Het onderwerp ‘Wat wil je eigenlijk?’ – blijkt een tamelijk onuitputtelijk onderwerp te zijn;-).

In 'Wat wil je eigenlijk' – deel I gaf ik een aantal handreikingen hoe je je creativiteit kunt laten stromen en je verlangen (ja, wat wil je nou eigenlijk!?) op een speelse manier kunt onderzoeken.

'Wat wil je eigenlijk' – Deel II ging over hoe zo’n inspirerende en bevrijdende vraag je soms zomaar opeens in een beklemmende houdgreep kan nemen, en hoe je daarmee kunt omgaan.

En in dit deel III geef ik een aantal aanwijzingen over hoe je een praktisch vervolg kunt geven aan het onderzoek dat je wellicht door ‘Wat wil ik eigenlijk – Deel I’ gestart bent.

Je lijst met verlangens

Pak je lijstje er nog eens bij (of begin met het te maken, met behulp van de vragen uit deel I). Op dit lijstje mogen alle potentiële antwoorden staan op de vraag ‘wat wil ik eigenlijk?’.

Sommige van deze antwoorden zullen wat dichter bij je hart liggen dan anderen, sommige zullen wat meer beredeneerd zijn en wat meer ‘realistisch’ van aard – maar let op: ze hebben allemaal hun plek en hun nut. Het zou heel goed kunnen, dat je hart uiteindelijk het meest opspringt van wat je in eerste instantie af hebt gevoerd als ‘niet authentiek genoeg’, of ‘niet creatief of origineel genoeg’. Het is wonderlijk met wat voor soort dingen wij als mensen onszelf in de klem kunnen houden, en ‘origineel’ of ‘authentiek’ moeten zijn, is er één van 😉

Wil ik dit?

Stel jezelf bij elk item op je lijst de uiterst simpele vraag: ‘Wil ik dit?’ Vertrouw hierbij op je ‘gut feeling’.

  • Als het antwoord duidelijk ja is, zet je het op een ‘ja-lijst’.
  • Als het antwoord duidelijk nee is, streep je het weg.

Als je antwoord onduidelijk is (niet helemaal ja, niet helemaal nee) zet je het vooralsnog even op een aparte lijst.
De items op je ‘ja-lijst’ lijst ga je in tweeën verdelen. Een ‘misschien ooit’-lijst en een project-lijst.

De misschien-ooit-lijst

Een ‘misschien-ooit-lijst’ bestaat uit die dingen die je geweldig zou vinden om te doen in je leven, maar waarvoor je nu niet klaar bent. Als een goede fee echter met haar toverstaf zou zwaaien, en ze zouden zonder moeite in je schoot vallen zou je er heel blij mee zijn.
De misschien-ooit-lijst is een interessante lijst om te koesteren. Ze geeft je een idee over wat je heel erg graag zou willen (ook al is nu de tijd niet rijp om er werkelijk aan te gaan staan).

De project-lijst

Een projectlijst bestaat uit die items die je daadwerkelijk zou willen gaan doen in je leven.

Neem dat overigens in deze fase allemaal nog heel licht… Je ondertekent geen contract, niemand weet er nog van, het gaat er vooral om te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen, waar je levensenergie van gaat stromen, waar je ogen van gaan stralen, waar je handen van gaan jeuken…! Alles mag in een latere fase nog weer worden omgegooid. Het belangrijkste is dat er een vrijheid ontstaat van fantaseren en plannen maken.

Bij elk item stel je jezelf drie vragen:

  • Wil ik dat mijn leven voor een (flink) deel aan dit project gewijd is?
  • Wil ik mijn tijd en energie stoppen om dit project ook daadwerkelijk vorm te laten krijgen?
  • Als het project niet het resultaat heeft dat ik voor ogen heb, ben ik dan nog steeds blij dat ik de tijd en de energie erin heb gestopt, en eraan gewerkt heb?

Als je op één van deze vragen ‘nee’ hebt geantwoord, verplaats dan het project naar de misschien-ooit-lijst.

De ‘onduidelijk’-lijst

Neem elk van de items van de lijst met items die niet echt een duidelijk ja of nee van je kregen eens goed onder de loep. Voel vervolgens of het item op je project-lijst moet, op je misschien-ooit-lijst, of dat hij moet worden afgevoerd.

  • Het kan zijn, dat je vindt, dat je dit project ‘eigenlijk zou moeten’ doen. Dat het te verstandelijk beredeneerd is, en dat er te weinig ‘vitale levensenergie’ in zit.
  • Het kan zijn, dat je dit project eigenlijk dolgraag zou willen, maar dat je bang bent, of dat iets anders je tegen houdt. Als je eigenlijk voelt, dat je het heel graag zou willen doen, en als je ook bereid bent de obstakels die je mogelijkerwijs zult tegenkomen aan te pakken, kan dit item op je ‘projectlijst’. Anders kan het op je misschien-ooit-lijst.
  • Het kan zijn dat je item meer een bevlieging is. Als een bevlieging positief is en makkelijk te volbrengen, doe het! Als een bevlieging veel tijd en energie kost, wacht dan een week, en kijk of de bevlieging beklijft.

Een te behappen projectlijst

Het kan zijn dat je projectlijst zo groot is, dat hij je gaat ontmoedigen in plaats van stimuleren. Kies in dat geval de projecten waar je het meest enthousiast over bent, en verschuif een aantal projecten, wellicht tijdelijk, naar de ‘misschien-ooit-lijst’.

 

Met zachtheid…

Het woord 'projectlijst' kan je misschien uitnodigen om in de gestresste modus te gaan. Om als een bazige werkgever jezelf op te gaan jutten en ontevreden zijn over dat je 'dat nou nog steeds niet voor elkaar hebt'. (Zie hiervoor ook 'Wat wil je nou eigenlijk, deel II').

Maar wat ik vooral hoop is dat deze projectlijst je heel zachtmoedig herinnert aan je verlangens, aan je vermogen om je creativiteit in te zetten en aan de mogelijkheid om, stapje voor stapje, iets moois en eigens toe te voegen aan deze wereld.

Veel plezier ermee!

hartelijke groet,
Simone

verantwoording foto: www.flickr.com, fotograaf snigl3t

Inspiratie voor dit artikel kwam wederom uit het boek van Michael Neill: 'Supercoach'

 

Wil je reageren op dit weblog? Dat vind ik heel leuk, en kan hieronder!
 

Pin It on Pinterest

Share This