Herken je het gevoel, dat je een tekst aan het schrijven bent voor je website, en dat je al schrijvend alle kracht en levendigheid uit je vingers weg voelt glijden…
Je doet je werk met alle intensiteit en diepgang die er maar in je zit, en je weet dat wat jij aanbiedt van ongelooflijk belang kan zijn voor mensen… Maar zodra je er over begint te schrijven slaat het volledig dood. Het wordt of een vaag new-age-verhaal, waar je zelf ook wee van wordt. Of het wordt te zakelijk, te jargonnerig en tezeer een aangepast business-verhaal. Het ontmoedigt je. Gaat het je ooit lukken om datgene waar je diep van binnen voor staat, datgene waar je je met hart en ziel aan verbonden hebt ook daadwerkelijk uit te dragen in de wereld? En er dan nog klanten voor vinden ook?

Veel coaches en therapeuten, healers en andere mensen die transformerend werk doen, hebben ontzettend veel moeite om hun boodschap op papier te krijgen. Het werk dat ze doen is van wezenlijk belang, maar ontastbaar. Hoe vind je woorden die passen bij datgene wat jij diep van binnen te melden hebt?

De kans is groot, dat je jezelf tijdens het schrijven van je teksten al censureert. Terwijl je aan het tikken bent, kijkt je publiek als het ware al over je schouder met je mee naar je computerscherm.
Je innerlijke criticus mompelt: ‘hmmm, dit klinkt wel erg vaag’. ‘tsja, zo kom je over als wel erg in de Heer’. ‘wie zit nou op dit soort zweverige onzin te wachten?’. En je creatieve stroom stokt onmiddellijk. Misschien dat je met wat plak- en knipwerk nog wat teksten van andere websites door elkaar kan klutsen, en er een acceptabel eindresultaat mee weet te bereiken. Maar echt blij ben je er niet meer mee. De soul is uit de tekst verdwenen. Er ligt nu misschien wel een veilig resultaat, dat eventueel nog voldoet aan alle marketingwetten. Maar de magie is weg.

En dat is natuurlijk ontzettend jammer. Want jouw klanten willen jou! Ze willen juist jouw passie, jouw inspiratie, jouw gedrevenheid. En niet een of andere aangepaste dame of heer, die misschien dan wel een keurige marketingcursus heeft gedaan, maar onderweg haar of zijn vibes heeft verloren!

Ook voor jezelf is het ontmoedigend en kleinerend. Want doordat je niet datgene wat voor jou wezenlijk is communiceert, geef je jezelf eigenlijk de boodschap: ‘laat jezelf maar niet in volle glorie zien, blijf maar onder het maaiveld, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Oude boodschappen blijk je naar jezelf te bekrachtigen. Dit terwijl je vaak juist in je werk andere mensen wilt helpen hun licht te laten stralen in de wereld.
Je komt in een rare spagaat. Aan de ene kant je verlangen om voluit jouw kwaliteiten te laten zien, om daarmee de wereld volop te dienen. En aan de andere kant je angst om voor gek te staan en om negatief beoordeeld te worden, die tot uitdrukking komt in je teksten.

Wat kun je hieraan doen?

Een allereerste stap is om eens uitgebreid en ongecensureerd zelfonderzoek te doen. Van waaruit doe je eigenlijk je werk? Wat is jouw boodschap naar de wereld? Wat zou jij het allerliefste zien veranderen in mensen, in de wereld om je heen? Wat is voor jou zo verschrikkelijk belangrijk? Schrijf dit op, en laat dit aan niemand lezen!!!!!
Doordat je deze tekst echt voor jezelf houdt, kun je totaal ongeremd schrijven. De criticus op je schouder kan even een eindje gaan wandelen, want deze tekst ga je toch niet publiceren.

En gebruik bij het schrijven de meest poëtische, sensuele, beeldende, spirituele, religieuze, visuele en vibrerende taal die je maar tot je beschikking hebt. En gebruik daarbij je eigen taal. De woorden die van nature in je opborrelen. De verhalen die in jouw leven een rol spelen. De metaforen die jou inspireren. De kleuren, vormen en beelden die in jou opkomen. De natuurlijke taal, die al in je besloten ligt, en die alleen nog maar ligt te wachten om wakker gekust te worden. Weg met het idee dat je niet kunt schrijven!

In de ongecensureerde tekst die je geschreven hebt zit je kracht, je hart en je ziel. Deze tekst kun je als startpunt gebruiken als je je websiteteksten gaat schrijven – en dan komen de ‘marketingwetten’ wél weer van pas. Maar nu begin je niet vanuit een angstig en muizig ‘o help, wat zullen ze van me vinden’, maar vanuit een authentiek statement over wie jij bent en wat je te bieden hebt.

Wil je reageren? Dat vind ik erg leuk!

Wil je bezig met je websiteteksten? In week vijf van ‘De basis van een bloeiende praktijk’ gaan we hiermee bezig (en in week één tot en met vier leggen we er de basis voor). 8 december 2011 start het nieuwe traject.

foto: www.flickr, fotograaf incessant flux

Pin It on Pinterest

Share This