Wat wil ik eigenlijk? Start een visueel dagboek!

Creativiteit & Productiviteit, Levenskunst & Spiritualiteit

Wat wil ik eigenlijk? Start een visueel dagboek!

Dagboekschrijven

Als je op zoek bent naar ‘wat je werkelijk wilt in je leven’ of als je wat voor ander probleem dan bij de kop wilt pakken  is het ontzettend prettig en zinvol om een dagboek bij te houden. Of een logboek voor degenen die allergisch zijn voor dagboekschrijven – omdat ze daarbij het idee hebben dat ze dag in dag uit een soort boekhouder van hun eigen leven moeten zijn – maar dat terzijde.

alt

 

Ideeën

In zo’n dag- of logboek schrijf je op wat de vragen zijn waarmee je leeft en wat er in geïnspireerde momenten allemaal aan ideeën in je opkomt. Het vervelende is dat je die op minder geïnspireerde dagen ook werkelijk helemaal kwijt kunt zijn, waardoor je er geen profijt meer van kunt trekken – en hoe heerlijk is het dan als je je geweldige gedachten weer terug kunt vinden in je dagboek. Daarnaast kun je er ook op moeilijke momenten je frustraties in kwijt.

 

Zoekproces

Door een dagboek bij te houden krijgt je zoekproces continuïteit: je komt er achter dat er een lijn zit in de dingen die je opschrijft. Dit kan heel prettig zijn als je het zoekproces waar je in zit op bepaalde momenten als één grote brokkelige chaos ervaart.

Een dagboek geeft echter niet alleen een proces weer, het stimuleert ook op een intense manier je ontwikkeling. Dit lijkt wel sterker te zijn als je heel ouderwets daadwerkelijk met een pen op papier schrijft, dan als je achter je toetsenbord met je vingers over de toetsen glijdt. 

Het lijkt wel of het schrijven met de hand ergens diep in onze hersenpan iets doet wat onze ontwikkeling enorm versnelt. (En wie in is voor een experiment: schrijf eens een stuk in je dagboek met je ‘verkeerde’ hand, dus links voor wie rechts is en andersom. Stel jezelf een vraag, en antwoord met de ‘verkeerde’ hand. Het schrijven voelt dan heel anders, minder controleerbaar, meer zoals toen je kind was, en er komen soms onverwachte dingen uit.)

 

Het visueel dagboek

Een mooie manier van dagboekschrijven die de creativiteit en verbeeldingskracht geweldig kan stimuleren is het zogenaamde ‘visual journaling’, oftewel het visuele dagboekschrijven.

Hierbij gebruik je niet alleen een pen en een schrift, maar kun je alle visuele middelen die je maar kan bedenken inzetten op papier. Je kunt schilderen, plakken, tekenen, schrijven, fotograferen. Beelden kunnen nuances weergeven die soms moeilijk in woorden te vatten zijn.

En zoals het schrijven een proces op gang kan brengen, of verdiepen, zo lijkt het visual journaling dat in het kwadraat te doen. Door te scheuren, te plakken, te combineren, te associëren en te schrijven komt er innerlijk iets op gang dat van belang kan zijn voor de zoektocht naar zingeving waar je momenteel in zit.

Het mooie van een dagboek is ook, dat je niet in de loop van de tijd met een serie losse vellen zit die onder in een la liggen, maar met een boek, dat je dicht kunt doen, en van tijd tot tijd eens doorbladeren.

Hieronder volgen een paar voorbeelden van ‘visual journaling’ (of ‘art journaling’, zoals het ook wel wordt genoemd). Het gaat er bij deze dagboekvorm niet om om ‘mooie kunst’ te maken, maar om datgene wat je innerlijk bezighoudt op een beeldende manier uit te drukken. Wat niet wegneemt dat er soms prachtig werk uit te voorschijn komt!

 

Dus: zit je vast met het een of ander?

Haal een oud schrift, potloden, tijdschriften, verf of wat je maar kunt verzinnen onder uit de la. Maak de kleuter in je wakker, ga prutsen en klodderen, en kijk wat eruit komt! En laat me horen wat eruit komt!

 

Warme groet,

 

Simone Nijboer

 

PS: de foto bovenaan de pagina is van Traci Bunkers

alt

 

alt

alt

Related posts:

Doelgericht en onthecht

Doelgericht en onthecht

Als je je doelen wilt bereiken is de balans tussen doelgerichtheid en onthechting fundamenteel. Leer hoe doelen je kunnen inspireren en concrete invulling geven aan je waarden, terwijl je stress vermijdt door de werkelijkheid te accepteren zoals die is.

Van boeddhistische psychologie naar Acceptance and Commitment Therapy

Van boeddhistische psychologie naar Acceptance and Commitment Therapy

Al jaren later ontdekte ik de boeddhistische psychologie en Acceptance and Commitment Therapy (ACT). ACT sprak me direct aan door de combinatie van spiritualiteit en concrete handvatten voor persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels pas ik de principes van ACT al jaren toe in mijn coaching.

Het kleine ik en het diepe ik

Het kleine ik en het diepe ik

Als je je down, verdrietig of boos voelt, haal je mogelijk je ‘kleine ik’ en ‘diepe ik’ door elkaar. Een verschuiving in perspectief van het kleine ik naar het diepe ik kan zorgen voor innerlijke rust en acceptatie, zelfs als problemen blijven bestaan.

Pin It on Pinterest

Share This