ is creatief.

Het creëren van je eigen werk door middel van een zelfstandige onderneming of het schrijven van een boek bijvoorbeeld. Maar ook kun je – in abstractere zin – het geven van een nieuwe wending aan je leven of werk, of het in gang zetten van een ander fundamenteel veranderingsproces creatief noemen. En soms staan er creatieve processen op stapel die nog vaag zijn, maar waarvan je wel weet: dit is belangrijk.

 

Elke dag creëren is heel werkzaam

 

Het omzeilt namelijk:

 • Perfectionisme
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • moedeloosheid
 • een overmaat aan zelfkritiek
 • schaamte
 • alsmaar uitstellen
 • het bijltje er voortijd bij neergooien.

 

 

Negatieve stemmen krijgen minder kans

 

Zoals:

 • dat lukt mij nooit
 • daar ben ik niet geschikt voor
 • daar ben ik nou te oud voor
 • daar ben ik nog te jong voor
 • daar heb ik geen geld voor
 • wie zit daar nou op te wachten?
 • ik schaam me dood.
 • daar moet ik nog eerst een opleiding voor doen
 • of omgekeerd: als ik dat ga doen dan heb ik de opleiding die ik al heb voor niks gedaan.

 

Enzovoort. Misschien herken je wel een van deze dingen, of iets dat er op lijkt.

Normaal gesproken heb je neiging om die negatieve stemmen te geloven, en laat je ze het verlangen om te creëren overstemmen.

Maar als je met jezelf hebt afgesproken dat je, weer of geen weer, elke dag tijd gaat inruimen om te werken aan je creatieve project, dan verstommen langzamerhand de stemmen. Je raakt eraan gewend, en je weet dat ze komen en gaan. Je trekt je er niet zoveel meer van aan. En als je je toch eens laat lamleggen omdat je je toch al niet zo lekker voelde, dan is de lucht meestal de volgende dag wel weer wat opgeklaard.

 

Je boekt vooruitgang

 

En last but not least: als je dagelijks werkt aan je creatieve project boek je vooruitgang. Het kan niet anders. Als je dagelijks mini-stapjes neemt, dan gebeurt er iets. Er gaat iets borrelen, je krijgt dingen gedaan, hoe klein ook. Doordat je niet telkens opnieuw hoeft op te starten kom je in een flow. Natuurlijk zijn er teleurstellingen, maar er zijn ook altijd kleinere of grotere succesjes. Je project vordert, en dat geeft moed!

 

Sommige dingen helpen het dagelijks creëren

 

Een aantal dingen kunnen het dagelijkse creatieproces enorm helpen. Bijvoorbeeld:

 • een groot verlangen. Als je iets heel graag wilt, als je heel gemotiveerd bent, dan is de kans dat je ook daadwerkelijk doorzet met dagelijks creëren groot. Gewoon omdat je weet hoeveel het voor je betekent.
 • Er daadwerkelijk ruimte en tijd voor inruimen. Als je ook echt tijd vrijmaakt voor je creatieproces, en het niet in een al te volle agenda wilt proppen, raak je niet overbelast en uitgeput.
 • Structuur en ritme. Het creëren van een duidelijke structuur en een ritme in je dag, helpt om ervoor te zorgen dat je het dagelijks creëren niet vergeet of laat versloffen.
 • Verslag leggen. Als je dagelijks verslag legt van je proces, hoe klein en simpel ook, houdt je overzicht over wat je doet, en maak je voor jezelf inzichtelijk hoe je vordert.
 • Accountability. Als je met iemand afspreekt om contact te houden over je creatieproces ben je niet in je uppie aan het werk. Het stimuleert je daarnaast om daadwerkelijk door te zetten.
 • Procesgerichtheid. Als je niet krampachtig streeft naar een doel heb je des te meer plezier tijdens het creatieproces zelf.

 

 

Waarom zou je beginnen met dagelijks creëren?

 

 • Omdat je voelt dat het je opnieuw toe-eigenen van je creatieve kracht fundamenteel is voor je levensgeluk.
 • Omdat je intuïtief weet dat het je afhankelijk stellen van wat anderen voor je bedacht hebben niet voldoende voor je is.
 • Omdat je weet: als ik niet dagelijks het innerlijke creatieve vuur voedt, dan neemt de taaie werkelijkheid het keer op keer over, en laat ik me teveel afleiden door de waan van de dag.
 • En omdat je inmiddels hebt ervaren: als ik niet met regelmaat aan de slag ga, dan boek ik geen resultaat.

Dagelijks creëren is leuk!

 

Het mooie van dagelijks creëren is niet alleen dat er daardoor nuttige en zinvolle nieuwe dingen ontstaan: nieuwe boeken, muziek, kunst, projecten, ideeën, bedrijven, initiatieven, levensinvullingen.

Maar het belangrijkste is misschien wel dat het creëren is in zichzelf zo ontzettend leuk en bevredigend is. Creëren geeft energie, maakt gelukkig en geeft op een wonderlijke manier zin aan je bestaan.

 

Meer weten over wat dagelijks creëren voor je kan betekenen?

 

Inspiratie en gratis e-books

Wil je regelmatig geïnspireerd worden over het laten opbloeien van je creativiteit en meer willen lezen over dagelijks creëren? Lees dan mijn maandelijkse nieuwsbrief. Als je je inschrijft ontvang je gratis het e-book ‘De kracht van dagelijks creëren’.

 

Weblog

Regelmatig schrijf ik op mijn weblog over creativiteit en levenskunst. Lees er hier meer over.

 

Gratis telefonische mini-workshop

Van tijd tot tijd organiseer ik een telefonische mini-workshop over dagelijks creëren, waarbij ik je uitnodig om zelf te onderzoeken met welk creatief project je aan de slag zou willen gaan, en hoe je dat vorm zou kunnen geven door middel van dagelijks creëren.

 

30-dagen-traject

Spreekt het dagelijks creëren je aan en ben je op zoek naar intensieve coaching? Lees dan verder over het 30-dagen-coachingstraject.

Tijdens dit intensieve traject ga je dagelijks aan de slag met je creatieve proces en heb je tweewekelijkse live coachingsgesprekken met mij. Daarnaast leg je dagelijks verslag op een besloten weblog, waar ik ook dagelijks op reageer. Zo houden we dagelijks contact, wat het hele coachingsproces enorm veel vaart en diepgang geeft.

 

Langere coachingstrajecten, bv in het kader van outplacement

Ook is het vanzelfsprekend mogelijk om langere coachingstrajecten aan te gaan, bijvoorbeeld in het kader van outplacement. In dat geval maak ik een offerte op maat voor je.

 

Meer weten? Neem contact op!

Wil je graag persoonlijk vragen stellen aan mij over wat dagelijks creëren voor je kan betekenen? Neem gerust contact op via mijn e-mailadres, of via de telefoon: 030-8900173.

 

Van harte welkom!

 

Simone

 

 

 

foto: Vitaliy Vilikodniy, www.flickr, onder een creative commons license

Pin It on Pinterest