De jaarwisseling komt eraan…

Creativiteit & Productiviteit

De jaarwisseling komt er aan, en dat is van oudsher het moment dat mensen plannen maken voor het jaar erop. En over die goede voornemens wordt vaak gegniffeld, omdat de meeste mensen hun plannen al bij dag 2 vergeten zijn.

Toch is het een prachtige traditie om stil te staan bij wat je het allerliefste zou willen doen. Waar gaat je hart naar uit? Wat wil er geboren worden? Waar is nu echt de tijd rijp voor?

 

Luchtfietserij

Het gevaar van dit soort plannenmakerij is dat het al snel een gestresste vorm van luchtfietserij wordt. Allerlei succes-coaches doen daar ook nog eens aan mee door te roepen ‘Dit wordt JOUW jaar!’ of iets vergelijkbaars:

“Nu zul je eindelijk eens laten zien wat je kunt. Nu zul je eindelijk eens fatsoenlijk gaan verdienen met je bedrijf. Nu zul je eindelijk dat boek eens schrijven, waar je al zo lang over praat, en waar nooit iets van komt.”

En datgene waar je tot nu toe bent gekomen is eigenlijk maar halfbakken en genant gepruts: “Nu wordt het tijd voor het echte werk.”

Zum Tode Betrübt

Je voelt hem al aankomen: van dit soort himmelhoch jauchzende voornemens komt toch vooral veel zum Tode betrübte ontmoediging en schaamte na afloop. Het is je weer niet gelukt om boven je eigen maaiveld uit te rijzen.

Maar om nu helemaal maar geen plannen te maken voor het nieuwe jaar, dat is ook weer zo jammer.

Want het gewone leven dendert in sneltreinvaart door. Er is weinig tijd om de balans op te maken, om te kijken wat er zinvol en kloppend is in je huidige leven, en wat eigenlijk al lang niet meer goed voelt. En om bij jezelf eens diep te rade te gaan wat je nu eigenlijk het allerliefste zou willen.

Niet in de val trappen

Om niet in de hierboven geschetste val van ‘Dit wordt JOUW jaar’ te trappen, is het mooi om wat dieper dan gebruikelijk te duiken om deze vraag te beantwoorden.

Want maar al te vaak wordt de vraag ‘Wat wil je eigenlijk?’ ingevuld met maatschappelijke normen in je achterhoofd. Of met wat je partner, je vrienden, je vader, je moeder, je collega’s van je verwachten.

Of de vraag wordt al te veel vanuit het hoofd beantwoord. Vanuit ‘wat je eigenlijk vindt dat je zou moeten doen’. Vanuit wat nu toch een logische stap is in je carrière. Of vanuit een bepaalde ontevredenheid over jezelf.

En de kans dat je dat soort plannen op de lange duur niet volhoudt is levensgroot. Omdat ze meer uit het hoofd dan uit het hart komen heb je er niet werkelijk de energie vor. Daardoor kun je het uiteindelijk domweg niet opbrengen om er dag na dag aan te werken.

Dieper duiken

Als je daarentegen dieper duikt naar wat je het liefst zou willen dan kom je misschien wel heel onverwachte plannen tegen. Of plannen die zich al lange tijd verscholen hebben, omdat ze bang zijn dat je ze belachelijk vindt. Of plannen die weggekwijnd zijn omdat je ze al die jaren geen aandacht hebt gegeven.

 

Dan kun je bij jezelf eens nagaan:

  • Geven deze plannen je een innerlijk juich-gevoel? Een grote grijns op je gezicht? Zin om vandaag nog te beginnen met een brainstorm?
  • Is het uiteindelijk voor jou niet het allerbelangrijkste dat je ook daadwerkelijk slaagt in je plannen, maar wil je het gewoon gaan DOEN? Omdat je weet, dat het je verder helpt op je levenspad, omdat het je doet groeien, omdat je je ertoe geroepen voelt, omdat je er zin in hebt?
  • Weet je dat je het de moeite waard vindt om er dag na dag, week na week, maand na maand mee bezig te zijn? Ook als je een dag geen zin hebt, of geen vertrouwen in jezelf? Ook als dingen spaak lopen? Ook als je tegen barrières aanloopt?
  • Is het proces voor jou minstens zo belangrijk als het product?

 

Als je op deze vragen ja hebt geantwoord, dan ben je op de goede weg om een jaarplan te maken dat het heel wat langer dan tot 2 januari volhoudt – en als het meezit tot 31 december of nog veel verder.

Kortom:

Ga eens zitten, neem pen en papier en duik eens diep naar wat dat hartsverlangen is. En neem dat als uitgangspunt voor je plannen voor het nieuwe jaar.

Veel plezier ermee, en ik wens je nu alvast een hartverwarmend en creatief nieuw jaar toe!

 

warme groet,

 

Simone

 

Related posts:

Comparison is the thief of joy

Comparison is the thief of joy

Merk je dat je jezelf veel met anderen vergelijkt? Daar kun je behoorlijk veel last van hebben. Het kan anders! Lees meer in dit blog.

Doelgericht en onthecht

Doelgericht en onthecht

Als je je doelen wilt bereiken is de balans tussen doelgerichtheid en onthechting fundamenteel. Leer hoe doelen je kunnen inspireren en concrete invulling geven aan je waarden, terwijl je stress vermijdt door de werkelijkheid te accepteren zoals die is.

Van boeddhistische psychologie naar Acceptance and Commitment Therapy

Van boeddhistische psychologie naar Acceptance and Commitment Therapy

Al jaren later ontdekte ik de boeddhistische psychologie en Acceptance and Commitment Therapy (ACT). ACT sprak me direct aan door de combinatie van spiritualiteit en concrete handvatten voor persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels pas ik de principes van ACT al jaren toe in mijn coaching.

Pin It on Pinterest

Share This